El passat 29 de Juny després de 14 hores de cimera, els líders dels Estats membres de la Unió Europea pactaven un nou acord en matèria migratòria que dóna llum verda a la creació d'autèntics camps de concentració per a migrants en sòl europeu. Aquest pacte de la vergonya classifica els migrants entre "refugiats genuïns" i "immigrants irregulars": els primers seran reubicats pels Estats que s'ofereixin voluntaris a acollir-los i els segons seran expulsats fulminantment del territori europeu.

Aquest pacte no només ha estat celebrat amb entusiasme pels governs més reaccionaris del continent, sinó que Pedro Sánchez s'ha mostrat també satisfet. A les clares contradiccions del govern del PSOE en la qüestió migratòria s'han sumat les vergonyoses declaracions de l'Executiu i el seu ministre d'Interior tractant de disfressar i ocultar el que han estat veritables "devolucions en calent" i la violència indiscriminada cap als migrants a les tanques de Ceuta i Melilla.

Racisme i violència sense treva

A finals de juliol 700 persones de diferents nacionalitats subsaharianes aconseguien trepitjar el sòl de l'Estat espanyol després d'un haver viscut un infern al mar. Més d'un centenar d'ells va necessitar assistència mèdica i hospitalització mostrant talls profunds, fractures i luxacions provocats per les concertines frontereres, tal com ha informat la Creu Roja. A aquesta barbàrie s'ha sumat la devolució fulminant de 27 migrants de forma totalment irregular.

Les conegudes "devolucions en calent", regularitzades a la Llei Mordassa sota el govern del Partit Popular, amaguen un eufemisme insultant: es tracta ni mes ni menys que de l'expulsió immediata de migrants interceptats a les tanques de Ceuta i Melilla, sense prèvia identificació, sense conèixer la seva edat, el seu país d'origen -ni els riscos de salut i perills que corren en ser retornats a aquest- i sense possibilitats de demanar asil ni dret a un advocat.

Un vídeo difós pel periòdic El Faro de Ceuta mostra la violència que s'amaga sota aquestes expulsions: un jove subsaharià és lliurat per la Guàrdia Civil als agents marroquins després de ser arrossegat brutalment per terra cap a l'altre costat de la tanca mentre plora i es resisteix a aquesta repressió, escena denunciada ja per diferents ONG, insistint a més a més que el jove no podria haver estat expulsat perquè ja havia trepitjat sòl espanyol i les autoritats havien de complir amb el procés de deportació.

Què ha de dir el govern davant tals imatges? La resposta és clara. Malgrat les promeses de Pedro Sánchez per a acabar amb aquestes pràctiques racistes i terribles (a més d'irregulars segons fins i tot la legislació internacional i prohibides per la Convenció de Ginebra), el ministre Grande-Marlaska ha afirmat "complir el protocol" aplaudint la tasca repressiva de la Guàrdia Civil i assegurant que no hi haurà cap canvi legislatiu fora dels acords europeus sobre immigració. De fet, la defensa del Ministeri d'Interior afirmant que "la Guàrdia Civil està complint amb la llei vigent" ha estat aplaudida i replicada tant per Albert Rivera ( "La nostra Policia i Guàrdia Civil fan un magnífic i difícil treball aplicant la llei a la frontera espanyola. Cal donar-los suport i els recursos necessaris per a que exerceixin bé la seva tasca.") com pel nou president del PP Pablo Casado ( "Estem amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil [...] No permetrem que els nostres agents siguin atacats i humiliats."), tots dos al capdavant d'una campanya xenòfoba i classista per a intentar introduir el verí del racisme i dividir els treballadors i les classes humils.

Confirmant que la decisió de permetre que el vaixell Aquarius atraqués a València ha estat una mesura excepcional, el govern de Sánchez ha tornat a demostrar una hipòcrita política de gestos que no pretén ni acabar amb els CIES, amb l'expulsió de milions d'immigrants i refugiats, ni amb la matança aferrissada de milers d'ells al mar.

La seva moral i la nostra

El mateix dia que es feia públic l'acord migratori, el naufragi d'una embarcació de migrants a les costes de Líbia va causar la mort d'aproximadament 100 persones, que se sumen a les més de 14.000 que han mort a la Mediterrània des del 2014. El 6 de febrer, 15 persones van morir a la platja del Tarajal a Ceuta després d'intentar arribar a l'Estat espanyol nedant.

Milions de treballadors i joves a l'Estat espanyol hem seguit amb ràbia i indignació les declaracions del nou Executiu i amb autèntic horror la terrible matança de milers dels nostres dels nostres germans i germanes a la frontera. Cal assenyalar qui són els autèntics responsables d'aquesta barbàrie: els governs capitalistes d'Europa que promouen guerres imperialistes de rapinya als països d'Àfrica i Àsia, que fan enormes negocis amb la venda d'armes a dictadures com, per exemple, ha vingut fent en els últims anys l'Estat espanyol amb l'Aràbia Saudita i amb les que després es massacra la població iemenita. No podem fer res més que denunciar aquesta realitat absolutament criminal i inhumana i a tots els governs que col·laboren amb ella i per la nostra part aixecar la solidaritat real amb totes aquelles persones que han de fugir de la barbàrie que aquest sistema genera.

L'actuació del govern de Pedro Sánchez està demostrant per la via dels fets que les declaracions i promeses amb les quals tractaven de donar-se un vernís progressista, solidari i d'esquerres queden molt allunyades de la realitat. Fins i tot la frivolitat d'algunes de les seves declaracions són realment increïbles: fa uns dies, davant les últimes arribades de migrants a les costes espanyoles i a la tanca de Ceuta, escoltàvem a Borrell -Ministre d'Exteriors- tractar de contrarestar la mala imatge del govern arran de les devolucions en calent plantejant la idea d'un "Erasmus euroafricà" que formi els migrants durant tres anys. És un autèntic escàndol i una burla al patiment i la intel·ligència de totes aquestes persones!

La hipocresia d'aquells que diuen defensar els drets dels humans i les oportunitats per a tots mentre empenyen a migrants i refugiats de tornada al país del qual fugien i els preparen per a un autèntic infern a la terra, reivindiquen avui més que mai la importància d'organitzar-nos i lluitar per acabar amb aquest sistema criminal que ens condemna a la majoria.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01