Crisi global

Vivim temps excepcionals. El pànic financer als EUA està provocant ones que amenacen amb enfonsar tot el món. Aquest esdeveniment està transformant ràpidament la consciència de milions. Ahir, 25 de setembre, va convocar una manifestació el Central Labour Council de Nova York (federació sindical) i va mobilitzar uns mil treballadors, inclosos molts treballadors de la construcció, metal·lúrgics, peons, lampistes i treballadors de la calefacció, a més de professors, treballadors municipals i altres sectors. L'objectiu de la manifestació, convocada amb menys de dos dies d'antelació, era protestar contra el pla del president destinat a treure de conflictes a Wall Street amb un ajut de 700.000 milions de dòlars de diners públics. Així és com informava Reuters de la protesta:

"Obrers de la construcció, treballadors de transport, mecànics, professors i altres sindicalistes es van congregar el dijous a un pas de la Borsa de Nova York, per protestar contra l'ajut proposat pel govern d'EUA a Wall Street. Diversos cents de manifestants van mostrar un suport entusiasta quan els dirigents sindicals van desacreditar el pla proposat de 700.000 milions de dòlars destinat a revigoritzar els mercats del crèdit alleugerint les institucions financeres de deutes perillosos.

"L'administració Bush vol que paguem la càrrega que suposa l'ajut de Wall Street quan ni tan sols no comença a solucionar les causes d’arrel de la nostra crisi", aquestes són les paraules del president nacional de l'AFL-CIO, John Sweeney. Volem que els dòlars dels nostres impostos vagin a les mans dels milions de treballadors que viuen a Main Street i no una almoina a una banda privilegiada d'executius ben pagats.

"A les pancartes es podia llegir “No als xecs en blanc per a Wall Street” i “No ens arrabassaran les nostres pensions guanyades amb el treball dur”. Els manifestants van secundar repetides crides perquè el govern gasti els diners en educació, cura sanitària i habitatge tan lliure i fàcilment com es proposa fer amb Wall Street. “Sabem que la situació econòmica s'ha de resoldre. Però volem un rescat responsable, no un ajut oportunista”,' aquestes van ser les paraules de Randi Weingarten, president del sindicat de professors. “I això significa, com em diu cada un dels empresaris, això hauria de ser responsabilitat dels professors, llavors això també hauria de ser responsabilitat de Wall Street' ".

L'ambient dels manifestants era de fúria, com demostra l'enorme reacció positiva a la convocatòria d'una vaga general si el rescat només beneficia els rics. Aquest esdeveniment representa l'inici del canvi en la consciència de la classe obrera, i no solament als EUA.

"Única en un segle"

El que ha passat als mercats financers durant aquests últims mesos no té precedent en la història recent. Els mateixos economistes burgesos que anteriorment negaven la possibilitat d'una recessió ara parlen de la crisi més seriosa en seixanta anys. Alan Greenspan, antic president de la Reserva Federal nord-americana, ha descrit l'actual crisi financera com probablement "única en un segle".

Realment volen dir 79 anys perquè el 1908 no hi va haver cap crisi. Però els economistes són persones supersticioses i temen esmentar 1929, com els antics israelites tenien por d'esmentar el nom del seu déu, per si de cas pogués ocórrer alguna cosa desagradable. Tots estan preocupats per la confiança en els mercats, perquè ells creuen ferventment que la confiança (o la seva absència) és la causa real dels booms i les recessions. En realitat, els booms i les recessions tenen el seu origen en les condicions objectives. L'ascens i la caiguda de la confiança reflecteix les condicions reals, encara que llavors poden convertir-se en part d'aquestes condicions, ajudant a incrementar el mercat o, com en aquest cas, a la seva caiguda.

En els últims mesos, AIG, Bear Stearns, Fannie Mae, Freddie Mac, Lehman Brothers i Merrill Lynch, empreses abans consideres massa grans com perquè fracassessin, totes han entrat en fallida i després van ser "rescatades" pel govern, o nacionalitzades. Quan la població comenci a percebre la serietat de la crisi econòmica, en la societat es prepararà un ambient no vist des de fa anys. Aquest matí (26 de setembre) arribaven notícies del col·lapse d'un altre banc nord-americà, el Washington Mutual, tancat pel govern nord-americà. Es tracta de la major fallida d'un banc nord-americà i els seus actius bancaris van ser venuts a J. P. Morgan Chase per 1.900 milions de dòlars. És l'equivalent financer a un tsunami devastador, i no ha acabat.

Les estimacions dels economistes són revisades constantment a la baixa. Fa sis mesos, el Fons Monetari Internacional calculava les pèrdues del sector financer en més d'1 bilió de dòlars i pronosticava una profunda recessió de l'economia global. La majoria dels economistes van criticar aquesta perspectiva per ser massa pessimista. Ara toquen una melodia diferent. Dominique Strauss-Khan escriu el següent en el Financial Times:

"Però amb gran part de les pèrdues encara no comptabilitzades i amb la crisi financera ja aguditzada, ha quedat clar que només el miracle d'una solució sistemàtica -lluita global contra l'al·luvió immediata i àmplia per combatre les seves causes- permetrà a l'economia, els EUA i globalment, funcionar amb una aparença de normalitat” (Financial Times. 22/9/2008).

Sí, en realitat, l'economia nord-americana ja no funciona amb "una aparença de normalitat". De fet, està sofrint una gran frenada, almenys pel que fa a Wall Street. En el moment d'escriure aquestes línies els mercats financers en EUA estan pràcticament paralitzats en espera de la confirmació d'una gran inversió de diners governamentals que les autoritats esperen "restaurarà la confiança". El simple fet que el "lliure mercat" depengui per a la seva supervivència d'ingents donatius del contribuent nord-americà és una prova suficient de la seva total fallida, en el sentit més literal de la paraula. Aquí hi ha la resposta final a tota la retòrica sobre la "mà invisible del mercat", l'esperit de l'empresa privada i totes les altres coses. En el moment de la veritat, els valents empresaris de Wall Street i de la City londinenca han d'anar com els captaires, amb un cassó a la mà, al govern i demanar seguretat social. Només que aquests captaires són multimilionaris i exigeixen diners però amb amenaces.

Què queda de l'"aparença de normalitat" quan l'administració republicana encapçalada per un fanàtic del lliure mercat nacionalitza importants bancs d'inversió nord-americans? O quan el Tresor d'EUA concedeix un gegantí subsidi d'aproximadament 1 bilió de dòlars per fer el mateix? Diumenge, Morgan Stanley i Goldman Sachs van renunciar a romandre com els dos únics bancs d'inversió independents i es van convertir en societats "financeres de cartera" per aconseguir ampliar l'accés als dipòsits bancaris i suport permanent de liquiditat per part de la Reserva Federal. L'eliminació de dues de les institucions més prestigioses de Wall Street va ser una indicació de l'extrema serietat de la crisi. La velocitat amb què Morgan Stanley se'n va anar a Àsia a la recerca de capital subratlla el ràpidament que la riquesa del món s'allunya d'EUA.

El Congrés vacil·la i el Secretari del Tresor nord-americà, Henry Paulson (que, segons l'opinió d'alguns comentaristes, és ara de facto el president d'EUA) està furiós. Mentrestant, els mercats continuen amb la seva caiguda i ningú no pot parar-los. Un altre argument que es pot escoltar insistentment en el Congrés és: ens estàs demanant que lliurem tots aquests milers de milions sense controls ni garanties. A part del fet que es tracta de recompensar els banquers per la seva pèssima gestió, qui diu que aquesta mesura tindrà l'efecte de frenar la caiguda del mercat?

És una pregunta excel·lent a la que ni Paulson ni Bush, ni ningú més, no tenen resposta. És bastant sorprenent veure els antics defensors de la santedat del lliure mercat bramar ara per la intervenció del govern perquè salvi al mercat de si mateix. Però estan condemnats per la seva pròpia lògica, que només és la lògica insana de l'economia de lliure mercat. L'actual crisi financera, que fa molt va ser pronosticada pels marxistes, és el resultat directe del llarg període d'especulació incontrolada que va provocar la major bombolla de la història.

Divendres, quan el govern va anunciar el seu pla de rescat de 700.000 milions de dòlars per al sector financer els mercats es van complaure. Però després l'ambient va tornar en el seu contrari quan el Congrés va retardar l'aprovació d'aquesta massiva almoina. Fins a dilluns, el dòlar s'havia mantingut sorprenentment alt malgrat el remolí de Wall Street. Però finalment va caure a causa de la preocupació pel cost del rescat i la fràgil situació del sistema bancari nord-americà, disparant el preu de les mercaderies en dòlars. El dòlar va perdre un 2 per cent davant la cistella de principals divises, l'euro va pujar un 2,6 per cent fins a assolir els 1,48 dòlars.

