Reproduïm aquí aquest valuós document d'arxiu, escrit originalment per al 41 aniversari de la mort de Malcolm X.

Un 21 de febrer, fa quaranta-un anys, Malcolm X es dirigia a Audubon Ballroom a Harlem (Nova York) per pronunciar un discurs. Anava a parlar contra la segregació racial als EUA. Faria una crida als seus germans i germanes perquè resistissin i lluitessin contra la "opressió de l'home blanc" quan va ser tirotejat. Més d'una persona dins de la classe dominant nord-americana va respirar alleujada. S'havia perdut una de les veus més fortes contra la injustícia social.

La joventut de Malcolm

Malcolm X (Malcolm Little) va néixer el 19 de maig de 1925 a Omaha, Nebraska, Estats Units. En aquella època als EUA hi havia uns 13 milions d'afrodescendents, la majoria d'ells vivint en els Estats del sud. Eren principalment camperols i parcers. Al nord, els afrodescendents es concentraven en les comunitats industrials com a treballadors industrials. Al sud, les lleis Jim Crow havien instaurat un règim d'apartheid, apartant als afroamericans de la resta de la societat. Les conseqüències pràctiques d'aquesta llei significaven que els habitatges dels negres estaven separats dels habitatges dels blancs, que els nens negres havien d'estudiar a part i fins i tot els banys públics estaven dividits.

Una de les lleis més pernicioses era la que excloïa als treballadors afrodescendents de la participació en els sindicats més importants. Aquesta mesura era especialment favorable per als empresaris nord-americans, qui per aquesta raó estenien el verí racista entre els treballadors blancs. Aquesta tàctica de "divideix i venceràs" va provocar la derrota de moltes lluites obreres i va impedir la unificació de la classe obrera nord-americana.

No obstant això, la situació al nord no era molt millor. Els negres vivien separats dels blancs, en ghettos superpoblats com Harlem a Nova York o el South Side de Chicago. El racisme també era present allà. No obstant això, la I Guerra Mundial va obligar els empresaris a incloure als afrodescendents en la força laboral industrial. Això va fer que molts afroamericans creguessin que les seves condicions de vida podien millorar. Però aquesta esperança estava molt allunyada de la realitat. El 1919 el final de la guerra va comportar una onada massiva d'acció industrial que va sacsejar EUA. La resposta dels empresaris va ser avivar el racisme i dividir a la classe obrera, culpant als negres de l'augment de la desocupació i recorrent al trasllat de negres procedents del sud -desesperats a la recerca d'un ocupació- per anular les vagues dels treballadors blancs del nord.

La negativa de la Federació Americana del Treball (AFL) a organitzar la força laboral afroamericana i el paper perniciós que va jugar la burocràcia en diferents vagues, va ajudar als empresaris a aixafar el moviment del proletariat nord-americà. La revolució i la contrarevolució sempre van de la mà. En l'estiu d'aquest mateix any es van produir 25 pogroms racistes. El racisme sempre ha estat una de les eines més poderoses utilitzada pels empresaris en les seves tàctiques divisòries i la família de Malcolm, com la majoria de la població negra, no es va lliurar de la violència racista.

El pare de Malcolm era un pastor que seguia les idees sobre l'alliberament negre de Marcus Garvey. En aquella època, molts negres es van unir a organitzacions que predicaven l'orgull racial com una forma de resistir l'opressió racista. Marcus Garvey era el capdavanter del moviment que defensava el "retorn a Àfrica". Aquestes idees van tenir un impacte profund en els afroamericans. Més tard, durant els anys seixanta, quan es produïen les lluites d'alliberament nacional a l'Àfrica, aquesta idea mística va tornar a guanyar popularitat.

