Si la crisi econòmica de 2008 va suposar un punt d'inflexió en la història de la Unió Europea portant-la a una situació límit, la desfeta de 2020 podria suposar la seva ruptura gairebé definitiva. Després del Brexit i davant una profunda i llarga depressió, les forces centrífugues que van poder ser contingudes amb prou feines durant la crisi de l'euro en 2014, a costa d'aixafar al poble grec i sembrar l'austeritat, es faran cada dia més incontrolables.

Aquella crisi va tenir un grandíssim impacte polític. La idea que el capitalisme europeu era “més humà” i “més social” va saltar per l'aire a cop de retallades salvatges, i l'anomenat estat del benestar –raquític en molts dels països– es va demolir sense contemplacions per a salvar a la banca i els grans capitals. Les conseqüències de tot allò les continuem patint avui.

Un altre mite que es va esfondrar per complet va ser el de la unitat política europea i la “solidaritat” entre els diferents estats membres. La implantació de l'euro i la seva posterior crisi va obrir un període d'enfrontaments nacionals cada vegada més aguts, posant-se en evidència a cada cimera europea. La del passat 23 d'abril és una mostra evident d'això.

Aquesta vegada serà diferent?

Molts mitjans de comunicació i molt especialment els dirigents socialdemòcrates –tant els clàssics, com els de les noves formacions que van sorgir a la seva esquerra, i que han assumit el seu argumentari– insisteixen que en aquesta crisi és “una oportunitat per a construir una Unió Europea de debò” i que “tot pot ser diferent” a partir d'ara. Tracten d'entabanar-nos amb arguments del tipus: “no es tracta d'una crisi financera perquè la causa és una pandèmia i no els bancs”, o “s'han après les lliçons del passat”, “les retallades no serveixen” i “es necessita gastar tots els diners necessaris perquè ningú es quedi enrere”...

Però la realitat és la contrària. Aquesta crisi serà –està sent ja– per a la majoria de la població un malson encara major que el viscut en la crisi de 2008. I els plans i l'actitud de la burgesia europea, amb Alemanya al capdavant, en res han canviat: la seva prioritat és preservar els interessos del gran capital i a partir d'aquí salvi's qui pugui, però que la factura la pagui la classe obrera i les futures generacions.

Les dades sobre la profunditat de la crisi no deixen lloc a dubtes. La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, afirmava que l'economia de la zona euro en 2020 caurà –en el millor dels casos– un 9%, encara que l'enfonsament podria ser de fins al 15% del PIB. Segons un informe de Deutsche Bank (DB), aquesta contracció serà més del doble que la que va tindre lloc en 2008 (llavors la pitjor xifra en l'eurozona va ser del -4,5% PIB). El primer trimestre ja ha deixat una baixada del 3,4% i es preveu un descens del 11,4% fins a juny.

A més, l'enfonsament afectarà de ple a les locomotores europees amb el que això comporta. L'FMI preveu una contracció del 7% del PIB a Alemanya i del 7,2% a França (amb un enfonsament del 10% en el segon trimestre), mentre que les perspectives per a les economies del sud d'Europa són encara menys falagueres: Grècia -10%, Portugal -8%, o Itàlia i Espanya que podrien contreure's fins a un 12% respectivament enguany.
Pel que fa a la sortida de la crisi, el citat informe del Deutsche Bank estima que el PIB de l'eurozona no recuperarà el seu volum de 2019 fins a finals de 2021. No obstant això, altres estimacions, com les de Unicredit, són molt més pessimistes: el nivell de producció continuarà sent gairebé un 4% inferior.

Una destrossa social sobre un terreny molt castigat

Els efectes socials de la crisi estan sent brutals. El Deutsche Bank assenyala que “l'atur en la zona euro augmentarà del 7% a una forqueta del 15-20%”. En menys de dos mesos, més de 30 milions de treballadors de les cinc majors economies d'Europa s'han vist afectats per suspensions temporals o parcials de les seves ocupacions. Segons Financial Times, el total d'immersos en processos similars als ERTO suposen ja la cinquena part de la població activa d'Alemanya, França, Regne Unit, Espanya i Itàlia. França encapçala la llista amb gairebé 10 milions de treballadors en aquesta situació, li segueix Itàlia amb al voltant de 7 i Alemanya amb uns 5 milions.

En l'Estat espanyol amb més de 4,1 milions de treballadors en ERTO, segons assenyalen diferents informes –com el realitzat per Adecco Group Institute o Funcas– la taxa d'atur real podria oscil·lar enguany entre el 35 i el 40%, enfront del 14,4% oficial. El nivell més alt mai registrat: el rècord en l'anterior recessió va ser del 27%.