El preu del petroli ha adquirit un caràcter febril, amb violentes pujades i baixades. Quan el dòlar es va devaluar, les borses es van enfonsar i el preu del petroli va tornar a pujar després de la seva abrupta caiguda prèvia. El dilluns 22 de setembre va pujar un 17 per cent, el major augment diari del seu preu mai no vist abans i major que durant la invasió de l'Iraq. Però dimarts el preu del petroli havia caigut de nou 3 dòlars, a 106 dòlars el barril, i existeixen bones raons per esperar que els preus energètics continuïn baixant. Aquests vaivens violents sens dubte reflecteixen, d'una banda, el moviment del dòlar i, per un altre, l'activitat d'aquells implicats en l'especulació de mercaderies. Fins fa poc, els capitalistes especulaven al mercat immobiliari. Quan aquest va col·lapsar, van buscar altres sectors per explotar-ne, qualsevol altre que pogués ser més rendible: petroli, obres d'art, menjar. Malgrat totes les queixes i exigències de regulació, aquesta especulació no es pot controlar. És com una hidra: si li talles el cap apareixeran una altra dotzena de caps.

Socialisme, per als rics

Com a resultat de les convulsions econòmiques i socials, moltes persones comencen a qüestionar-se la naturalesa d'un sistema econòmic que produeix aquest tipus d'abominacions. Quan el mateix estat capitalista es veu obligat a nacionalitzar institucions financeres, es comença a generalitzar una idea: per a què necessitem banquers i capitalistes privats? Per aquesta raó, els polítics eviten la paraula nacionalització com li ocorre al dimoni amb l'aigua beneïda. Tant sí com no, busquen formes a través de les quals l'estat pugui proporcionar capital als bancs i que no impliquin la nacionalització. Lluiten per inventar noves formes de capital que deixin la propietat i el control a mans privades. Però al final, es veuen forçats contra la seva voluntat a prendre possessió de bancs malaltissos per evitar el seu col·lapse. És una acusació irrefutable contra la propietat privada d'un dels sectors claus de l'economia.

Encara que pot semblar una paradoxa, no és una coincidència que el país on els polítics estan cridant més alt contra els pecats del mercat i la cobdícia dels financers sigui precisament EUA. La terra de la lliure empresa, el país on la psicologia del capitalisme ha llançat arrels profundes entre la població, és la terra on probablement es dóna la reacció més profunda en contra de la gran empresa. Aquest fet es reflectia en els discursos dels polítics, sobretot els candidats en les eleccions presidencials. I el candidat republicà és fins i tot més eloqüent en la seva retòrica que el demòcrata. Això es deu que li agradaria guanyar. McCain veu que existeix una reacció contra el salari exorbitant dels consells d'administració de les grans empreses i l'escandalosa especulació de Wall Street, per això diu el que a la majoria de les persones els agrada sentir.

No resulta grotesc que els empresaris del difunt Bear Stearns amassessin fortunes mentre emprenien estratègies empresarials arriscades que han portat l'empresa al col·lapse? Per què els contribuents nord-americans, la majoria dels quals no tan rics, han de fer front als 700.000 milions de dòlars per al rescat de les grans institucions financeres? El 30 de setembre de 2007, el govern federal tenia un forat fiscal de 53 bilions de dòlars, equivalent a 455.000 dòlars per família i 175.000 dòlars per persona. Aquesta càrrega augmenta cada any en 6.600-9.900 dòlars per nord-americà. El Medicare representa 34 bilions de dòlars d'aquest dèficit i al fons fiduciari relacionat amb el Medicare se li acabaran els diners en deu anys. Qualsevol que guanyi les eleccions presidencials i qualsevol que controli el Congrés, haurà de presidir profunds retalls dels nivells de vida. Els mateixos capitalistes que han agafat milers de milions del govern i de la Reserva Federal estan exigint major control pressupostari, retalls de la despesa federal, una reforma àmplia (llegeixi's reducció) del dret a l'assistència sanitària.

No hi ha diners per al Medicare ni per a escoles o pensions per als ancians. Però hi ha molts diners per als grans bancs i rics. Aquesta flagrant contradicció està agitant-se en la consciència de milions de nord-americans i tindrà conseqüències enormes en el futur. La pesada càrrega del deute recaurà sobre les espatlles de les properes generacions que pagaran el preu amb caigudes dels nivells de vida i retalls de la despesa social. Això inevitablement provocarà un canvi profund de la consciència.

Per a l'opinió pública nord-americana la lliçó no passarà desapercebuda. No hi ha diners per a escoles, malalts o ancians però quan es tracta de les grans empreses (i no hi ha major empresa que la banca) l'Estat disposa d'un xec en blanc. Pel sofriment dels pobres l'administració Bush només té menyspreu. A la terra de la llibertat, tot ciutadà té el dret a enriquir-se, si la gent insisteix a ser pobra, és el seu problema! Que mostrin una mica més d'iniciativa o si no que s'arrosseguin cap a la rasa i morin. Aquest és el sever missatge del Messies republicà del lliure mercat. Però quan es tracta dels superrics, George W. Bush demostra la preocupació més sensible. Però ja estava escrit abans: "Perquè a qualsevol que té, se li donarà més, i tindrà en abundància; però a qualsevol que no té, fins i tot el que té se li traurà". (Mateo 13:12).

Ja sabem que el president Bush és un ferm creient al Llibre Sagrat. Però sospitem que els seus motius per intervenir en la crisi financera no estan totalment relacionats amb la caritat cristiana, té més a veure amb la desesperació. La classe dominant els EUA veu que s'està obrint sota els seus peus un abisme i es veu obligada a adoptar mesures de pànic en un intent frenètic d'evitar una recessió global. Per això un fanàtic del lliure mercat com el president es veu forçat a llançar set-cents mil milions de dòlars dels diners dels contribuents als bancs.

Aquesta iniciativa extraordinària va rebre immediatament els aplaudiments del mercat, nacionalment i internacionalment. El Grup de les Set nacions industrialitzades va dir als seus membres: "benvingudes les extraordinàries accions adoptades per EUA". Tanmateix, altres nacions van dir que no veien la necessitat immediata de crear els seus propis fons per comprar valors en perill. Els capitalistes d'Europa i altres parts prefereixen reclinar-se i deixar que els nord-americans s'esforcin. Al cap i a la fi no eren en primer lloc els responsables de crear aquest caos? La mateixa pregunta es fa a EUA, a cada cantonada i al Capitoli.

El president immediatament es va topar amb un problema en el Congrés nord-americà. No és que els i les congressistes estiguin menys disposades a garantir la supervivència del capitalisme que l'actual llogater de la Casa Blanca, però estan encara més dedicats a la seva pròpia supervivència. El problema és que senten la creixent reacció que existeix contra el capitalisme, el mercat, els banquers, Wall Street i totes les seves accions. La immensa donació (això és el que és) parla per si sola. Significa que s'agafarà de la butxaca de cada contribuent nord-americà l'equivalent a 9.400 dòlars i es dipositaran en els comptes de les mateixes persones que van provocar la crisi financera. Aquest fet per si sol serveix per aclarir formidablement les idees dels membres del Congrés, especialment quan les eleccions estan a la cantonada.

Els Demòcrates han estat demanant una segona ronda de mesures per recuperar l'economia nord-americana, centrada en estimular la despesa en infraestructura, ajuda a costejar la factura energètica de les llars i possiblement més xecs descompte per als consumidors. Però l'administració i molts republicans es resisteixen. Diners per als banquers? Sens dubte! Diners per als nord-americans corrents? El compte està en descobert! Això és massa per a les ànimes amables del Capitoli que gasten tot el seu temps en vigilar els interessos de la nació.

L'ambient en el Congrés va ser tens, els congressistes es cridaven i gairebé arriben a les mans. Algú pot recordar aquest tipus d'escenes al Capitoli? Llavors com és que hi ha qui no pot veure a EUA en una situació de debacle econòmica? Pot recordar algú la població nord-americana en aquesta situació de rebel·lió i fúria? La raó del comportament dels congressistes és que enseses les flames cremen ja als seus culs.

Qualsevol cosa que facin estarà equivocada. Si firmen l'acord es guanyaran l'odi de milions de nord-americans. Una dona, entrevistada la nit passada per la televisió britànica, quan li van preguntar què pensava sobre el pla de rescat va respondre desconsoladament: "Acabo de sortir d'un torn d'onze hores i treballo 60 hores setmanals. Ara volen agafar 2.300 dòlars del meu salari per donar als banquers! " Aquesta ha de ser l'actitud típica de milions de persones corrents els EUA. Però si es neguen a firmar, provocaran una caiguda encara més profunda de les borses els EUA i amb això l'amenaça d'un col·lapse total en les línies de 1929. En altres paraules, estan entre l'espasa i la paret.