Quan Malcolm tenia quatre anys d'edat va presenciar com calaven foc a la seva llar. Quan tenia sis va veure com el seu pare era assassinat pel Ku Klux Klan. En aquest context social no és difícil entendre per què va tenir problemes durant la seva infància i joventut. Va passar els seus anys adolescents a Boston, lasing, New Haven, Flint i Nova York. Es va veure implicat en petits delictes com el joc il·legal, robatoris i tràfic de drogues a petita escala. Com molts afrodescendents, se'n va anar a la costa oest amb l'esperança de trobar una feina. Encara que formaven part de la classe obrera industrial, els negres sempre acabaven realitzant els pitjors llocs de treball, si eren capaços de trobar algun. Per poder sobreviure, a molts només els quedava la possibilitat de recórrer als petits delictes per aconseguir algun ingrés econòmic. El 1946 Malcolm va ser detingut acusat d'assalt, possessió d'armes i furt. Va ser condemnat de vuit a deu anys de presó, on finalment va complir sis anys de condemna.

Malcolm Little esdevé Malcolm X

A la presó es va unir a l'organització La Nació de l'Islam, coneguda també com a Moviment Musulmà Negre, i des d'aquest moment va adoptar el nom de Malcolm X. Passaria 14 anys en aquest grup religiós. En un curt espai de temps va esdevenir una de les figures més destacades del grup i principal portaveu del seu fosc líder, Elijah Muhammad.

La Nació de l'Islam era una secta religiosa que defensava la idea que per aconseguir la salvació dels negres que seguien fidelment a Al·là, aquests havien de segregar-se de la societat blanca i crear la Nació de l'Islam. La doctrina del grup era una de les versions més sectàries del nacionalisme negre. Creien que el racisme negre era la millor manera d'enfrontar-se al racisme blanc posat en pràctica per la classe dominant nord-americana. En el front econòmic defensaven la mateixa tàctica. Contraposaven el "capitalisme negre" a "capitalisme blanc". Demanaven als negres que compressin "negre". Com va explicar Marx, l'ésser social determina la consciència i la crida a "comprar negre" expressava les frustracions d'una petita capa de classe mitjana negra propietària de petites botigues a les ciutats i en els ghettos.

Un dels principals obstacles per al progrés de la classe mitjana negra era el racisme institucional. Les limitacions de la seva posició són bastant òbvies. La ideologia i la perspectiva de la classe mitjana negra mai atacaven els fonaments del capitalisme, la veritable arrel de l'opressió racial contra els afroamericans. Aquest grup circumscrivia seus atacs als límits imposats sobre els negocis d’afrodescendents per part de la supremacistes blancs, límits que impedien la seva capacitat de competir en el mercat i afavoria als empresaris blancs. Malgrat el radicalisme superficial d'aquesta teoria, les idees reaccionàries subjacents en ella són bastant evidents. No és possible per a un grup racial sencer convertir-se en empresaris. Aquesta idea del "empresari negre" simplement afavoria una petita capa d’afrodescendents: la classe mitjana negra.

Els Musulmans Negres buscaven crear una burgesia afroamericana capaç d'enfrontar-se a la burgesia blanca. Mai van ser capaços de veure més enllà del color de la pell dels que gaudien de la supremacia, mai van comprendre el paper que la burgesia blanca jugava en la societat i en la producció. La fallida d'aquestes idees és avui més evident que mai. L'establiment d'una petita elit negra als EUA, representada per Jesse Jackson i companyia, no ha millorat substancialment les condicions de vida de la majoria dels afroamericans que encara viuen als suburbis de les ciutats i en els ghettos, víctimes de la pobresa, la violència i les drogues. Aquesta petita elit negra ha estat utilitzada per la classe dominant nord-americana per soscavar la lluita de les masses negres i promoure els "Oncles Tom" (nom utilitzat per Malcolm X per definir als dirigents negres moderats) que han lligat el moviment a l'ala liberal de la burgesia nord-americana, representada pels Demòcrates.

La Nació de l'Islam, igual que Marcus Garvey, va adoptar la idea del "retorn a Àfrica". Com va passar a principis dels anys vint amb el UNIA (Associació per a la Millora Universal dels Negres) de Marcus Garvey, aquesta idea va atreure a una capa àmplia de afromaericanos als EUA. Lev Trotski va analitzar aquesta idea als anys trenta:

"Els negres nord-americans es van reunir sota la bandera del moviment de 'retorn a Àfrica' perquè semblava possible complir el seu desig de tenir la seva pròpia llar. Realment no volien anar a l'Àfrica. Es tractava de l'expressió del desig místic de tenir una llar en què poguessin ser lliures de la dominació dels blancs, on ells mateixos poguessin controlar el seu propi destí ". (Liev Trotski. Sobre el nacionalisme negre. 28 febrer 1933).

