Els anomenats cinc grans de la banca, Santander, BBVA, Caja Madrid, La Caixa i Banco Popular, han arribat a un benefici net conjunt de 17.590 milions d'euros el 2008. És una quantitat una mica menor a la registrada el 2007, de 21.595 milions, però segueix sent extraordinàriament alta i pràcticament idèntica als beneficis obtinguts el 2006 (17.416 milions), en ple boom econòmic. Així, en plena crisi econòmica, les grans entitats financeres segueixen gaudint d'altíssims guanys, com en època de vaques grosses.

No obstant això, hi ha un petit "detall", que explica aquestes xifres, que no estava present el 2006 o 2007. Els beneficis obtinguts pels "cinc grans" el 2008 és molt similar als diners que la banca ha obtingut dels fons públics gràcies als plans de rescat impulsats pel govern de Zapatero a l'octubre. En les quatre subhastes que ja ha realitzat el Fons d'Adquisició d'Actius Financers, els bancs han obtingut liquiditat per import de 19.342 milions d'euros. Si a això afegim la dada que la concessió de crèdits de la banca ha sofert una parada brutal, la conclusió és evident. Per a què ha servit el pla de rescat del govern? No per a invertir en l'economia, no per a prestar a les famílies, sinó per a preservar els seus beneficis.

El govern té previst seguir subministrant liquiditat a la banca fins a arribar a 30.000 milions d'euros, segons el seu primer pressupost, encara que podria ampliar-se els 50.000 milions d'euros. I a aquests 50.000 milions cal sumar uns altres 100.000 milions procedents de fons públics que s'estan destinant a avalar operacions de crèdit dels bancs. Els fets estan demostrant el que denunciem des del principi en aquestes mateixes pàgines: els plans de rescat significaran una dilapidació salvatge dels fons públics, no resoldran la crisi i només beneficiaran a un grapat de paràsits. És una afirmació tan simple com certa.



Els banquers ignoren els sermons del govern

En una reunió que Zapatero va mantenir amb els representants dels principals bancs i caixes del país, a principis de febrer, els va instar a" fer un esforç addicional" per a incrementar els préstecs a empreses i famílies. El problema és que la banca no és una ONG, és una entitat privada l'objectiu fonamental de la qual és l'obtenció de beneficis. I per més diners que l'Estat regali a la banca, aquesta no canviarà la seva naturalesa, ni la seva actitud, pels sermons del govern. Ni tan sols amb els renys com els del ministre d'Indústria Sebastián, que va afirmar que a l'Executiu "se li estava acabant la paciència"; paraules que, d'altra banda, van anar ràpidament neutralitzades per José Blanco, portaveu del PSOE, afirmant que el govern "té paciència il·limitada" amb la banca. I aquesta és la pura veritat.

La crisi capitalista està subratllant el paper parasitari de la banca, deixant en evidència que la seva "funció social" com dinamitzadora de l'economia és una pura fal·làcia. En realitat, la banca, en mans privades, és un inquietant forat negre que amenaça amb engolir tota la riquesa creada per la societat. S'ha arribat a una situació tan escandalosa que la pròpia premsa burgesa, a EEUU, ha hagut de fer-se ressò que la meitat dels 163.000 milions de dòlars d'ajuda pública concedida a la banca fins al moment estava repartint-se com a dividends dels accionistes o que els executius de les grans entitats financeres havien cobrat primes pel valor de 18.500 milions de dòlars, una quantitat similar a la de 2004.

En realitat, s'està produint una situació completament contradictòria. Quin sentit te la propietat i els criteris de funcionament d'aquests bancs segueixin sent privats, excepte el de seguir beneficiant a una minoria amb els diners de tots, quan no podrien sobreviure ni un segon sense les quantitats ingents de diners públics que estan rebent? L'Estat avala els préstecs, garanteix els fons, compra els actius que no valen res i amplia capitals. I què fan a canvi els "emprenedors" que estan al capdavant d’aquests bancs? Posar el cassó. El negoci no pot ser més rodó i la seva inutilitat social més absoluta.

La situació ha arribat fins a l'extrem que alguns economistes afirmen amb rotunditat que tots els bancs, a nivell mundial, estan virtualment en bancarrota, fins i tot els que tenen superàvit formal en els seus balanços. Els actius dels bancs en realitat són falsos, perquè estan intoxicats de “productes” que no tenen cap valor en el mercat. Per això, governs com els de Merkel a Alemanya i de Gordon Brown a Gran Bretanya estan pensant en la creació de "bancs dolents", que seria altra manera d'aprofundir en l'aquesta colossal estafa social consistent a comprar amb diners públics valors invendibles. D'altra banda, les accions dels bancs segueixen estant sobrevalorades perquè els inversors tenen la percepció que l'Estat sortirà al rescat dels bancs que trenquin. En altres paraules, la banca privada només sobreviu com una gran dilapidadora de fons públics, reals o potencials.