Pessimisme de la burgesia

La burgesia sofreix d'atacs maniaco depressius diaris, passant ràpidament de l'optimisme extrem a l'abisme de la desesperació. En ambdós costats de l'Atlàntic, on anteriorment hi havia "exuberància irracional", ara hi ha foscor i condemna. Sempre va ser així: la burgesia sempre es balanceja entre els dos extrems del caràcter maniaco depressiu. En un determinat moment la festa està en plena efervescència i aconsegueixen enormes fortunes, al moment següent, tot es desinfla i abunda la misèria. Quan arriba finalment el col·lapse és com el matí després d'una festa salvatge. La nit abans, la gent és feliç embriagada sense preocupar-se pel món. Ara, amb la freda llum del dia la història és diferent. Homes i dones són terriblement conscients dels excessos de la nit anterior, juren amb solemnitat que mai no tornaran a beure, i són bastant sincers, fins a la següent festa.

El col·lapse ignominiós de l'últim boom especulatiu no és una excepció a la norma general. És destacable només per la profunditat de la tristesa, que només és un reflex de les cotes vertiginoses des de les quals ara estan caient. Senzillament va ser el major boom especulatiu de la història (o bombolla). Va ser molt més gran que el boom que va precedir el col·lapse de Wall Street. Malgrat la severitat òbvia de la crisi, els economistes burgesos encara intenten confortar-se amb el pensament que les coses podrien haver estat molt pitjors. Recentment el Financial Times comentava:

"La Gran Depressió va començar fa menys de 80 anys però, per ser sincers, estem en un segle diferent. Sigui o no la pitjor crisi a què s'enfrontarà el món entre aquest moment i l'any 2099, el destacable és el fet que no hagi succeït res tan dolent com la Gran Depressió entre els anys trenta i el moment actual". Aquest comentari és interessant per dues coses: les mateixes persones que durant anys han estat negant qualsevol possibilitat d'una repetició de 1929 i la Gran Depressió ara, sense immutar-se, diuen que no només és possible, sinó que el destacable és que no hagi ocorregut encara.

Dominique Strauss-Kahn escriu: " [...] i per què no ha ocorregut, almenys encara, en l'economia general, el començament d'una severa recessió. Potser va ser l'absència d'aquesta última el que va portar a molts a tranquil·litzar-se considerant la punxada de la bombolla immobiliària com una correcció, els impagaments de les hipoteques subprime nord-americanes com una desgràcia i el fracàs d'importants institucions financeres com un dany col·lateral". (Ibíd).

La caiguda dels preus durant una crisi simplement compensava la seva anterior inflació, en aquest sentit es pot parlar d'una "correcció". Tanmateix, nosaltres fa temps vam dir com els economistes burgesos han canviat repetidament la terminologia que descriu una recessió econòmica perquè sembli una mica menys seriós. En un determinat moment van utilitzar la paraula pànic, després crisi, fins que finalment han arribat a correcció. Al cap i a la fi, si acceptem els miraculosos poders sanejadors del mercat, que per art de màgia es regula sense cap participació humana conscient, com es pot objectar l'"autocorrecció" del mercat?

Sobre aquest tema escrivim el següent en Perspectives Mundials 2008:

"Es podria dir el mateix sobre un terratrèmol: també es pot presentar com una “corrección” necessària que simplement reajusta la escorça terrestre. Finalment, tot torna a la normalitat i la vida continua com abans. Però aquesta anàlisi recomfortant no té en compte la terrible estela de danys provocada pel terratrèmol: pobles que desapareixen, arbres arrencats, collites destruïdes, milers de morts i ferits. A més, la vida normal no es recupera tan fàcilment després d'un terratrèmol. Alguns poden ser tan devastadors i deixar tal quantitat de destrucció que els efectes se senten durant anys".

Aquestes línies descriuen amb precisió les conseqüències d'aquesta "correcció".

La dictadura del capital financer

La nostra època és la del capitalisme monopolista, una de les característiques és el domini complet del capital financer. Aquest domini en els EUA i la Gran Bretanya ha arribat més lluny que a qualsevol altre país important. Gran Bretanya, l'antic taller del món, s'ha transformat en una economia rendista parasitària que produeix molt poc i està dominada per les finances i els serveis. Fins fa molt poc això representava una cosa positiva que podia protegir la Gran Bretanya davant la turbulència de l'economia mundial. Però s'ha convertit en el seu contrari. En seguir de manera servil el model nord-americà, la Gran Bretanya s'ha vist arrossegada cap a la recessió seguint els passos d'EUA i probablement es veurà més mal afectada. Com un cuc paràsit, engreixa a costa de la resta de l'organisme amfitrió, el sector financer s'ha fet massa gran amb relació a l'economia, minant la seva fortalesa i amenaçat amb soscavar-lo completament.

És una proposició elemental que tot el que puja ha de baixar. Durant anys l'economia nord-americana semblava desafiar les lleis de la gravetat econòmica. Ara ha de pagar el preu. La caiguda ha arribat, i és més abrupta per l'altura vertiginosa que va assolir a causa de l'especulació al sector immobiliari durant el període que la va precedir. Ja és molt més intensa que la caiguda dels preus immobiliaris en la Gran Depressió. En el primer trimestre de 2008 els preus immobiliaris en els  EUA van caure oficialment un 14,1 per cent. Per contrast, el 1932, en el moment baix de la depressió, els preus immobiliaris van caure un 10,5 per cent. A més, aquestes xifres no reflecteixen la serietat real de la situació. Alguns economistes situen la xifra de la caiguda dels preus immobiliaris durant el primer trimestre en el 16 per cent en termes reals. I la caiguda dels preus immobiliaris està lluny d'haver acabat.

Això significa que les enormes sumes de diners que regalaran als banquers no tindran l'efecte de detenir la caiguda, o en el millor dels casos poden tenir només un respir temporal abans de noves i més profundes caigudes. Aquesta és la lògica del mercat que no obeeix a cap llei excepte a ell mateix. Els presumptes plans d'estabilització no són res semblant. Tot el que es parla de regular els mercats és una estupidesa. El sistema capitalista és anàrquic per naturalesa. No es pot planificar ni regular. L'intent d'estabilitzar el sector financer injectant grans quantitats d'efectiu només aconseguirà enriquir encara més als ja mega-rics. Però no tindrà un efecte durador sobre el mercat.

La insolència dels banquers és bastant sorprenent. Exigeixen al govern que compri els seus deutes dolents, mentre ells es queden amb els valors rendibles. Ningú no sap quin és el valor real d'aquests actius. Un vell refrany diu que mai no es pot comprar a cegues. És un consell encertat, però s'espera que el govern lliuri una immensa quantitat de diners a la burgesia sense mirar el que hi ha al paquet. La crisi del sistema bancari és el resultat d'una estafa massiva en què tots els banquers han participat alegrement durant les últimes dues dècades. S'han fet fabulosament rics però ara han deixat una enorme quantitat de deute i capital fictici als llibres de comptes de les institucions financeres. Com resoldre aquest petit problema? Fàcil! Passar la factura al contribuent. El govern crea una agència per comprar aquests valors i els manté fins que "madurin" i es puguin vendre al sector privat. Això significa nacionalitzar les pèrdues i privatitzar els beneficis o, per utilitzar una meravellosa expressió de Gore Vidal, socialisme per al ric i economia de lliure mercat per al pobre.

Els capitalistes pretenen que també ells estan fent sacrificis, però el que volen dir és que sacrifiquen uns quants dels seus beneficis inflats, mentre que els treballadors sacrifiquen la seva vida i casa. Els banquers criden amb dolor i els governs corren amb un xec en blanc a les seves mans. Això es coneix com "provisió de liquiditat". El problema és que l'Estat no té cap liquiditat. Només pot aconseguir els diners dels contribuents. Però els impostos redueixen la demanda, una cosa que ja està caient en els EUA. Això podria temporalment alleugerir el "sofriment" dels superrics, però només a costa d'incrementar el sofriment de milions de nord-americans corrents. Això, en si mateix, no seria gens preocupant, sens dubte, ja que la destinació de tots els nord-americans patriotes és sofrir per la gran causa del mercat. Desgraciadament, això tindrà efectes més seriosos en l'economia.

Un nou retall de la demanda augmentarà la desocupació. Les empreses entraran en fallida. Més persones no podran pagar les seves hipoteques i deutes de la targeta de crèdit, aprofundirà la crisi i serà més difícil de resoldre. A més, EUA és els anys recents ha passat de ser la nació creditora més gran del món a ser el major deutor mundial. La compra per part del govern de valors sense valor i injeccions de capital en les institucions financeres augmentarà enormement aquest endeutament col·lectiu. Provocaran una nova caiguda del valor del dòlar amb relació a altres monedes i aquesta situació consegüentment causarà més convulsions als mercats monetaris mundials.

