Ja n'hi ha prou de detencions i deportacions a refugiats

Després que la política sobre immigració de Trump hagi provocat una explosió d'ira entre milions de joves i treballadors nord-americans, el president Donald Trump s'ha vist obligat a fer marxa enrere en un dels elements de la seva política de "tolerància zero" que criminalitza qualsevol persona que tracti de creuar la frontera sud dels Estats Units, incloses aquelles persones a la recerca d'asil. En una ordre executiva, l'administració manifestava que els nens ja no seran separats dels seus pares a les instal·lacions de detenció.

El que això realment significa és que els nens seran retinguts de manera indefinida al costat dels seus pares en aquestes instal·lacions fins que se celebri un judici pel "crim" de fugir de la pobresa i la violència. Tampoc aclareix quan o com els 2.300 nens que ja han estat separats de les seves família seran reunits amb aquestes. A més ja estan en marxa plans per a dur a terme la detenció de 20.000 persones.

Repressió en augment

Sota el mandat de successives administracions republicanes i demòcrates, la política d'immigració dels Estats Units ha anat incrementant el protagonisme de la "justícia" penal i el sistema carcerari. Els immigrants són tractats com a criminals en lloc de com a persones en la recerca d'asil. Ens trobem davant d'un sistema de detenció inhumà, el qual, per a major escàndol, en gran part es troba a mans privades, resultant així un negoci del qual els empresaris del sector obtenen suculents beneficis econòmics a partir de l'empresonament d'immigrants.

Com a socialistes, ens oposem frontalment a les polítiques aberrants de Trump, així com als seus infames i gairebé diaris atacs als immigrants, com si no se’ls considerés éssers humans. Lluitem contra aquestes polítiques monstruoses, no només per raons humanitàries, també perquè aquestes estan encaminades a dividir i afeblir la lluita de la classe obrera, sigui immigrant o nativa.

El calvari per a milers d'immigrants que intenten arribar als Estats Units és brutal. El New York Times diu: "A algunes Corts, el temps d'espera mitjà per a una audiència per immigració era de més de 1.400 dies; algunes audiències estan sent programades per més enllà del 2021 si no es troba un forat previ a les llistes de casos".

Ara els congressistes demòcrates tenen la consigna de denunciar les polítiques de Trump de separar els nens de les seves famílies. Això és profundament hipòcrita. Esperen amb això que la gent oblidi que a l'any 2014, durant l'anterior onada de refugiats provinents de l'Amèrica Central (incloent desenes de milers de nens), l'administració d'Obama va detenir a milers en unes condicions similars, i va deportar a milers de nens de tornada a l’Amèrica Central, on molts d’ells corrien risc de mort.

L'onada d'immigració actual va lligada a les polítiques neoliberals dutes a terme pels successius governs dels Estats Units durant les últimes dècades, incloent les seves polítiques enfront del tràfic de drogues, que ha augmentat la violència entre bandes a tota Llatinoamèrica.

Polítiques socialistes

No podem confiar en les grans corporacions i el capitalisme per a resoldre aquests problemes. Aquests són precisament els que provoquen el drama social que obliga a milions de persones a abandonar la seva llar per a fugir de la violència i la pobresa. L'explotació laboral, la repressió cruel i sistemàtica, caracteritzen l'activitat de les grans empreses capitalistes multinacionals, que recorren a tota mena de recursos per a reduir costos i incrementar els seus beneficis, sent Llatinoamèrica un dels llocs on despleguen aquesta tasca amb més intensitat.

La lluita pels drets dels immigrants forma part de la batalla per unes condicions de vida dignes per a la classe obrera sigui del país que sigui i aquesta està indissolublement lligada a la necessitat d'una transformació profunda de la societat.

En el camí per a acumular la força suficient per a aconseguir aquest objectiu, fem una crida a lluitar per un programa que reculli, com a punts centrals, un pla d'obres públiques per a remodelar la infraestructura i construir cases que siguin accessibles per a tothom, mesures concretes per a reorientar l'economia cap a l'ús d'energies renovables i garantir un salari que permeti una vida digna dels treballadors. Altres aspectes centrals han de ser l'exigència d'una sanitat pública per a tothom, inclòs l'accés gratuït als medicaments, el finançament públic complet de les escoles i l'increment dels serveis comunitaris per a cobrir les necessitats reals de les famílies de classe obrera.

Exigim també que s'acabin les polítiques neoliberals que han desvalisat Mèxic i l’Amèrica Central, forçant a les famílies a fugir de casa seva. Aquestes polítiques també han destrossat els treballs als Estats Units. De fet, com a treballadors tenim un interès comú en millorar els nostres estàndards de vida a banda i banda de la frontera. Cal organitzar una lluita massiva que forci a les corporacions polítiques a actuar segons els interessos de la majoria, sent reemplaçats si no ho fan. Volem un moviment independent de la classe obrera que suposi un desafiament tant per al partit republicà com per al demòcrata, ja que tots dos estan al servei dels interessos de les grans corporacions i els bancs.

Problema comú

El problema de defensar unes condicions de vida dignes està íntimament lligat a la tasca d'aconseguir una societat basada en defensar els interessos de la majoria de la població, una societat socialista.

La via per a desafiar les polítiques de dretes de Trump és l'acció unida de la classe obrera independentment de la seva raça, color, gènere, orientació sexual o país de naixement.

La criminalització dels immigrants va en contra dels interessos dels treballadors, nord-americans o centreamericans. Molts treballadors es veuen forçats a guardar silenci quan els seus caps no els hi paguen hores extres, o són sobreexplotats en el seu lloc de treball per por de perdre el seu lloc de treball.

Una classe obrera amb baixos sous, temorosa de lluitar pels seus drets és ideal per als patrons, que només busquen acumular beneficis. L'aparell repressiu de l'ICE (servei d'immigració i control de duanes) i la militarització de les fronteres mitjançant la policia és l'arma que faran servir contra tots els treballadors que enfrontem aquest problema.

Ha estat l'explosió d'ira i l'amenaça de protestes massives el que ha obligat a Trump a canviar el seu posicionament davant la separació de nens de les seves famílies a la frontera. Hem de fer servir la força i l'enuig actual causat per l'infame tracte als infants per a desafiar tota la seva política de criminalització d'immigrants.

Exigim:

• Aturar la detenció de refugiats i acabar amb les deportacions.

• Abolir l'ICE i aturar les batudes en els llocs de treball.

• Legalització de tots els immigrants indocumentats.

Units per a lluitar contra les causes del racisme anti-immigració:

• Imposar impostos als rics per a finançar l'educació i habitatges accessibles.

• Per un salari mínim de 15 dòlars l'hora.

• Serveis sanitaris per a tothom.

• Un programa de treball públic d'un bilió de dòlars per a rearmar la infraestructura nacional com a transició cap a una economia basada en energies renovables.

El problema és el capitalisme, un sistema que només genera pobresa massiva; cal organitzar-se i lluitar per a la transformació socialista de la societat.

 


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01