Durant els anys que Malcolm va passar a La Nació de l'Islam les xifres de militància d'aquesta organització van pujar enormement. El Partit Comunista dels EUA en aquell moment estava seriosament debilitat a causa de les purgues de McCarthy. A principis dels anys cinquanta la majoria dels sindicats dirigits pel Partit Comunista van ser expulsats del CIO (Congrés d'Organitzacions Industrials). En els anys trenta el Partit Comunista havia aconseguit organitzar a una part important dels treballadors negres, però durant els anys cinquanta la direcció del partit va recórrer als mateixos arguments que el Partit Demòcrata. El Partit Comunista reduïa el problema racial al sud dels EUA i a les lleis Jim Crow. Per aquesta raó va fracassar totalment a l'hora de donar una alternativa a les masses negres del nord.

No existia un mitjà viable a través del qual pogués expressar la lluita dels negres. Frederic Engels va explicar que la naturalesa avorreix el buit. Aquest buit el van omplir diferents sectes religioses que utilitzaven discursos radicals contra l'opressió racista. Molts joves negres, inclòs Malcolm, es van sentir atrets pels Musulmans Negres perquè era un moviment que denunciava l'opressió blanca. Això tenia un enorme atractiu per Malcolm que buscava una explicació als sofriments de la seva joventut. Tot i que a la presó va abraçar la religió islàmica i que aquesta li acompanyaria fins a la seva mort, la seva principal preocupació sempre va ser la lluita contra l'opressió del seu poble. Quan va abandonar La Nació de l'Islam va anar situant cada vegada més en un segon pla la qüestió religiosa amb relació a la política.

Fins i tot quan estava a La Nació de l'Islam era considerat el més polític dels ministres d'Elijah Muhammad. A més com a ministre passava la major part del temps viatjant pel tot el país i per la resta del món, la qual cosa li va permetre barrejar-se amb altres persones no relacionades amb el moviment.

Durant els catorze anys que va passar en els Musulmans Negres va ser considerat l'orador més brillant del grup. Va recórrer els EUA, Àfrica i l'Orient parlant contra l'opressió racial en uns termes contundents i honestos. No per res es va guanyar el qualificatiu de "l'home més enutjat dels EUA". Rebutjava la hipocresia dels dirigents negres moderats. No volia concessions sinó que simplement denunciava el que pensava de la classe dominant. Era la figura més intransigent del moviment d'alliberament negre.

No obstant això, el seu sectarisme (una de les principals característica de la Nació de l'Islam) actuava com una barrera que li impedia arribar a més persones. En una seqüència de la pel·lícula "Malcolm X" (la pel·lícula biogràfica dirigida per Spike Lee) una estudiant blanca s'apropa a Malcolm i s'atreveix a preguntar-li què podia fer ella pel moviment. Malcolm la mira de dalt a baix i respon amb cara de menyspreu: "Res!". Fins i tot quan va trencar amb els Musulmans Negres, en el seu pensament quedaven restes d'aquest sectarisme. Quan li van demanar poc després que prestés tribut a un activista blanc pels drets civils assassinat per un buldòzer a Cleveland va dir el següent:

"... Bé, el que va fer aquest home és bo. Però està negat el dia en què trobaran al poble negre aplaudint de peu les contribucions dels blancs en aquesta hora tardana ... Mai pensin que gastaria les meves energies aplaudint el sacrifici d'un home blanc individual. No, aquest sacrifici ha arribat massa tard ".

Aquest sectarisme va ser una trava per a la creació d'un veritable moviment de masses contra l'opressió racial. Durant els seus últims mesos de vida va intentar corregir aquest sectarisme inicial però va ser massa tard. Les declaracions que va fer mentre era militant de la Nació de l'Islam van allunyar d'una capa important d'activistes dels drets civils. Els mitjans de comunicació burgesos més tard van utilitzar aquestes declaracions per allunyar molts activistes de les idees de Malcolm X.