Els bancs centrals se suposa que han d'evitar vigilar als bancs i institucions financeres per garantir als dipositaris que els seus dipòsits bancaris estan fora de perill, i proporcionar la liquiditat en les institucions financeres davant danys col·laterals. Però els recursos dels bancs centrals tenen un límit i s'està assolit molt ràpidament. Probablement ja n'han fet més del que podien fer. En el cas d'una nova crisi bancària no podran fer res. Com ningú no té la més mínima idea de quant ascendeixen els deutes dolents que estan enverinant el sistema financer mundial, aquesta crisi en el pròxim període és inevitable. Més aviat que tard acabarà en el col·lapse d'un o un altre dels bancs importants, que pot provocar una commoció letal en tota l'economia mundial, com va ocórrer amb el col·lapse del banc austríac més gran, el Kredit-Anstalt, el maig de 1931. Això va succeir dos anys i mig després del crack de Wall Street en els EUA i va marcar el principi del col·lapse financer d'Europa Central i després més enllà. És totalment possible que vegem una cosa similar en el pròxim període.

Marx sobre el capital fictici

L'escassetat de diners no és la causa de la crisi, al contrari, la crisi és la que provoca escassetat de diners. Els economistes burgesos, amb la seva mentalitat de banquers, confonen la causa amb l'efecte, l'aparença amb l'essència. Quan l'economia entra en crisi, el crèdit s'esgota i la gent exigeix al seu lloc diners en metàl·lic. Aquest és l'efecte de la crisi, però al seu torn es converteix en causa, reduint la demanda i creant una espiral descendent.

Els banquers i els seus amics en el govern insisteixen que la causa de la crisi és que el sistema financer tenia massa poc capital. És una declaració sorprenent. Durant les últimes dues dècades s'ha vist un enorme carnaval rendible on els bancs han aconseguit ingents beneficis. Ara diuen que no tenen suficient capital! En realitat, durant el boom hi va haver en circulació una enorme quantitat de préstecs i aquesta superabundància de capital demostrava per si mateixa els límits de la producció capitalista. Hi havia enormes sumes de capital disponible per a l'especulació que no podien trobar una sortida i la burgesia va haver de trobar una altra forma d'utilitzar-lo.

Marx va assenyalar fa molt temps que l'ideal de la burgesia era fer diners dels diners, sense haver de passar pel procés dolorós de la producció. En l'últim període semblava que havien aconseguit aquesta idea (excepte en la Xina on sí que hi ha hagut un desenvolupament real de les forces productives). En els EUA, Gran Bretanya, Estat espanyol, Irlanda i a molts altres països, els bancs van invertir bilions en especulació, sobretot en el sector immobiliari. Aquest es va basar en l'escàndol de les hipoteques subprime i va florir, generant quantitats inimaginables de capital fictici.

Ja en l'època de Marx existien grans quantitats de capital circulant, aquest és capital que forma la base del capital fictici. En aquella època també hi va haver estafes creditícies, l'equivalent als actuals derivats. Tanmateix, quan es compara amb la situació actual empal·lideix tot el significat d'especulació. La quantitat total d'especulació a escala global és sorprenent. Prenguem només un exemple: els credit default swap. Aquest mercat permet que dues parts apostin sobre la probabilitat que una empresa incompleixi el pagament del seu deute. Ha passat a 90 bilions de dòlars les quantitats fictícies assegurades. És a dir, probablement més que el doble del crèdit pendent de pagament al món. Però els contractes no estan anotats en cap part excepte en els llibres dels socis. Ningú no sap el volum real de la transacció, per tant, això exposa l'economia mundial a un enorme risc. Això explica el pànic a Wall Street i a la Casa Blanca. Temen, correctament, que qualsevol vaivé sever pugui fer caure tot l'edifici inestable de les finances internacionals, amb conseqüències difícils de preveure.

Fins i tot el segle XIX, al cim del boom, quan el crèdit era fàcil i la confiança augmentava, la majoria de les transaccions es feien sense cap diner real. Al principi de cada cicle hi ha abundància de capital i els tipus d'interès són baixos. El tipus d'interès baix estimula els beneficis de les empreses en el primer moment del cicle i anima el creixement. Més tard el tipus d'interès assoleix el seu nivell mig en el moment àlgid de prosperitat. Augmenta la demanda de crèdit i per tant els tipus d'interès en el bec d'un boom haurien de pujar, però en l'últim boom no ha ocorregut així.

Els últims anys la Reserva Federal ha aplicat una política de mantenir deliberadament baix els tipus d'interès (en una etapa van ser fins i tot negatius en termes reals, considerant el nivell d'inflació). Es tractava d'una irresponsabilitat des d'un punt de vista capitalista. Va crear una bombolla immobiliària i d'aquesta manera es van posar les bases per a la crisi actual. Però en la mesura que s'aconseguien grans beneficis i els inversors eren feliços a ningú no li importava. Tots es van unir contents a aquest boig carnaval de rendibilitat. Els banquers més respectables i els economistes més doctes van unir les seves mans i van ballar al cor de: "Menja, beu i sigues feliç, demà estarem morts! "

La raó per la qual ara es queixen que tenen un capital insuficient és perquè una gran part dels seus actius són ficticis, el resultat d'una estafa sense precedents a tot el sector financer. Mentre el boom continuava a ningú no li importava. Però ara que el boom s'ha acabat, tots aquests actius estan sota sospita. Els banquers, que ahir estaven disposats a comprar grans quantitats de deute dels altres, ja no estan disposats a fer-ho. La desconfiança i la sospita s'han generalitzat. El vell optimisme acomodable s'ha substituït per una actitud gasiva a l'hora de deixar i prendre prestat. Tot el sistema bancari, del qual depèn la circulació de capital, està a punt de paralitzar-se.

A menys i fins que els mals actius siguin eliminats, moltes institucions mancaran del capital necessari per estendre el crèdit fresc en l'economia. Marx fa molt que va descriure aquesta etapa del cicle:

"La convertibilitat de les lletres de canvi substitueix a la metamorfosi directa de les mercaderies, tant més com que precisament en aquests períodes augmenta el nombre de les cases comercials que treballa simplement a crèdit. I una legislació bancària ignorant i al revés, com la de 1844-45, pot contribuir a accentuar encara més la crisi.

"En un sistema de producció en la qual tota la trama del procés de reproducció descansa sobre el crèdit, quan aquest cessa sobtadament i només s'admeten els pagaments al comptat, ha de produir-se immediatament una crisi, una demanda violenta i a patolls de mitjans de pagament. Per això, a primera vista, la crisi apareix com una simple crisi de crèdit i de diners. I en realitat, només es tracta de la convertibilitat de les lletres de canvi en diners. Però aquestes lletres representen majoritàriament compres i vendes reals, que, en sentir la necessitat d'estendre's àmpliament, acaben servint de base a tota la crisi. Però, al costat d'això, hi ha una massa immensa d'aquestes lletres que només representen negocis d'especulació, que ara es posen nues i exploten com pompes de sabó; a més, especulacions muntades sobre capitals aliens, però fracassades; finalment, capitals-mercaderies depreciades o fins i tot invendibles o un reflux de capital ja irrealitzable. I tot aquest sistema artificial d'extensió violenta del procés de reproducció no pot remeiar-se, naturalment, pel fet que un banc, el Banc d'Anglaterra, per exemple, lliuri als especuladors, amb els seus bitllets, el capital que els falta i compri totes les mercaderies depreciades pels seus antics valors nominals. Fora d'això, aquí tot apareix al revés, ja que en aquest món fet de paper no es revelen mai el preu real i els seus factors, sinó només barres, diners metàl·lics, bitllets de banc, lletres de canvi, títols i valors. I aquesta inversió es posa de manifest sobretot en els centres que es condensa tot el negoci de diners del país, com ocorre a Londres; tot el procés apareix com a una cosa inexplicable, menys ja en els centres mateixos de producció." (Karl Marx. El Capital. Volum III. Capítol XXX. Capital diners i capital efectiu).

Els capitalistes han de treure tot aquest capital fictici del sistema. Com un home el cos del qual ha estat enverinat o un drogoaddicte que lluita contra els efectes de la seva addicció, han d'expulsar la metzina de l'organisme o moriran. Però és un procés dolorós i crea nous perills per a l'organisme. Quan el sistema es redueix i el crèdit s'esgota, els capitalistes retiren de circulació els seus deutes. Aquells que no poden pagar entraran en fallida. Com a resultat creix la desocupació i això, al seu torn, redueix la demanda, provocant noves fallides i nous deutes que no es poden pagar. D'aquesta manera, tots els factors que van impulsar l'economia cap a endavant durant l'últim període tornen en el seu contrari.

