Discurs de Kshama Sawant denunciant aquesta traïció

Tan sols uns dies després d'haver aprovat un impost municipal al gegant empresarial Amazon i a les grans corporacions presents a la ciutat de Seattle, membres d'aquest mateix Ajuntament revocaven aquesta mesura. Des d'un punt de vista marxista, els i les revolucionàries sempre hem insistit en la idea que, a la vegada que hem d'exigir i lluitar perquè les grans fortunes paguin impostos amb els quals aconseguir recursos per a atendre les necessitats socials, hem de ser plenament conscients de les enormes resistències que trobarem en aquesta batalla, i que fins i tot en el cas d'aconseguir-ho, com ha passat aquí, les pressions per a eliminar aquest tipus d'impostos contra grans multinacionals seran molt forts. Només una perspectiva de transformació social, en la qual la propietat d'aquestes companyies passi a ser pública i sota el control democràtic dels i les treballadores, pot acabar de manera definitiva amb els privilegis fiscals i de tota mena de què gaudeixen aquestes grans fortunes sota el capitalisme.

Publiquem a continuació un extracte del discurs pronunciat en referència a això per Kshama Sawant, regidora a l'Ajuntament de Seattle (una de les dues que van votar contra aquesta revocació) i membre de Socialist Alternative (organització germana d'Esquerra Revolucionària als EUA, ambdues integrants del Comitè per una Internacional dels Treballadors, CIT):

____

El diari Seattle Times informava recentment que a la ciutat de Seattle gairebé 23.000 famílies treballadores viuen completament asfixiades pels preus del lloguer dels habitatges, als quals han de destinar més de la meitat dels seus ingressos a causa que els preus estan completament disparats . El preu mitjà d'un habitatge supera els 750.000 dòlars. Les Women in Black (Dones de Negre) han informat que aquest any almenys 53 persones han mort per no tenir un sostre. Aquesta crisi de l'habitatge ha estat permesa i auspiciada per l'establishment del Partit Demòcrata.

L'única solució a aquesta crisi és que l'Ajuntament de la ciutat construeixi habitatges socials, de propietat pública i garantint uns preus accessibles. Per tal de recaptar els diners públics necessari per a aquesta inversió, l'Ajuntament ha de recórrer a aquells que no han pagat a la ciutat el que els correspon, les grans empreses.

L'any passat, la lluita que dúiem a terme per a aconseguir uns pressupostos municipals en benefici del poble va reunir quatre-centes persones a la sessió municipal en què es discutia aquest tema, i el missatge que el moviment va llançar va ser clar: "Ajuntament, fes la teva feina! Cobra impostos a les grans empreses perquè puguem resoldre la crisi de l'habitatge!". Aquest mateix dia vam exercir la desobediència civil i vam ocupar l'Ajuntament durant tota la nit.

El 14 de Maig vam aconseguir el vot unànime a l'Ajuntament a favor de la imposició d'impostos a Amazon gràcies a la nostra valentia, determinació, estratègia de lluita i claredat política. Ara, quan no ha passat ni un mes des d'aquell vot unànime, membres d'aquest mateix Ajuntament, que aleshores van votar a favor d'aquesta mesura, l'han revocat, tirant per la borda aquella gran victòria que tant ens va costar aconseguir.

Arreu de tot el país hi ha un suport massiu al fet que la legislació fiscal sigui més progressiva en funció del nivell de renda, i de cara a que les grans empreses i els rics paguin allò que els correspon. Res més aprovar aquest impost a Amazon a Seattle, l'alcalde de Mountain View, Califòrnia, va assenyalar, "no hauríem de fer el mateix respecte a Google a les ciutats de l'àrea de la Badia de San Francisco[1]?"

En resposta a aquesta mesura, l'impost sobre Amazon a Seattle, hem assistit a un tsunami de propaganda per part de les grans empreses: mentides, manipulacions i desinformació que han tingut un efecte temporal en l'opinió pública. Citant a la periodista progressista Tim Harris: "És igual quant justa que sigui la mesura de la qual estiguem parlant, trobarem a les grans empreses en contra".

Aquesta actitud per part de les grans empreses ja l'hem vist durant altres ocasions, per exemple, quan vam començar amb la campanya "15 Now", per un salari mínim de 15 dòlars l'hora. Què hagués passat si el moviment "15 Now" hagués dit, "les grans empreses estan en contra nostra i ens ataquen amb mentides i manipulacions confonent alguns sectors, així que millor recollim les nostres tendes de campanya i tornem a casa?

Què vam fer, però? Vam construir un poderós moviment des de la base. Ens vam implicar en una campanya porta a porta per tota la ciutat. Vam tenir reunions als barris. Vam fer mítings, protestes, marxes i vam transformar l'opinió pública fins al punt que la immensa majoria a Seattle i als EUA dóna avui suport els 15$ per hora. Fruit d'això, hem aconseguit un salari mínim de 15 dòlars/hora no només a Seattle sinó a moltes altres ciutats dels EUA.

El que ha succeït a l'Ajuntament de Seattle amb la revocació de l'impost a Amazon és una traïció completa a les necessitats dels i les treballadores d'aquesta ciutat. La multinacional Boeing ja va realitzar les mateixes amenaces que avui porten a terme Amazon i altres grans multinacionals. Boeing ho va fer dècada rere dècada i el poder legislatiu va cedir davant d'ells. La lògica era sempre la mateixa, no podeu lluitar contra els grans negocis, i si amenaçaven amb emportar-se els llocs de treball, aleshores calia acceptar tot el que demanaven. Els executius de Boeing van aconseguir tot el que volien, i finalment també es van emportar els llocs de treball fora.

La veritat és que si parem a qualsevol persona aleatòriament pel carrer i li preguntem si pensa que Amazon està pagant en impostos a la ciutat el que li correspon, ens dirà que creu que no. I si a aquesta mateixa persona li preguntem si creu que necessitem habitatges assequibles a Seattle, ens dirà que si. Finalment, quan li preguntem si creu que les grans empreses haurien de pagar impostos per poder fer-ho, també ens dirà que si.

La lliçó aquí és que no podem dipositar la nostra confiança en polítics que no estan disposats a lluitar amb nosaltres, treballadors i treballadores, i per això les nostres lluites i moviments necessiten dels nostres propis candidats independents que estiguin disposats i siguin capaços realment de lluitar contra els grans negocis i multinacionals.

[1] On Google té la seva seu.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01