El deute continua creixent, preparant el següent esclat

Lluny de “corregir-se” els desequilibris de la crisi anterior, aquests no han parat d'augmentar. Com la factura del rescat bancari s'ha carregat sobre els pressupostos públics, aquests afronten la nova tempestat en pitjors condicions que fa una dècada. Els requisits per a una nova crisi del deute en la zona euro estan més que a flor de pell. El deute conjunt de la UE, que en 2008 es trobava en el 60,7% en relació al PIB, és avui al voltant del 80% del PIB, i és probable que arribi al 120% en 2021.

En el punt de mira es troben la tercera i quarta economies de l'eurozona. Una fallida o suspensió de pagaments d'Itàlia o l'Estat espanyol, tindria conseqüències encara més grans que la provocada per Grècia a finals de 2009. El deute públic d'Itàlia aconsegueix el 134,8% i la previsió és que arribi al 150% enguany i al 160% en 2021. En el cas espanyol superarà el 100% en 2020 i arribarà al 117,8% en 2021.

Com en 2008, part del deute públic i privat es torna “brossa” davant la impossibilitat de devolució. Novament les primes de risc dels països més febles, com Itàlia i l'Estat espanyol, ja estan experimentant les pujades més altes des de juny de 2016. Goldman Sachs calcula que el deute de “les empreses que han perdut l'aprovat” de les agències de qualificació a Europa és d'aproximadament 150.000 milions d'euros! Endeutament massiu i paràlisi de la producció: una recepta acabada per a una nova crisi financera.

La farsa de les cimeres europees

La crisi econòmica i social ha aguditzat les tensions entre les burgesies europees, posant-se de manifest en les cimeres per a tractar la resposta econòmica a la crisi o en la política sanitària enfront de la pandèmia.

En comptes d'una “resposta comuna” i una utilització racional de tot el potencial tecnològic i industrial europeu per a combatre el coronavirus, assistim a una guerra a mort entre diferents estats membres de la UE per la compra de material sanitari i a un veritable sabotatge comercial entre els uns i els altres. Mentre el Govern alemany va prohibir exportar productes mèdics vitals a Itàlia, el francès va fer el propi respecte a l'enviament de màscares a Espanya i Itàlia. Un espectacle vergonyós –quan hi ha més de 100.000 morts reconeguts oficialment en el continent– que reflecteix la decadència del capitalisme europeu.

L'assumpte ha estat tan escandalós a ulls de qualsevol –per exemple, el 72% dels italians creu que la UE no ha fet res– que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va haver d'assenyalar que “és just que Europa ofereixi una sincera disculpa a Itàlia”. Davant la catàstrofe sanitària, Itàlia ha hagut de recórrer a la Xina, que s'obre pas davant el buit deixat per altres potències. Segons dades de la premsa, fins al 15 d'abril Xina hauria proporcionat als Governs europeus gairebé 4.000 milions de màscares, 38 milions de vestits de protecció, 2,4 milions de termòmetres infrarojos i 16.000 respiradors.

En el pla econòmic, molt s'està parlant que la UE ha d'adoptar mesures “audaces i ambicioses”, “excepcionals per a fer front a situacions excepcionals”, però una vegada més no és més que propaganda.

El BCE va donar llum verda al març a una partida de 750.000 milions d'euros per a comprar deute públic sobirà. Tracten d'evitar una dinàmica ascendent i descontrolada del cost del deute, però no està tenint molt èxit. El BCE ara fa un altre pas, acceptar “bons escombraries” fins a setembre de 2021 en el seu programa de compra de deute. Però aquestes mesures no solucionen el problema de fons, simplement l'encobreix, agreujant encara més les seves conseqüències futures. Per descomptat, cap mesura contra els especuladors i la gran banca, que són els veritables responsables d'una bombolla financera que no cessa de créixer gràcies als diners públics. Per a facilitar-los la tasca, el BCE ha reduït les exigències del capital que han de posseir els bancs (el matalàs per a evitar la fallida) i així “alliberar” diners per a fer “negoci”.

En la reunió de l'Eurogrup del 9 d'abril es va acordar un “pla de xoc anticrisi” de 540.000 milions d'euros. Malgrat els escarafalls amb els que s'ha presentat i el molt que s'ha ressaltat l'esforç comunitari en pro del projecte europeu, la realitat és molt diferent. Totes les exigències de Pedro Sánchez, Costa, Conte o Macron a favor d'un “Pla Marshall”, “coronabonos” i “solidaritat” van ser rebutjades amb contundència per Alemanya i els Països Baixos, que es neguen a carregar amb la crisi dels altres i pretenen sortir el millor parats defensant les seves empreses i interessos nacionals. Per descomptat, es va ajornar prendre qualsevol decisió sobre un altre fons per a la reconstrucció econòmica post pandèmia.