Fallida de l'economia burgesa

Els economistes s'aferren insistentment a la vella il·lusió que era impossible una recessió mundial, que havien après les lliçons del passat (com un borratxo aprèn la lliçó després de la ressaca). Deien que la crisi financera es limitaria només a EUA, que l'economia nord-americana d'alguna manera es "desacoblaria" de la resta del món (així contradeien tot el que abans havien dit sobre la globalització), que Europa i la Xina es convertirien en les noves forces motrius de l'economia mundial i altres coses per l'estil.

Que buits sonen avui aquests arguments! Els preus dels béns arrels estan caient globalment. L'economia global s'està desaccelerant. Les economies europees ja estan apreciablement desaccelerades i, amb la inevitabilitat de nous fracassos bancaris i l'escassetat de capital disponible i crèdit, aquest procés continuarà. És veritat que les anomenades economies emergents han continuat el seu creixement, però és impensable que puguin romandre apartades de la crisi general quan l'afluència de capital s'esgota i els preus de les mercaderies retrocedeixen. Sens dubte, aquest procés tardarà un temps i serà desigual. Alguns països entraran més aviat en crisi, d'altres més tard. Però al final, tots es veuran arrossegats.

És indiferent a quin país comenci la crisi, el principal és que en les condicions modernes aquesta passarà d'un país i continent a un altre. En aquest cas va començar en els EUA, que és el país que havia portat fins i tot el seu màxim extrem la mania creditícia. Però poc després, i contra tots els pronòstics dels economistes, es va estendre a Irlanda, Estat espanyol, la Gran Bretanya i a tot Europa. Les seves repercussions assoliran Amèrica Llatina, Àsia i l'Àfrica. Un país darrere d'un altre caurà com si es tractés d'un dòmino. La Xina no escaparà encara que de moment continua avançant.

En una crisi els capitalistes estan obligats a recórrer a mesures extraordinàries per acaparar una part del mercat minvat. Recorren en venda amb descompte, al dumping i altres mètodes per soscavar els seus competidors. Amb això, agreugen la crisi perquè fomenten una espiral deflacionària descendent. La gent retarda les seves compres en espera de preus més baixos i d'aquesta manera empenyen els preus encara més a la baixa. Veiem aquest fenomen més clarament al mercat immobiliari.

El contagi s'estén com una epidèmia incontrolada d'un país a l'altre. Serà evident que cada país ha sobreexportat (és a dir, sobreproduït) i també sobreimportat (sobrecomerciat). (Veure El Capital. Volum 3. p. 481. En l'edició anglesa). Serà evident que cada un d'ells ha estirat el crèdit massa i avivat les flames de la inflació i l'especulació, que ara s'han d'extingir, no importa a quina costa. És a dir, no és qüestió d'aquest o aquell país, d'aquest o aquell banc, d'aquest o aquell especulador individual, sinó del propi sistema. És veritat que cap recessió no dura eternament. A llarg termini, s'assolirà un nou equilibri, els preus s'estabilitzaran, es restaurarà la rendibilitat i començarà un nou cicle. Però no hi ha cap símptoma d'això a la vista. La crisi encara no ha acabat, tot just acaba de començar. Ningú no sap quan acabarà. I, de qualsevol manera, com va dir Keynes, "a llarg termini tots estarem morts".

És fàcil ser savi després que han passat els esdeveniments. Els economistes burgesos són excel·lents pronosticant les coses quan ja han ocorregut. En aquest aspecte s'assemblen als autors de Vell Testament que pronosticaven amb una precisió infal·lible esdeveniments històrics que havien ocorregut diversos cents d'anys abans. La gent crèdula com els testimonis de Jehová estan molt impressionats per això, el citen com una prova de la inspiració divina de la Bíblia. Altres, d'una persuasió més escèptica i científica, donen la benvinguda a aquestes "prediccions" amb grans rialles. Les mateixes persones que ridiculitzaven els marxistes i ens asseguraven que no hi hauria ja crisi, ara gemeguen i agiten les mans. Ens diuen que és la crisi més profunda des dels anys trenta, i esperen que ningú no s'adoni entre això i el que deien només ahir de la flagrant contradicció.

La realitat és la següent: que durant els últims vint o trenta anys els economistes burgesos no han comprès res, no han anticipat ni previst res. Han estat incapaços de pronosticar els booms ni les recessions. Han passat dècades intentant convèncer-nos que el cicle econòmic havia desaparegut, que la desocupació de masses era cosa del passat, que el monstre de la inflació s'havia domesticat, i altres coses per l'estil. Tots els polítics reformistes, naturalment, acceptaven aquest absurd com una moneda bona. La Gran Bretanya, Gordon Brown presumia: "El cicle de boom i recessió ha desaparegut". Ara ha hagut d'empassar-se les seves paraules perquè l'economia britànica llisca cap a la recessió. Tot això demostra que l'economia burgesa no és adequada per a res excepte per justificar un sistema degenerat i en fallida.

El que nosaltres pronostiquem

Comparem les perspectives dels marxistes amb les què va traçar la burgesia. En contrast amb els economistes burgesos que van cometre el greu error de creure la seva pròpia propaganda, el corrent marxista va explicar la realitat de la situació al document “Al filo de la navaja: perspectivas para la economia mundial”¸ escrit el 1999, escrivim el següent:

"En el passat es deia que el paper de la Fed era portar el bol de ponx quan la festa estava en ple apogeu. Però ja no és aquest el cas. Mentre públicament parlen de cara a la galeria de fidelitat i austeritat, Alan Greenspan tolera la formació de la major orgia d'especulació financera de la història, encara que hauria de ser conscient dels perills que això implica. És com l'emperador Nerón, que es divertia mentre Roma es cremava. En realitat, pujant els tipus d'interès un miserable quart de punt, ha llançat més llenya al foc de l'especulació borsària. D'aquesta forma, el vell dit de “a qui els déus desitgen destruir, primer el tornen boig” és totalment correcte.

I continuem llegint:

"Les barreres fonamentals per al desenvolupament de les forces productives en l'època moderna són la propietat privada dels mitjans de producció i l'Estat nacional. Tanmateix, durant un temps el sistema va poder superar parcialment aquestes barreres per una sèrie de mitjans, com el desenvolupament del comerç mundial i l'expansió del crèdit. Fa temps Marx va explicar el paper del crèdit en el sistema capitalista. És un mitjà a través del qual el mercat pot anar més enllà dels seus límits normals. En el mateix sentit l'expansió del comerç mundial pot proporcionar una sortida durant un temps, a costa de preparar una crisi catastròfica encara major en el futur:

"La producció capitalista està ocupada constantment en l'intent de superar les seves barreres innates, però superar-les per mitjans que després faran que aquestes mateixes barreres adquireixin una mida formidable. La barrera real de la producció capitalista és el propi capital' " (El Capital, vol. 3).

"El circuit de la producció capitalista depèn entre altres coses del crèdit. La solvència d'una baula de la cadena depèn de la solvència de l'altre. La cadena es pot trencar per nombrosos punts. Més aviat o més tard, el crèdit s'ha de saldar en efectiu. Amb massa freqüència aquells que s'endeuten durant el procés d'apogeu capitalista s'obliden d'aquest fet. En la primera fase d'expansió capitalista, el crèdit actua com un estímul de la producció: “el desenvolupament del procés productiu s'allarga pel crèdit, i aquest condueix a una extensió de les operacions comercials o industrials” (El Capital, vol. 3).

"Aquesta és només una cara de la moneda. La ràpida expansió del crèdit i el deute empeny el mercat més enllà dels seus límits normals, però en un cert moment això torna a la seva posició original. Durant el boom el crèdit sembla no tenir límits, com la Banya de l'Abundància de l'antiga mitologia grega. Però tan aviat com apareix la crisi la il·lusió s'esvaeix. Els reemborsos es retarden, les mercaderies no es venen als mercats ja abarrotats i els preus cauen. El desenvolupament del mercat mundial no altera aquest procés fonamental, llevat que quan es manifesta ho fa amb un abast immensament major. L'acumulació de deutes en última instància fa més profunda i més prolongada la crisi del que hagués estat d'una altra forma. La recent història del Japó és més que suficient per confirmar això. Després d'una dècada de boom, caracteritzada per l'augment ràpid dels preus dels actius i les accions, la bombolla va esclatar finalment a causa d'un marcat augment dels tipus d'interès. La situació va ser molt similar a la d'EUA en l'actualitat. El 25 de desembre de 1989, el Banc del Japó va pujar els tipus d'interès causant una profunda caiguda de la Borsa, però com els preus de la terra encara continuaven pujant va ser necessària una nova pujada dels tipus d'interès. En total els tipus van pujar un 6% i a final d'any els preus de les accions van caure al 40%. Malgrat tot el Banc del Japó va mantenir els tipus d'interès elevats, mesura llavors lloada pels economistes, que van destacar el prudent maneig de l'economia per part de l'entitat japonesa. El resultat va ser prolongar la recessió durant una dècada.

