Prou morts i inseguretat laboral!

El 14 de gener la inseguretat laboral a la petroquímica de Tarragona tornava a matar. Una explosió a l’empresa IQOXE deixava dos treballadors i un veí de Torreforta morts i diversos ferits, sembrant el pànic a tota la comarca.

La planta on es va produir l’explosió va ser inaugurada no fa ni 6 mesos i produeix òxid d’etilè, un producte químic que, segons el Ministeri de Salut, pot causar greus patologies per als éssers humans. La Generalitat va donar suport i va facilitar la posada en marxa d’aquesta planta.

IQOXE té el monopoli d’òxid d’etilè a l’Estat espanyol i Portugal obtenint només el 2018 divuit milions d’euros de benefici net. El seu propietari, Ricardo Leal, posseeix una de les majors fortunes d’Extremadura i empreses com Cristian Lay (joies), Gas Extremadura, diverses papereres i empreses agropecuàries.

L’accident mortal del 14 de Gener s’uneix a una llarga llista en la indústria de la província de Tarragona. Aquests accidents són resultat de les polítiques capitalistes de retallar mesures de seguretat i drets laborals. Entre gener i juliol del 2019 va haver-hi gairebé 60.000 accidents causants de baixa laboral a Catalunya amb l’esgarrifosa xifra de 56 morts. Des que es va implantar la reforma laboral només a Catalunya els accidents han augmentat un 36%.

De fet, els treballadors d’ IQOXE portaven temps denunciant la inseguretat laboral que patien. L’empresari, quan va adquirir l’empresa, va reduir la plantilla i aquesta resultava insuficient per a garantir la seguretat. L’accident mortal del 14 de gener també ha posat en qüestió el Pla de Prevenció de Riscos Químics (PLASEQCAT) de la Generalitat. Aquest no va funcionar, fet que ja havia estat denunciat prèviament per diferents sindicats.

L’accident a IQOXE i el creixement de la inseguretat laboral a la petroquímica posa en evidència el fracàs del sindicalisme de pactes i desmobilització practicat en el darrer període pels dirigents de CCOO i UGT. Les massives mobilitzacions dels darrers dies protagonitzades pels treballadors i pels veïns i veïnes han estat decisives perquè aquests mateixos dirigents sindicals hagin anunciat la convocatòria de vaga general als polígons nord i sud de la petroquímica per al proper 19 de febrer, fet enormement positiu i que ha de servir per enfortir la lluita en defensa d’unes condicions laborals dignes i segures, la salut pública i el medi ambient.

Aquesta vaga ha de ser organitzada de forma rigorosa pel conjunt de forces sindicals, debatuda i votada democràticament en assemblees a cada empresa. Els dirigents sindicals han de plantejar la seva extensió immediata al conjunt de la indústria de les comarques tarragonines. Ha de servir per cohesionar les plantilles i coordinar totes les necessitats d’inversió en cada empresa en una taula reivindicativa comú, que inclogui el judici i càstig per a tots els responsables dels accidents laborals, començant per Ricardo Leal d’IQOXE, i reclamar la nacionalització del conjunt de la petroquímica i d’altres empreses contaminants o perilloses sota control dels treballadors per a evitar que tragèdies com les d’IQOXE continuïn produint-se.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01