A més, cal assenyalar que aquests 540.000 milions d'euros seran mobilitzats en forma de préstecs, és a dir, s'han de retornar, i tenen una destinació prioritària: salvar a les grans empreses i el seu compte de resultats, no rescatar a la gent, les ocupacions i els serveis socials.

El desglossament d'aquest programa és el següent. El Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) posarà a la disposició dels Estats 240.000 milions, amb un topall del 2% del PIB del país que el rebi, i el condicionarà a programes d'ajust i disciplina fiscal (és a dir, més retallades i austeritat). En el cas d'Espanya, el crèdit per a les despeses sanitàries “sense condicionar-lo a programes d'ajust” podria arribar a 25.000 milions.

Altres 200.000 seran préstecs del Banc Europeu d'Inversions per a les empreses, que tindran un aval de 25.000 milions dels estats (és a dir, que si el préstec no es retorna, el paguem tots). I altres 100.000 es destinaran a finançar suspensions temporals d'ocupació i reduccions de jornada, és a dir, més mesures per a afavorir a les empreses i que els estats recolzaran amb altres 25.000 milions en avals.

Finalment, la Cimera Europea de Caps d'Estat del 23 d'abril va donar el vistiplau a aquest paquet, que no s'executarà fins a principis de juny. Es tracta d'un rotund èxit de la burgesia alemanya que continua marcant la política de la UE: s'aprofundirà en la línia posterior a 2008, ajustos, austeritat i retallades però a una escala major, mentre rebutja enèrgicament els “coronabonos” i qualsevol Fons de Reconstrucció que suposi mutualitzar el deute o transferències pressupostàries a fons perdut als països del sud.

Per una Europa socialista

La base de l'enfrontament en les cimeres europees és el creixent xoc d'interessos de les diferents burgesies nacionals, en un context de greu crisi econòmica i financera. Quan la classe dominant dels països perifèrics, i en part França, exigeixen una “mutualització del deute” (coronabonos o com es vulgui anomenar), pretenen exportar els seus problemes al capitalisme alemany. Ho poden presentar amb la terminologia més amable: “solidaritat”, “europeisme”, “civilització”, però quan es tracta de bandits no hi ha cap gratitud.

Una cosa és que la burgesia alemanya estigui disposada a contribuir puntualment, concedir crèdits si es retornen amb garanties, però mai acceptarà carregar amb els deutes dels països més febles de l'eurozona, precisament quan Alemanya tancarà enguany amb un dèficit del 4,7% del seu PIB, enfront del superàvit del 1,4% de 2019. Qualsevol mínima concessió serà sempre a canvi de reforçar el seu paper hegemònic a la UE, però no deixarà de protegir a les seves empreses en la lluita acarnissada que s'aveïna per cada pam del mercat mundial.

Des de la crisi de 2008 les tendències centrífugues a la UE no han fet més que augmentar —el cas del Brexit és la seva millor exponent— atiades no només per les tendències proteccionistes i el nacionalisme econòmic sinó també per factors polítics. La confiança de la població en què en el si de la UE les seves vides i el seu futur seran millor s'ha desplomat. D'altra banda, les burgesies de tots els països europeus han optat de forma gairebé unànime per centrar el seu discurs cap al nacionalisme patrioter com a antídot contra la protesta social i la lluita de classes.

És la classe dominant qui alimenta i legitima a la reacció. L'única cosa que fa la ultradreta és defensar sense subterfugis tot el que la “burgesia democràtica”, i els dirigents socialdemòcrates de tot pelatge, diuen amb la boca petita. L'argument que l'amenaça d'extensió del “populisme” ultra a Europa obligarà a Alemanya a afluixar en la qüestió dels eurobons o del fons de reconstrucció no té cap base.

En l'última dècada Europa ha viscut colossals moviments vaguístics i de protesta, crisis revolucionàries —com a Grècia, saldades amb una dura derrota política a les mans de Syriza—, lluites obreres com a França que han paralitzat el país durant mesos, manifestacions massives del jovent contra el canvi climàtic i mobilitzacions històriques de la dona treballadora. Hem vist el sorgiment de nous partits de l'esquerra reformista que han fracassat en el seu intent de reformar el capitalisme, mentre creixen les tendències autoritàries i bonapartistes en nombrosos Estats, i l'extrema dreta avança en un panorama de creixent polarització social i política.

El quadre cada dia s'assembla més al dels anys trenta del segle passat: la lluita de classes no donarà cap treva i s’agreujarà. Avui més que mai l'única manera per a acabar amb l'explotació i la barbàrie d'aquest sistema és la lluita obrera i aixecar una alternativa revolucionària. Més tard o més d'hora, una vegada s'acabi el confinament i la quarantena social, la classe obrera europea es col·locarà en primera línia de batalla i obrirà una etapa explosiva. La tasca de construir una esquerra revolucionària serà la clau per a aconseguir el triomf obrint pas a la Federació Socialista d'Europa i mundial.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01