"Amb la globalització i l'abolició de les restriccions al crèdit i les transaccions financeres, l'abast de l'expansió mai abans va ser tan gran, ni va tenir el potencial per a un crash a escala mundial. Tanmateix la crisi no s'origina pel capital fictici, per les estafes de la Borsa i l'ús excessiu del crèdit. Marx ho explica en el tercer volum d'El Capital:

"També ignorem aquestes falses transaccions i especulacions que afavoreix el sistema creditici. Una crisi només es pot explicar com a resultat d'una desproporció a la producció entre el consum dels capitalistes i la seva acumulació. La substitució del capital invertit en producció depèn en gran manera del poder de consum de les classes no productives; mentre, el poder de consum dels treballadors és limitat, en part per les lleis salarials, en part pel fet que són utilitzats en la mesura que són rendibles per a la classe capitalista. La raó última per a totes les crisis rau en la pobresa i el consum restringit de les masses davant el vigor de la producció capitalista a desenvolupar les forces productives com si existís només un poder de compra absolut de la societat i aquest fos el seu límit' " (El Capital, vol. 3)

"L'expansió del comerç mundial i l'obertura de nous mercats a Àsia també van proporcionar un estímul temporal, però només a costa de provocar un col·lapse fins i tot major". (Fundació Federico Engels. Marxismo Hoy. Nº 7)

Aquestes línies van ser escrites fa gairebé una dècada, quan l'aclaparadora majoria dels economistes burgesos encara negaven la possibilitat d'una recessió mundial. Així que tenim tot el dret a preguntar: Qui va comprendre millor els processos de l'economia mundial i qui va fer prediccions correctes? Els economistes burgesos o els marxistes?

Pot salvar la Xina al món?

Hi ha un vell refrany que diu que un home ofegant-se s'agafa a una palla. La burgesia i els seus apologistes, alarmats per la profunditat de la crisi, busquen al voltant una palla que els salvi d'enfonsar-se més. Fins fa poc les seves esperances descansaven a Àsia, Xina en particular. Però l'economia xinesa ara està encastada fermament al mercat mundial i reflectirà tota la seva volatilitat. Un recent article de Geoff Dyer en el Financial Times portava l'eloqüent títol: La càrrega de Pequín. Una desacceleració de la Xina és un mal auguri per a l'economia mundial.

Malgrat la recessió en els EUA, les exportacions han continuat creixent amb força, expandint-se un 22 per cent durant els primers vuit mesos de 2008. Part de l'explicació és que les empreses xineses han continuat trobant nous mercats per als seus productes en altres economies en desenvolupament que experimenten un apogeu econòmic. Però això només retarda l'inevitable. Després de la crisi a Wall Street i l'estancament a Europa i el Japó, els inversors comencen a preguntar-se si la Xina podria entrar també en crisi. Després de cinc anys de ràpid creixement, l'economia xinesa mostra fins i tot ara clarament una desacceleració. Una taxa de creixement inferior al vuit per cent tindria grans implicacions per a la Xina i l'economia global. Els economistes també estan preocupats pel sector bancari a la Xina.

Ja hi ha símptomes de problemes al mercat exportador. La indústria de peces de vestir a Guangdong sofreix una intensa tensió. Segons les estadístiques provincials, les exportacions de peces de vestir i accessoris de gener a juliol van caure un 31 per cent respecte al mateix període de l'any passat, a 13.300 milions de dòlars. Les exportacions de productes plàstics, joguines i làmpades també estan estancades o descendint. Això ha coincidit amb una demanda feble d'EUA, on les vendes a la menuda van caure el juliol i novament a l'agost. El creixement global de les exportacions de Guangdong a EUA va caure al 6,3 per cent durant els primers set mesos d'aquest any. Això no pot ser una coincidència.

Un euro fort i un 27 per cent d'augment de les exportacions de Guangdong a Europa han compensat un dòlar feble i l'enfonsament del mercat nord-americà. Però ara és evident la contracció profunda i creixent a Europa, que també és un dels mercats més grans de la Xina. Això finalment tindrà un impacte sobre les exportacions xineses. "Això podria ser la calma que precedeix a la tempesta", diu Stephen Green, un economista d'Estandard Chartered de Shanghái.

Són cada vegada majors les preocupacions pel mercat immobiliari, que ha estat un dels principals components del boom d'inversió de l'economia xinesa durant els últims anys. Les vendes han caigut i la superfície en construcció va caure l'agost, mentre que la producció d'acer, ciment i aires condicionats va ser plana o va baixar aquell mes, un altre símptoma d'activitat feble. Els analistes diuen que les hipoteques aprovades també han caigut profundament en els últims mesos. "Creiem que la probabilitat d'un desastre del sector immobiliari a la Xina és elevada", diu Jerry Lou, un analista de Morgan Stanley a Shanghai.

Si el mercat immobiliari cau al llarg del pròxim any això tindrà serioses conseqüències per al sector bancari. Si el creixement del producte nacional brut cau molt per sota del 8 per cent el pròxim any, això causaria una caiguda encara més profunda dels preus immobiliaris, acompanyada d'un col·lapse de la inversió en el sector privat. Les conseqüències socials i polítiques serien considerables.

Hi ha signes d'advertència en altres parts de l'economia. El crack al mercat borsari ha tingut un efecte negatiu sobre la confiança del consumidor. Aquest any ha caigut molt la taxa d'augment dels ingressos urbans. Les vendes d'automòbils han caigut el mes passat un 6 per cent i els viatges amb avió també han estat bastant més baixos aquest estiu. Gome, el venedor al detall d'electrònica més gran del país, va dir que les vendes per metre quadrat a les seves botigues han caigut un 3 per cent en el segon trimestre.

El govern ha baixat els tipus d'interès, això indica que tem una crisi. Tanmateix, el seu marge de maniobra en la política monetària és limitat per la por a què reaparegui la inflació, aquesta va assolir la seva taxa màxima d'un 8,7 per cent el febrer, abans que caigués al 4,9 per cent l'agost. Zhou Xiaochuan, cap del banc central, va dir aquest mes: "La inflació en realitat s'ha desaccelerat durant els últims mesos, però no podem relaxar-nos perquè la taxa pot rebrollar".

Una recessió a la Xina, o fins i tot una desacceleració seriosa del creixement, tindria un efecte molt seriós sobre el mercat mundial, començant amb els països productors de mercaderies a l'Àfrica, Orient Mitjà i Amèrica Llatina. Els preus del coure, per exemple, han caigut un 23 per cent en els dos últims mesos, en part a causa dels temors sobre el consum xinès del metall, que ha caigut més de la meitat aquest any.

Vividors i especuladors

Existeix fúria i hostilitat creixents cap a el “lliure mercat", és a dir, cap al capitalisme. Com a reacció a aquest ambient, polítics burgesos com Alec Salmond del Partit Nacional Escocès, intenta dirigir la ràbia de l'opinió pública fora del propi capitalisme i cap a un sector específic de la classe capitalista, els "vividors i especuladors" de les altes finances.

De sobte, s'ha posat de moda entre els polítics condemnar aquests misteriosos individus que s'han assegut sobre venerables institucions com el Banc d'Escòcia. Aquesta respectable entitat, ens diuen, ha estat present durant tres-cents anys i ha sobreviscut a la Guerres Napoleòniques, al crack de Wall Street i a la primera i segona guerra mundial, només per ser destruït per una banda de taurons cobdiciosos amb vestits de disseny i ulleres fosques. Aquest tipus d'"explicació" no diu res en absolut. Com un petit nombre d'àvids individus té un poder tan fenomenal? Qui són aquestes persones? Quins són els seus noms? On viuen? Ningú no ho sap. Però sempre és útil en una crisi poder culpar algú i si aquest algú és perfectament anònim i no es pot localitzar, doncs molt millor.

