Les treballadores obliguen a l'empresa a no aplicar cap acomiadament per baixa mèdica justificada

Les treballadores de la neteja de l'hospital Dr. Josep Trueta de Girona han aconseguit una victòria històrica a l'obligar a l'empresa Òptima Grup, concessionària del servei, a comprometre per escrit a no aplicar l'article 52D de l'Estatut dels Treballadors. Aquest article, després de la sentència de Tribunal Constitucional (TC) del passat 29 d'octubre dóna llum verda a l'acomiadament de treballadors que acumulin baixes de forma intermitent (fins a un 20% de les jornades en dos mesos), encara que siguin justificades per un metge.

Aquesta victòria té més valor per produir-se enmig d'una autèntica "cascada d'acomiadaments" com reconeixia el passat 15 de desembre El País a un article, amb desenes d'empreses utilitzant la sentència de TC per executar acomiadaments a tot el estat. Mitjançant l'acord arrancat per les treballadores de la neteja del Trueta a Òptima Grup, l'empresa, a més de comprometre a no aplicar el 52D mentre mantingui la concessió de la neteja de l'hospital Trueta s'ha vist obligada a cedir en altres reivindicacions clau i obrir una taula de negociació sobre les restants.

Aquest èxit no ha caigut de cel. Ha estat el resultat del pla de lluita clar i decidit aprovat per l'assemblea a proposta de les delegades de CGT en el Comitè d'Empresa i amb el suport també de les delegades de CCOO. Des que Òptima Grup es va fer amb la gestió de la neteja de l'hospital, al començament de 2019, s'han anat acumulant els mateixos problemes que patim els treballadors i treballadores en moltes altres empreses, provocant un descontentament cada vegada més gran a la plantilla. L'empresa ha deixat de pagar a les treballadores fins a dues nòmines, a moltes companyes no els hi paga el plus de nocturnitat ni el d'antiguitat, es truca a treballadores als seus domicilis quan es troben de baixa per malaltia, falta material per a la neteja i el que donen no és de qualitat. A més, obliguen a les companyes a netejar amb baietes brutes, incompleixen els dies de permís per malaltia d'un familiar, apliquen contractes en frau de llei i moltes treballadores havien estat reprimides amb sancions injustificades de deu dies d'ocupació i sou.

La gota que va fer vessar el got va ser L'ACOMIADAMENT D'UNA COMPANYA PER ESTAR 18 DIES DE BAIXA MÈDICA JUSTIFICADA, atropellament avalat per la ja comentada sentència de Tribunal Constitucional del 29 d'octubre.

La lluita serveix: el pla de vaga votat per les treballadores en assemblea fa retrocedir l'empresa

Immediatament des de la CGT, juntament amb CCOO Serveis vam proposar la convocatòria d'una assemblea de treballadores a cada un dels torns per discutir un pla de lluita que enviés un missatge de força a l'empresa i posés fre a aquesta situació. L'assistència a cadascuna de les assemblees celebrades va ser de més del 90% de les companyes, demostrant que quan es planteja un pla de lluita clar els treballadors responen massivament. En aquestes assemblees es va donar suport unànimement el plantejament realitzat pel Comitè de donar un ultimàtum a l'empresa perquè readmetés la companya acomiadada, aixequés totes les sancions i es comprometés a no executar cap acomiadament amb baixes mèdiques justificades.

De no cedir a aquestes reivindicacions, començarien diverses jornades de vaga. A més, es va aprovar elaborar un full informatiu per repartir massivament a la resta de treballadors de l'hospital i usuaris denunciant la situació i cridant-los a donar suport a la vaga. Un cop conegudes aquestes decisions de l'assemblea de treballadores, l'empresa -que fins aleshores s'havia negat a negociar- va trucar al comitè de vaga a una reunió. Després d'intentar diverses maniobres, la decisió mostrada per les companyes i companys presents de no moure ni un mil·límetre d’allò aprovat per les treballadores en assemblea i portar endavant la vaga si no s'acceptaven les reivindicacions, va ser clau perquè l'empresa hagués de retrocedir en els tres punts plantejats com a condicions prèvies. Finalment, la companya acomiadada va triar cobrar la seva indemnització i buscar una altra feina però l'acord recollint per escrit l'aixecament de les sancions i el compromís de no aplicar la sentència de TC va ser aprovat de forma unànime i amb gran entusiasme en una nova assemblea.

Aquesta victòria ha de servir per continuar la lluita per la resta de reivindicacions plantejades al Trueta amb aquests mateixos mètodes i convertir-los en un punt de referència per a altres contractes d'Òptima Grup, exigint l'extensió de el compromís de no aplicar el 52D a la resta de treballadors del grup, així com per altres col·lectius de treballadors. Treballadores i treballadors d'empreses més grans de Girona, com Nestlé i altres, han vist en aquesta lluita un exemple de com fer front als atacs que estem patint. La victòria aconseguida per les companyes d’Òptima Grup de l'Hospital Trueta demostra l'efectivitat del sindicalisme de lluita, basat en les assemblees i la presa de totes les decisions pels treballadors, que defensem des de Sindicalistes d'Esquerra i Esquerra Revolucionària, davant el sindicalisme de moqueta , desmobilització i pactes que vénen aplicant les direccions confederals de CCOO i UGT.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01