Hi ha nacionalitzacions i nacionalitzacions

La primera mesura que caldria prendre perquè, efectivament, la banca complís la funció d'impulsar la creació de riquesa i d'ocupació, és la seva nacionalització, encara que el tipus de nacionalització que interessa als treballadors és diferent a la que alguns estrategues de la burgesia comencen a propugnar. De fet, es poden produir, i s'han produït, nacionalitzacions amb criteris totalment burgesos, com una fórmula de "sanejar" més ràpidament determinats bancs, o evitar que el col·lapse d'un banc posi en perill el sistema en el seu conjunt. Però aquests bancs segueixen funcionant amb criteris privats i després de sanejats amb diners públics són privatitzats altra vegada.
És veritat que a la burgesia no li agraden molt, en general, les nacionalitzacions, perquè posen en evidència el fracàs de la propietat privada de la banca o dels mitjans de producció i senten precedents perillosos. Per això hem d'aprofitar totes les nacionalitzacions per a denunciar el fracàs del capitalisme. No obstant això, els treballadors no hem de limitar-nos a reivindicar una "banca pública" o reivindicar la nacionalització de la banca sense més. Cal defensar la nacionalització sota control obrer i sense indemnització (estalvi als petits accionistes). Efectivament, tot els diners que la banca ha pastat a costa dels nostres sacrificis, més la quantitat brutal de diners públics que ara estan rebent amb l'excusa de la crisi, es podria utilitzar per a garantir un pla d'inversions públiques en equipaments socials en els barris, en un sistema públic d'ensenyament i una sanitat de qualitat, per a desenvolupar la indústria, l'agricultura i, com no, per a facilitar el consum i la inversió en petits negocis. Quin problema hauria, des del punt de vista del funcionament de l'economia, per a portar a terme aquestes mesures? Cap, tret que els banquers es veurien privats dels seus insultants beneficis. Inversions "improductives" des del punt de vista del benefici privat, no tenen per quin ser improductives o inviables des del punt de vista social.

Clar que la nacionalització de la banca hauria de completar-se, per a poder impulsar l'economia, l'ocupació i, en general, la prosperitat social, amb l'expropiació de les principals indústries i monopolis del país. Només així es podria evitar el caos i la destrucció que introdueix l’anarquia destructiva inherent a la propietat privada i a la manera de producció capitalista.

Mai com abans el programa de nacionalització de la banca i dels grans monopolis, l'única solució enfront de la crisi capitalista, ha tingut un potencial suport social tan extens. De fet, si els dirigents del PSOE, IU, CCOO i UGT ho defensessin, trobarien un ressò entusiasta i immediat, i no només entre la classe treballadora, sinó entre amplis segments de les anomenades capes mitges, també afectades per la crisi capitalista.



El marxisme, una expressió conscient de les necessitats objectives de la classe obrera


"En estos momentos no se me ocurre una política más popular que fusilar a los banqueros y nacionalizar los bancos. Puede incluso permitirle a Brown ganar unas elecciones. Bien pensado, hasta podría sacarnos a todos de este follón" (El País, 25-01-2009). Com s'assenyala en el mateix article en que es van publicar, l'autor d'aquestes simptomàtiques declaracions no és un frívol columnista d'estar per casa, ni un militant de l'esquerra radical, sinó un dels més prestigiosos i moderats analistes de Financial Times.

La burgesia està seriosament preocupada per les conseqüències polítiques que està començant a tenir aquesta crisi. Un profund qüestionament del sistema s'està estenent per tot el planeta. És en moments històrics com els que estem vivint quan millor es comprèn la idea que el marxisme no és un compendi d'idees arbitràries i utòpiques sinó l'expressió conscient de les necessitats de la classe treballadora, l'única classe capaç d'evitar la destrucció i la barbàrie a la qual el sistema capitalista empeny a tota la humanitat. I com també diu el marxisme, per més profundes i catastròfiques que siguin les crisis capitalistes, és necessari el factor conscient, revolucionari i socialista, perquè efectivament aquesta crisi sigui l'última crisi capitalista, i puguem obrir pas a una nova etapa històrica, sense classes, sense opressió i sense límits per a les futures generacions.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01