Sobtadament, aquests "vividors i especuladors" comencen a jugar en l'economia el mateix paper que al Qaeda juga en la política internacional. En realitat, tots els banquers i capitalistes són vividors i especuladors. Ha de ser perquè el sistema capitalista es basa a ser un vividor i en l'especulació. També es basa en la concupiscència. Negar la concupiscència és negar el funcionament de l'economia mundial, que es basa en el benefici, és a dir, la concupiscència. La cobdícia de benefici és el que, en última instància, mou el sistema capitalista i ha estat la força motriu des del seu naixement. Sí, però s'han tornat massa cobdiciosos i en guanyen massa! Això és el que David Walker, president i executiu cap de la Peter G. Peterson Foundation i antic auditor general d'EUA va dir:

" Hi ha lliçons en la crisi de subprime? La resposta és sí. Les mesures que ha adoptat el govern recentment no van aconseguir establir una estructura reguladora efectiva amb relació a les hipoteques, derivats i altres valors. La cobdícia és rampant. Fannie Mae i Freddie Mac de la seva missió original van passar a centrar-se en la conquesta personal i el benefici més que en el seu propòsit públic. Els lobbies de Wall Street van facilitar la relaxació sobre la pressió de Fannie Mae i Freddie Mac". (Financial Times. 22/9/2008).

Això és perfectament cert. Mentre que els treballadors cobren d'acord amb els resultats, els empresaris es paguen unes quantitats obscenes independentment dels resultats. Quan una empresa ho fa bé els treballadors poden aconseguir alguna cosa més de salaris o primes, però els empresaris cobren milions en dons. Quan una empresa va malament, els treballadors no cobren res, però els empresaris encara cobren generosament. I quan l'empresa entra en fallida, els treballadors són acomiadats amb poca o cap compensació (sovint sense cap protecció), mentre que els empresaris que han arruïnat l'empresa se'n van amb una extravagant estreta de mans.

Aquests fets són bé coneguts. Durant anys els treballadors han estat murmurant entre dents per la injustícia i la desigualtat. L'economia avançava i el mercat semblava donar resultats per a tots (encara que molt desiguals), l'opinió pública estava sotmesa a un cor ensordidor als diaris i la televisió, i els polítics de cada partit eren unànimes, acceptaven com a bo l'argument que "el que era bo per als “creadors de riquesa' (empresaris) és bo per a mi".

L'estupidesa de Brown

En aquest costat de l'Atlàntic els processos que veiem en els EUA es reprodueixen, però només en la forma d'una caricatura matussera i patètica. En la conferència del Partit Laborista, Gordon Brown va gemegar sobre la "irresponsabilitat" de la City i va dir que les primes, en alguns aspectes, eren "inacceptables". Alistair Darling, ministre d'economia, es va fer ressó dels comentaris del primer ministre. Però els seus "atacs" semblaven els d'un home colpejant un rinoceront amb un plomall. Comparat amb els comentaris mordaços de John McCain i Barack Obama sobre Wall Street semblen molt febles.

Les mitjes tintes de Brown i Darling en el congrés del Partit Laborista indiquen que han passat molt temps arrossegant-se per la City londinenca que ara ja no són capaços de redreçar l'esquena. En una situació on cents de milers de treballadors de sobte estan amenaçats amb perdre les seves ocupacions, les seves cases i estalvis, fins i tot el reformista menys enginyós seria capaç d'adonar-se que una denúncia de les estafes i la cobdícia dels banquers seria immensament popular. És una prova de la total fallida i l'estupidesa d'aquests presumptes líders laboristes que no són capaços d'adoptar els atacs demagògics de les grans empreses que sí han fet Obama i McCain.

Si més no no són tan radicals com l'Església d'Anglaterra, les dues figures més veteranes han condemnat les pràctiques corruptes dels tractants financers. En un article aparegut en The Spectator, l'arquebisbe de Canterbury, Rowan Williams, va atacar les "transaccions en paper sense resultat concret més enllà del benefici per als seus negociants". Segons ell quan aquest comerç va començar a anar malament, va provocar un "dany real i devastador".

Williams va cridar l'atenció sobre el comerç de deutes de la indústria financera, que ha dit es va fer "sense responsabilitat... sent el motor d'una conquesta financera astronòmica per a molts en els últims anys". Va dir que la crisi financera actual "demostra l'element d'irrealitat bàsica en la situació, la realitat que s'ha generat una riquesa gairebé inimaginable a nivells igualment inimaginables de ficció, transaccions en paper sense un resultat concret més enllà del benefici per als comerciants". L'arquebisbe continuava: "Ja que el risc per a l'estabilitat social general en aquests processos ha demostrat ser enorme, no és útil pretendre que el món financer pot mantenir indefinidament el grau d'immunitat i la desregulació del qual ha gaudit".

Aquí tenim l'essència de la qüestió. Els representants del capitalisme (inclòs els religiosos) poden sentir com la terra tremola sota els seus peus. Temen les conseqüències socials i polítiques de la crisi, que representen un risc enorme per a l'estabilitat social, apel·len al govern i als empresaris perquè facin alguna cosa abans de que sigui massa tard. Però quin és el propòsit de Williams? Diu que "desentumir el règim financer" és de vegades necessari per impulsar l'empresa i crear riquesa que permeti "treure poblacions senceres de la pobresa". És una noble aspiració, i una cosa que és totalment impossible aconseguir sobre aquesta terra pecaminosa.

Fins i tot més mordaç ha estat el seu col·lega Sentamu, l'arquebisbe de York. Lloyds TSB, un important banc britànic, havia anunciat la setmana anterior que havia acceptat adquirir HBOS per 12.200 milions de lliures després que les seves accions s'enfonsessin. Des de l'adquisició, els comentaristes han criticat els que van vendre les accions deixades per sota del seu preu actual, aconseguint que els preus caiguessin més abans que les compressin.

Sentamu va dir el següent en un sopar anual de la Workshipful Company of International Bankers: "Ens trobem en un sistema de mercat que sembla haver pres les seves regles de comerç d'Alícia al país de les meravelles". I continuava: "Per a un espectador com jo, aquells que deliberadament han aconseguit 190 milions de lliures venent per sota del seu preu les accions de HBOS, malgrat la seva forta base de capital, i que l'han llançat en braços de Lloyds TSB, són clarament lladres de bancs i fraccionadors de valors".

Aquest llenguatge tan fort procedent d'un home de Déu va ser totalment inesperat i sens dubte va tenir un efecte desafortunat en la digestió dels que sopaven en la Workshipful Company. Els banquers allà reunits tampoc van quedar molt contents en escoltar els comentaris de l'arquebisbe sobre el pla del Tresor nord-americà de dedicar 700.000 milions de dòlars a comprar el deute dolent que tenen els bancs i altres institucions financeres.

L'arquebisbe va parlar de la necessitat de sistemes financers estables si es volia erradicar la pobresa però va afegir: "Una de les ironies d'aquesta crisi financera és que ha demostrat que adoptar mesures contra la pobresa és totalment assequible. Costaria 5.000 milions de dòlars salvar la vida de sis milions de nens. Els líders mundials podrien trobar 140 vegades aquesta quantitat en el sistema bancari en una setmana. Com poden dir-nos que l'ajut per als més pobres és massa car? "

Quan vaig escriure aquest article, els líders mundials es reunien en EUA per marcar un avenç en els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, una sèrie d'objectiu destinats a reduir la pobresa global i millorar els nivells de vida per a l'any 2015. Podria dipositar la meva fe en el Senyor i esperar que les dures amonestacions de l'arquebisbe hagin tingut l'efecte desitjat, però tota l'experiència ens porta a dubtar que aquest no sigui el cas.

Fins i tot The Financial Times observava:

"Fins i tot en temps de boom, poques persones riuen calorosament quan contrasten els seus modestos ingressos amb les enormes primes d'uns quants d'afortunats.

"Senzillament l'enveja ara es torna fúria justificable, primer davant del dany que el caos financer a infligit als innocents i ara la sèrie de xecs en blanc dels contribuents que s'estenen a aquestes entitats. La reacció en cadena està en marxa. Val la pena distingir les primes excessives dels salaris i que són les que fomenten la imprudència. Els acords salarials opulents són una qüestió que només importen als accionistes que els financen. Però recompensar la imprudència és un problema per a tots nosaltres.

"Massa gestors d'inversió han cobrat per representar el que semblava impressionant però que tenia les llavors de la catàstrofe. La catàstrofe ha arribat, els inversors han quedat a la ruïna, els contribuents són els següents i encara els administradors mantenen les primes que van recollir en els anys de plenitud".

Però després rectifica el balanç i afegeix:

"Hem de dir al seu favor que, Mr. Brown i Mr. Darling no s'han centrat en els alts salaris sinó en els plans de retribució que recompensa els jugadors".

La realitat és que els que compren i venen accions són tots jugadors i aquest joc a la borsa és el seu negoci que es passa per alt discretament.