L'evolució ideològica de Malcolm

El grup d'Elijah Muhammad estava lluny de ser una organització política. No obstant això, els Musulmans Negres omplien el buit deixat per les organitzacions tradicionals de la classe obrera. Aquestes organitzacions no van ser capaces de donar una alternativa a les masses negres, especialment a la joventut. La Nació de l'Islam tenia una política d'absoluta abstenció en la política. D'una banda, mai van donar suport als demòcrates ni als republicans i també criticaven als dirigents blancs del moviment pels drets civils, però de l'altra, van ser incapaços, a causa de la seva política abstencionista, de dirigir a les masses afrodescendents o convertir-se en un mitjà per a l'expressió de la seva fúria.

A principis dels anys seixanta La Nació de l'Islam es va guanyar la fama de "parlar dur i no dir res". Aquesta política absurda finalment es va convertir en una camisa de força per Malcolm. El 1962 la policia de Los Angeles va disparar contra set musulmans desarmats i va arrestar a altres setze. Malcolm va anar a Los Angeles per organitzar la resposta. Quan intentava organitzar el moviment en el qual participaven altres grups religiosos va ser apartat per Elijah Muhammad. Precisament els seus intents d'anar més enllà del grup seria un dels elements que el portaria a abandonar La Nació de l'Islam.

Una altra nova degeneració de la direcció del grup també influiria en la decisió de Malcolm d'abandonar l'organització. No era un secret que Elijah Muhammad havia mantingut contacte amb George Lincoln Rockwell (el dirigent del Partit Nazi als EUA). El 1963 Elijah Muhammad va cridar Malcolm perquè anés a la seva residència a Phoenix on va confirmar cínicament a Malcolm els rumors i les xafarderies sobre les seves relacions sexuals amb diversos adolescents en La Nació de l'Islam. Quan va veure que els màxims dirigents de l'organització no practicaven el que pregonaven es va quedar profundament desencantat.

L'1 de desembre de 1963, nou dies després de l'assassinat de John F. Kennedy, en una reunió a Nova York, Malcolm X va atribuir la mort de JFK al clima d'odi i violència creat per l'home blanc. També va dir el següent:

"Les gallines tornen al galliner. Sent jo mateix un noi d'una vella granja, no em entristien les gallines que tornaven al galliner, això sempre em va alegrar ".

Alguns autors assenyalen aquesta declaració com el moment de la separació de Malcolm de la Nació de l'Islam. Allò que sí és cert és que Elijah Muhammad va utilitzar aquesta declaració per prohibir parlar a Malcolm i mantenir-lo en silenci. Això és el que va desencadenar la ruptura entre Malcolm i els Germans Musulmans. El materialisme dialèctic explica que la necessitat s'expressa a través de l'accident. Malcolm X estava buscant una alternativa revolucionària a La Nació de l'Islam i quan no la va trobar va marxar.

El 12 de març de 1964 va anunciar la seva separació de la Nació de l'Islam i la fundació de la Mesquita Musulmana. Poc després es va anar a la Meca i es va convertir a l'Islam ortodox. La seva experiència allà va ajudar a ampliar les seves idees i va començar a posar la religió en un lloc encara més secundari. Amb relació a aquesta qüestió va dir el següent:

"Cap religió em farà oblidar les condicions en què viu el nostre poble en aquest país (...) Cap Déu, religió ni res més, em farà oblidar fins que no s'aturi, no s'acabi i no s'elimini. Vull deixar aquest punt clar ".

També era conscient que la Mesquita Musulmana no seria suficient per agrupar un moviment ampli de les masses negres contra l'opressió racial. Amb aquesta idea en la ment va llançar l'Organització per la Unitat Afroamericana (OUA). Aquesta nova organització no tenia res a veure amb la religió. Tot el contrari, apel·lava als afroamericans al fet que s'unissin independentment de la seva religió i defensava la creació d'un moviment més ampli. El programa fundacional estava molt influenciat per les lluites d'alliberament que en aquell moment s'estaven produint a l'Àfrica. Va adoptar algunes posicions interessants com l'adopció de l'autodefensa contra els atacs racistes. Això era molt més progressista que la visió no violenta defensada per alguns dirigents negres moderats que en realitat deixaven al moviment desprotegit davant els continus atacs racistes. No obstant això, l'OUA estava lluny de ser una organització socialista i la seva política econòmica es reduïa a les idees petit burgeses del nacionalisme negre. El moviment també rebutjava la participació dels blancs.

