Els efectes de la pandèmia, units a les polítiques capitalistes de retallades i acomiadaments, deixen un panorama desolador per a les famílies treballadores catalanes, i són ja més de 10.000 els morts per coronavirus.

A Catalunya, com a la resta de l'Estat, no hem vist ni rastre de l’“escut social” del govern de coalició PSOE-UP, i el que desgraciadament sí hem vist ha estat l'aplicació de mesures orientades a mantenir els beneficis milionaris dels empresaris a costa de la nostra salut i llocs de treball. Tant el govern central com el de la Generalitat han deixat tirats a milions de catalans i catalanes. Les polítiques aplicades pel dretà Quim Torra continuen; a més es renta les mans i s’autoexculpa de tota responsabilitat en aquesta devastadora crisi sanitària.

La patronal sanitària es fa d’or amb el Govern

Durant aquestes setmanes hem patit els serveis sanitaris públics totalment col·lapsats. També hem vist com les instal·lacions hospitalàries privades estaven enormement infrautilitzades i s'anunciaven ERTOs a clíniques privades.

Després de tot això, el Govern JxCat-ERC ha notificat mitjançant el Decret llei 12/2020 del 10 d'abril que pagarà 43.400 euros a les clíniques privades per pacient ingressat a l’UCI, quan el cost del tractament és de 1.000 euros, segons la pròpia patronal catalana! És un escàndol majúscul.

És més que evident que la consellera de Salut, Alba Vergés (ERC), menteix quan diu que el Govern té el control total sobre la sanitat privada; els empresaris de la patronal sanitària fan i desfan a la seva voluntat.

Beneficis per a la privada i retallades per a la pública: aquesta és la recepta del Govern, a costa de l'atenció sanitària de la població. Recentment coneixíem que el nombre de casos diagnosticats a Catalunya com a grip comuna que eren en realitat Covid-19 podria arribar als 14.000. Quim Torra presumeix de ser previsor però la realitat és que les retallades i privatitzacions del sistema sanitari públic van impedir una detecció precoç de la pandèmia.

El retard en el subministrament de mascaretes a la població a través de les farmàcies i el col·lapse del sistema informàtic de receptes electròniques és una nova mostra de l'absència de recursos i preparació d'un pla d'emergència públic per a fer front a la malaltia.

En una república catalana capitalista també moriria tanta gent

La portaveu del Govern, Meritxell Budó (PDeCAT), va afirmar que en una Catalunya independent “no hi hauria tants morts”. És a dir, que no tenir un “Estat propi” és el que els obliga a aplicar retallades i polítiques privatitzadores, veritat? La demagògia del Govern no té límits!

Òbviament Sánchez va decretar tard el confinament i les mesures del govern PSOE-UP estan sent nefastes, però el fet és que el Govern parla molt de la cura de la població però no fa res, i el que sí fa és assegurar el benefici dels grans empresaris, incloent l'aplicació salvatge d’ERTOs a Catalunya, que ja afecten més de 700.000 treballadors.

A ningú enganyen presentant els nous pressupostos com a “socials”, per molt que els Comuns estiguin rentant la cara al Govern amb el seu suport, argumentant que són “la millor eina” per a tenir un pla de xoc social.

La república catalana per la qual vam votar l'1 d'Octubre, que defensem i per la qual lluitem milions de treballadors i joves a Catalunya, és una república catalana al servei de la classe treballadora, sense retallades ni desnonaments, sense privatitzacions ni acomiadaments, una república que res té a veure amb les polítiques capitalistes que defensa Torra i aplica l'actual Govern.

És necessari continuar la batalla per la república catalana, però cal fer-ho amb un programa al servei dels treballadors i que combati amb fermesa els polítics burgesos i reformistes del Govern, que no tenen cap alternativa a la catàstrofe social que provoca el capitalisme. Només així podrem aconseguir el suport del conjunt de la classe treballadora de dins i fora de Catalunya.

La necessitat del socialisme

Els empresaris no només no estan posant ni un cèntim de tots els seus guanys multimilionaris, acumulats a costa del sofriment i l'explotació dels treballadors, sinó que estan fent negoci: clíniques privades i farmacèutiques, empreses importadores de material provinent de la Xina, etc.

És necessari posar al servei de la majoria el conjunt de la capacitat productiva del país: fabricació de respiradors, confecció de bates i màscares, construcció d'hospitals, etc. Cal frenar la destrucció d'ocupació i posar la font de la riquesa que generem els treballadors sota el nostre control democràtic, nacionalitzant la banca i les principals empreses.

Enfront de l'egoisme i les criminals polítiques capitalistes en aquesta crisi sanitària, la població ha aixecat una formidable una ona de solidaritat!

És necessari posar tota la capacitat creadora de la classe obrera al servei de la humanitat. Ara més que mai: socialisme o barbàrie!

 


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01