Economia

A un fòrum organitzat per El País i la Càmera de Comerç Espanya-EEUU al Setembre d’aquest any, el ministre d’Economia, Luis de Guindos, es va referir a l’economia espanyola insistint que “estem molt a prop de sortir del bosc”, i va afegir que “els desequilibris s’han corregit”. Aquestes afirmacions es recolzen en tota una sèrie de xifres macroeconòmiques que s’aïllen de la resta de dades, traslladant una imatge de la economia espanyola distorsionada i irreal.

 

Llegeix més...

060916-trump-y-le-pen

"El feixisme italià va proclamar que el" sagrat egoisme "nacional és l'únic factor creatiu. (...) Fa només vint anys els manuals escolars ensenyaven que el factor més poderós per a la producció de riquesa i cultura és la divisió mundial del treball, que té les seves arrels en les condicions naturals i històriques de desenvolupament de la humanitat. Ara resulta que l'intercanvi mundial és la font de totes les desgràcies i tots els perills. Tornem a casa! De tornada a la llar nacional! "

Liev Trotski, 1933

 "La globalització (...) elimina la classe mitjana i els nostres llocs de treball (...) El nostre país estarà millor quan comencem a fabricar els nostres propis productes novament, tornant a atreure a les nostres costes, les nostres altre temps grans capacitats manufactureres".

Donald Trump, 2016

 

Llegeix més...

xinaDesprés de mesos de propaganda venent les bondats de la recuperació, la Gran Recessió, tal com vam predir, presenta senyals cada vegada més alarmants. L’entrada en ebullició de l’economia xinesa, l’afonament dels emergents i la caiguda en picat del preu del petroli –per citar alguns dels aspectes més rellevants- suposen una volta de rosca de conseqüències incalculables. 

En termes globals, el terratrèmol financer mundial induït des de Xina ha sigut d’escala 10: des de juny del 2015 fins a finals de desembre, la capitalització borsària global s’ha reduït un 18%, és a dir 12 bilions d’euros s’han evaporat (una xifra equivalent al 15% del PIB mundial). Però aquestes dades empal·lideixen davant el fet que, en els primers quinze dies de gener del 2016, ja s’han esfumat uns altres 4 bilions d’euros i la previsió no fa més que empitjorar. Si l’ensorrament de les subprime va ser la punta de l’iceberg que anunciava la Gran Recessió en EEUU i Europa, el sisme borsari en Xina assenyala l’extensió de la crisi de sobreproducció pels vasos comunicants de la seua economia, amb efectes dramàtics per a la resta del món.

Llegeix més...

deutsche bank4Quan encara s'estan digerint les notícies sobre el debilitament de l'economia xinesa i la caiguda dels preus del petroli, els problemes de Deutsche Bank en Alemanya i la crisi econòmica i financera d'Itàlia assenyalen que el descens als inferns de l'economia mundial pot ser molt major. Des de tots els racons del planeta, els factors que amenacen amb precipitar una nova depressió global no deixen d'augmentar.

Llegeix més...

La frase que encapçala aquest article va ser pronunciada recentment per Angela Merkel davant el Congrés de la CDU, i no és cap exageració. Cal remuntar-se a la catàstrofe dels anys trenta per trobar un equivalent a l'enfonsament que sofreix l'economia capitalista al moment actual. Totes les alarmes estan enceses, mentre l'ambient general entre la classe dominant és una barreja de paüra, desconcert, enfrontaments interns cada vegada més oberts i una ferma convicció: passar a l'ofensiva en tots els fronts per fer pagar a la classe obrera, als aturats, als jubilats, a la joventut, la factura d'un sistema en decadència però que nodreix els seus beneficis i privilegis.

Llegeix més...