Els periodistes del Financial Times (i d'alguna manera aconsegueixen mantenir la cara seriosa) continuen:

"El següent pas ara està en l'Autoritat de Serveis Financers, el regulador de la City, però el problema és més fàcil assenyalar-lo que solucionar-lo. El desafiament és pagar els gestors d'inversió i negocis per la seva vertadera representació. Si això fos fàcil, els accionistes ho farien de manera rutinària. Una aproximació imperfecta és condicionar algunes primes als resultats a llarg termini, retardant el pagament fins que la pols hagi desaparegut, o insistir que els gestors arrisquin la seva pròpia riquesa. Però és difícil d'imaginar regles rígides.

"La sortida més pràctica és que l'ASF consideri els plans d'incentius com a part de la seva revisió global de l'estabilitat de les empreses financeres. És optimista excepte perquè requereix massa esforç, però una legislació sobre primes de la City seria totalment contraproduent, aquestes lleis són fàcilment esquivades ocultant els riscs o enviant-los a l'exterior".

La política del nou laborisme està clarament dictada per les últimes editorials del Financial Times.

"Economia concentrada"

Lenin va dir que l'economia era política concentrada. La crisi econòmica que recorre el món està tenint efectes molt seriosos sobre la psicologia de totes les classes, començant amb els propis capitalistes. En un període en què el capitalisme avançava, la pressió de les idees burgeses sobre la classe obrera i les seves organitzacions es va redoblar. A la Gran Bretanya no hi ha hagut una recessió econòmica seriosa durant més de dues dècades. Per tant, els arguments dels polítics burgesos i economistes (els dos treballen en equip) sobre les qualitats miraculoses del "lliure mercat" van trobar ressó fins i tot entre la classe obrera, però particularment en la seva direcció.

Hi va haver les bases materials per a la total degeneració de la socialdemocràcia i els partits "comunistes" a Europa i els dirigents sindicals a tot arreu. A Gran Bretanya, que estava en l'avantguarda de la contrarevolució capitalista durant les tres dècades passades, va ser la terra on el nou laborisme va florir sota la direcció del reverend Anthony Blair.

Per als activistes del moviment obrer, aquest període va ser un malson que semblava no tenir final. No hi havia límits per a la degeneració dels dirigents de les organitzacions de masses, no hi havia profunditat en la qual no s'enfonsessin, ni cap acció infame que no fossin incapaços de complir per complaure la classe dominant i, sens dubte, el mercat. El pessimisme dels activistes va portar a l'apatia i al buit de les organitzacions tradicionals de masses, que es van omplir d'arribistes de classe mitjana a la recerca d'ocupació i promoció. Això al seu torn va portar a un nou gir cap a la dreta, que va aprofundir encara més la desil·lusió dels treballadors. Va ser un cercle viciós que es retroalimentava i que ha durat fins ara. Però les coses comencen a canviar ràpidament.

La consciència humana en general és conservadora. La gent normalment tem el canvi i s'aferra al que és familiar. L'hàbit, la rutina i la tradició pesen molt sobre la consciència de les masses, que va per darrere dels esdeveniments. Però en moments crítics de la història, els esdeveniments s'acceleren fins al punt crític en el qual la consciència es dispara. Ara hem arribat a aquest punt crític.

El que és veritat per a les nacions industrialitzades del món és deu vegades més veritat del que algunes vegades sembla per al "tercer món". El nombre dels que viuen en l'extrema pobresa està augmentant ràpidament a Àsia, l'Àfrica i Amèrica Llatina. Un informe publicat recentment per les Nacions Unides deia que una quarta part de tots els nens al món subdesenvolupat tenen insuficient pes; més de 500.000 dones moren cada any en el part o per les complicacions de l'embaràs; un terç de la creixent població urbana als països en vies de desenvolupament viu en barraques. Un informe del Banc Interamericà avisava que l'augment dels empresaris empenyeria 26 milions de persones a Amèrica Llatina a unes condicions d'absoluta penúria. Aquesta era la situació després d'un llarg període de creixement econòmic a escala mundial. Va ser el millor que podia oferir el capitalisme. Què ocorrerà en condicions de crisi?

Per tant, ens enfrontem a un fenomen mundial que és ple d'implicacions revolucionàries. D'aquesta manera, la globalització es manifesta com una crisi global del capitalisme.

Quina és la solució?

Diuen que la crisi actual és el resultat del fracàs regulador per vigilar l'excessiu risc que prenia el sistema financer, especialment en els EUA. A més diuen que "hem d'assegurar-nos que no torna a succeir". Resulta irònic! Durant les últimes tres dècades els economistes i polítics burgesos precisament han defensat el contrari: que totes les regulacions eren dolentes per als negocis i que s'haurien d'abolir (es defensava particularment al sector financer).

Les declaracions demagògiques sobre la necessitat de frenar les primes excessives i la regulació dels salaris dels consells d'administració són només fum. Què es pot aconseguir amb aquests miracles? Amb quin mecanisme? Els banquers tenen mil maneres d'eludir la regulació. Oculten els llibres de comptes i fan tot el possible perquè els reguladors no puguin descobrir les seves activitats fraudulentes. Fins i tot el govern nord-americà utilitza trucs similars que encobreixen les vertaderes dimensions del seu dèficit pressupostari.

L'argument a favor de regular els mercats és absurd, com va ser la decisió de prohibir (temporalment) la pràctica de "vendre en curt". Perquè els mercats puguin funcionar és necessari que es comprin i venguin accions, i s'ha de fer sobre la base de calcular si el preu de l'acció pujarà o baixar. La idea que és permissible comprar accions només quan pujaran és evidentment una idea absurda.

Les agències de credibilitat creditícia, que se suposa distingeixen els bons crèdits dels dolents, van donar credibilitat a paquets hipotecaris garantits sense mirar la debilitat de les hipoteques subjacents. De la mateixa manera, els compradors de deute nord-americà emès per Fannie Mae i Freddie Mac van assumir amb despreocupació el que els garantia el govern nord-americà. El resultat és que el contribuent nord-americà ara té darrere més de 5 bilions de dòlars en hipoteques i és massa aviat per dir quina serà la factura final.

La conclusió és bastant clara. O tenim lliure mercat basat en la recerca del benefici o tenim economia nacionalitzada planificada. Però el "capitalisme regulat" és una contradicció. En un altre article el Financial Times plantava la qüestió d'una manera més clara: "no importa que idees polítiques desenraonades suggereixin frenar els controvertits paquets salarials, les ments brillants de les finances trobaran la manera d'esquivar-los o sortir de la part regulada de la indústria".

És necessari abolir aquests grotescs casinos que decideixen la destinació de milions i substituir l'anarquia capitalista amb una societat racional basada en l'economia planificada. Diuen que les mesures adoptades per Bush i Brown representen la nacionalització. Però aquestes mesures no tenen res a veure amb la idea socialista de nacionalització. No pretenen eliminar el poder econòmic de les mans dels adinerats paràsits que constitueixen una càrrega monstruosa per a la societat i un obstacle al camí del progrés. Al contrari, representen un intent de protegir l'interès d'aquests paràsits donant-los enormes ajuts, serveis de les butxaques de la classe obrera i la classe mitjana.

Els socialistes s'oposen radicalment a aquestes polítiques, que no tenen res a veure amb la verdadera nacionalització i que només són una espècie de capitalisme d'estat, que pretenen salvaguardar el sistema capitalista. Portaran inevitablement a un augment de la monopolització, a acomiadaments en massa, a tancaments bancaris, a hipoteques més altes i altres mesures antiobreres. Els banquers són recompensats per l'Estat per les seves activitats vils, que els compra totes les seves pèrdues, després gasta enormes quantitats dels diners dels contribuents per fer-los rendibles, i quan ho han aconseguit, els tornen de nou als banquers, que cometran un doble delicte a costa de la societat. Poden reprendre la seva especulació i robatori una vegada més.

És necessari arrabassar els llocs de comandament de l'economia de les mans privades, nacionalitzar els bancs, les empreses asseguradores i les grans empreses amb la compensació mínima basada en la necessitat comprovada. Només quan les forces productives estiguin a les mans de la societat, serà possible establir un pla socialista racional de producció, on les decisions es prenguin en interès de la societat, no d'un grapat de rics paràsits i especuladors.

Aquest és l'objectiu fonamental del socialisme. És una idea que ara serà compresa i benvinguda per milions de persones que anteriorment la consideraven com a una cosa estranya i aliena. La gent que es va manifestar als carrers de Nova York contra el pla Bush no eren socialistes. Fa dotze mesos probablement encara eren defensors del lliure mercat. Mai no han llegit Marx i sens dubte semblen patriotes nord-americans. Però la vida ensenya i en situacions com a aquesta, la gent n'aprèn més en pocs dies que en tota una vida. La classe obrera d'EUA està aprenent ràpid. I com deia Víctor Hugo: "Cap exèrcit no és tan poderós com la idea l'hora de la qual ha arribat".

Londres, 26 de setembre de 2008.

 

 


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01