El divendres 3 de gener, un dia abans que comencés el debat d'investidura al Parlament estatal, la Junta Electoral Central (JEC) decidia inhabilitar Quim Torra com a President de la Generalitat de Catalunya i arrabassar-li la seva acta de diputat, amb el vot a favor de set dels seus 13 membres. El delicte pel qual l'inhabilita no és cap altre que haver penjat del balcó de la Generalitat, a la Plaça de Sant Jaume, una pancarta exigint llibertat dels presos polítics. Aquesta decisió autoritària i franquista, representa un cop de l’aparell de l'Estat contra els drets del poble de Catalunya i contra la democràcia.

Una actuació pròpia de règims dictatorials

Un organisme electoral integrat per un grapat de jutges designats a dit pel Tribunal Suprem i per juristes escollits pels grans partits, amb un clar predomini d'elements vinculats a la dreta i l’extrema dreta, decideix ni més ni menys que destituir un President electe democràticament pels diputats d’un Parlament que han estat votat per milions de catalans.

Un cop més, l'aparell de l'Estat i el règim del 78 ple de franquistes trepitgen els drets de tot un poble, com ja van fer amb el judici farsa del referèndum de l'1 d'octubre del 2017, que va sentenciar amb penes de més de 100 anys a Oriol Junqueras, Jordi Sánchez, Jordi Turull i la resta dels encausats. A més a més, aquests processos han empès desenes de persones a l'exili i afecten més de 2.500 persones només per haver-se manifestat a favor de la república i del dret a l'autodeterminació.

Per si no fos suficient amb anul•lar de cop les decisions del Parlament, la JEC que no és cap tribunal de justícia sinó un òrgan electoral, també decideix llençar a les escombraries els resultats de les eleccions europees del 26 de maig de 2019 a Catalunya, impedint exercir com a eurodiputat Oriol Junqueras. Amb això, ignoren al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que sentenciava el passat 19 de desembre a favor de la immunitat de Junqueras. En un tripijoc jurídic que mesura les tares autoritàries de l'Estat, la JEC declara aquesta immunitat sense validesa a l'Estat espanyol, despullant el dirigent d'ERC del seu escó com a eurodiputat, anul•lant d'aquesta manera el dret a sufragi d’aquells qui el van votar. Com a efecte derivat, també deixa sense validesa a l'Estat espanyol la immunitat de Puigdemont i Toni Comín.

L'actuació de la Junta Electoral Central és un complet escàndol. A més d'una violació flagrant de les normes més elementals de la democràcia, té l'objectiu gens dissimulat de sabotejar la investidura del govern de coalició PSOE-Unides Podem i servir els interessos del bloc de la dreta i la ultradreta. Mitjançant el cop d'Estat judicial perpetrat per la JEC, els dirigents del PP, Vox i Cs, pretenen imposar el que no han pogut aconseguir amb els vots i deixa clar quina serà la seva estratègia en la nova legislatura: una ofensiva sense treva per impedir qualsevol mesura que trenqui amb la deriva autoritària de l'Estat i la política de retallades.

Respondre aquest atac amb la mobilització: pels drets democràtics i la república catalana dels treballadors i el jovent!

És urgent donar una resposta a l'alçada de la gravetat d'aquest atac. La decisió de la JEC estableix un precedent perillós que podria ser utilitzat per a inhabilitar qualsevol càrrec escollit democràticament per exercir la seva llibertat d'expressió, o l'actuació dels quals pugui desafiar l'ordre establert i vigilat per aquest grapat de magistrats nostàlgics del franquisme.

Els dirigents de l’ANC, Òmnium, la CUP, CSC, la IAC, els CDR, la base militant d'ERC al costat de la resta d'organitzacions de l'esquerra combativa i els moviments socials hem de convocar de manera immediata mobilitzacions massives al carrer. Cal preparar i organitzar una vaga general que paralitzi Catalunya, exigint al govern de coalició del PSOE i Unides Podem l'anul•lació d'aquesta decisió i la dissolució d'un organisme antidemocràtic com la JEC.

La portaveu del PSOE, Adriana Lastra, denunciava la "maniobra de la dreta i ultradreta per intentar impedir la investidura" i deia que "la JEC no és un tribunal, és un òrgan administratiu". Però, en lloc de comprometre’s de manera clara a defensar els drets democràtics i frenar l'actuació colpista d'aquests jutges franquistes, exigia que sigui el Tribunal Suprem qui ho faci. En el mateix sentit es manifestaven els dirigents del PSC mitjançant el seu compte de Twitter: "esperem que el Tribunal Suprem respongui a aquesta qüestió el més aviat possible".

Ni una sola paraula denunciant aquest cop contra la democràcia, defensant el dret del Parlament i el poble de Catalunya a decidir qui presideix la Generalitat i comprometent-se a garantir el compliment de les sentències de la justícia europea concedint la immunitat i les actes d'eurodiputats a les quals tenen dret Junqueras, Puigdemont i Comin. La posició dels dirigents del PSOE és deixar-ho tot en mans del Suprem! És a dir, dels organitzadors del judici-farsa contra el referèndum de l'1-O, de la sentència del 14 d'octubre i dels atacs més greus contra els drets democràtics dels últims anys.

Si els dirigents d’Unides Podem i del PSOE volen que el seu discurs “progressista” tingui alguna credibilitat haurien de posar sobre la taula fets, començant per posicionar-se clarament contra aquesta actuació colpista de la judicatura reaccionària i espanyolista, organitzar mobilitzacions contra aquesta en el conjunt de l'Estat i comprometre’s a que la seva primera decisió des del govern serà anul•lar-la.

Tot el que està passant confirma la necessitat de continuar la mobilització massiva als carrers per una república que uneixi la lluita per l'alliberament nacional a un programa revolucionari: una república catalana socialista. Davant els nostres enemics de classe, la burgesia (espanyola i catalana), el seu règim monàrquic del 78, el seu aparell estatal i els seus jutges reaccionaris, hem de buscar el suport dels únics aliats en els quals podem confiar per lluitar junts per la causa de la república i del socialisme: els joves i treballadors de la resta de l'Estat.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01