La crisi capitalista actual no serà un fenomen passatger, es tracta d’un punt d’inflexió que marca un abans i un després de tot un període històric, amb implicacions socials, econòmiques i polítiques profundes. En el moment d’escriure aquest article, s’acaba d’aprovar la injecció de 90.000 milions d’euros a Dexia, un banc privat belga que ja havia rebut fons públics a l’inici de la crisi. L’economia mundial es torna a situar a un pas de la depressió i una nova ronda de fallides i rescats de bancs planeja sobre Europa. Mentrestant, els governs acceleren i aprofundeixen les retallades contra la despesa social, en el que és una transferència evident de riquesa dels més pobres als més rics. Comprendre les causes de la crisi, essencial per trobar una alternativa a aquesta (coherent en la teoria i conseqüent en l’acció) passa per davant de tot per comprendre l’essència de la forma de funcionar del capitalisme en la seva fase decadent. En aquest article tractarem tota una sèrie d’aspectes que s’han anat conformant en els darrers anys com temes de debat o d’interès respecte de la crisi. L’objectiu del text és, d’una forma sintètica, esbossar el punt de vista marxista sobre aquets temes i animar als lectors a un aprofundiment posterior.

Llegeix més...

El pitjor episodi de sequera en 60 anys està tenint efectes devastadors entre la població de la banya d’Àfrica, amb més 12 milions d’afectats per la fam. Però la situació terrible que s’està vivint a Etiòpia, Somàlia i Kènia, no es pot atribuir només a un cataclisme natural. En el cas d’Etiòpia, empreses de diferents llocs del món, especialment de Malàisia, Itàlia i Corea, tenen arrendades milions d’hectàrees a l’oest i al sud del país.

Llegeix més...

Una nova alarma s'ha disparat: les devaluacions competitives de les monedes s'està convertint en una pràctica cada vegada més generalitzada. L'escalada està adquirint tal potencia que alguns mitjans la qualifiquen ja com guerra de divises. Transcorreguts gairebé tres anys des de l'esclat de la gran recessió, la burgesia torna a demostrar la seva incapacitat per a posar ordre en el caos que genera el seu sistema. Aquesta espiral desmenteix els discursos que pesadament parlen de la "refundació" i "regulació" del capitalisme. Més enllà de les boniques paraules, una era d'inestabilitat i lluita despietada pels mercats s'obre pas.

Llegeix més...

Preparant una explosió de la lluita declasses

Al setembre de l'anypassat, un minúscul percentatge de creixement del PIB alemany i francès, persota del 1%, es va convertir en la dada necessària per a deslligar la famosaeufòria dels brots verds. Els tambors de la propaganda mediàtica de la burgesiavan copejar amb força anunciant el final del túnel. Fins i tot Zapatero aixecavacap assegurant que l'economia espanyola també sofria d'una granelladaprimaveral anticipada. Poc temps després, a principis d'aquest any, eren lesxifres oficials de l'economia nord-americana les que donaven l'impuls per allançar les campanes al vol: la recuperació econòmica en els EEUU era unfenomen irreversible, afirmaven amb confiança el president Obama i el seucol·lega Bernake, el també president de la Reserva Federal (FED). I, no obstantaixò, en el cinquè mes de l'any, Europa es va convertir en l'epicentre d'unacrisi que va posar en qüestió el futur de la UE, i "el món va estar a lavora del col·lapse" en paraules d'un alt funcionari de l’FMI. 

Llegeix més...

El passat 14 de maig l'IBEX-35 va patir una caiguda del 6,6%, una de les majors de la seva història i la major des d'octubre de 2008. La baixada va tenir repercussions en altres borses europees, en el cost del deute espanyol i en el propi euro.

Llegeix més...

El gener de 2010, José Luis Rodríguez Zapatero va estrenar el seu semestre de Presidència de la Unió Europea proposant una àmplia regulació del món financer que permetés posar límits als excessos especulatius dels últims anys, però amb prou feines unes setmanes més tard, les flamants mesures que anaven a regular el capitalisme per evitar la repetició de noves crisis han anat encallant una després de l’altra, mentre que els especuladors, tan injuriats, continuen guanyant fabuloses quantitats operant amb deute públic grec, que en algun dels seus trams es paga deu vegades més car que el seu equivalent alemany.