Aquesta idea al principi va estar promoguda per Malcolm, qui deia que abans d'aconseguir la unitat entre blancs i negres, aquests últims havien de unir-se entre si. Aquesta idea reduïa la lluita contra l'opressió racial simplement a les víctimes de l'opressió racial. En aquella època la capa més avançada dels treballadors i joves simpatitzava amb la lluita contra l'opressió racial i aquesta política els impedia unir-se a aquesta lluita.

És veritat que el nacionalisme negre és una conseqüència directa de l'opressió racista que posa en pràctica el capitalisme. No obstant això, pot ser un enorme fre per a la unitat de la classe obrera negra oprimida amb els seus germans de classe blancs. La història dels EUA està plena d'exemples de com la influència d'aquests moviments petit burgesos s'enfonsen quan els treballadors negres veuen l'oportunitat de lluitar al costat dels treballadors blancs per aconseguir millores concretes. Un exemple d'això va ser la onada de vagues de 1919 quan els empaquetadors de carn negres i blancs es van unir i van marxar junts a través del barri negre de Chicago.

Malcolm finalment va comprendre les limitacions del nacionalisme negre com a solució a l'opressió racista que el capitalisme imposava a les masses negres. Un mes abans del seu assassinat va recordar en una entrevista la seva reunió amb l'ambaixador d'Algèria a Ghana:

"(...) quan estava a l'Àfrica al maig, a Ghana, vaig estar parlant amb l'ambaixador algerià, qui és un home molt militant i un revolucionari en el sentit més genuí de la paraula (...) quan li vaig dir que la meva filosofia política, social i econòmica era el nacionalisme negre em va preguntar que això on el deixava a ell? Perquè ell era blanc. Era africà, però d'Algèria i amb tota l'aparença d'un home blanc. Li vaig dir i li vaig definir els meus objectius amb la victòria del nacionalisme negre, però on quedava ell? On quedaven els revolucionaris del Marroc, Egipte, Iraq i Mauritània? Em va demostrar que m'estava allunyant de persones que eren veritables revolucionaris, dedicats a enderrocar el sistema d'explotació que existeix sobre aquest planeta per qualsevol mitjà necessari ".

També va comprendre que la naturalesa corrupta del capitalisme era la causa de l'opressió racista. "No pots tenir capitalisme sense racisme", va dir en un míting a Harlem. En una altra ocasió, quan estava parlant sobre les lluites d'alliberament a l'Àfrica va dir el següent:

"No pots dirigir el sistema capitalista, a menys que siguis un voltor (...) muéstrenme 1 capitalista i els mostraré un xupa sang".

Fins i tot va anar més enllà d'això. La següent cita demostra que estava girant cap a una posició de classe:

"Estem vivint en una època de revolució i la rebel·lió dels negres nord-americans és part de la rebel·lió contra l'opressió i el colonialisme que caracteritzen aquesta època ... És incorrecte classificar la rebel·lió dels negres com un simple conflicte racial dels negres contra els blancs , o com un problema purament nord-americà. Més aviat avui estem veient una rebel·lió global dels oprimits contra els opressors, de l'explotat contra l'explotador ".

Aquestes frases representen alguns dels canvis més significatius del seu pensament. No obstant això, l'evolució de la seva ideologia no es va aturar aquí. En qüestió de mesos, si no de setmanes, va rebutjar obertament tots els romanents de sectarisme sense rebaixar gens ni mica el seu discurs. Va rebutjar els seus prejudicis sobre els matrimonis mixtos (interracials) i va reconèixer el paper de la dona en la lluita d'alliberament negra. Malcolm també va declarar que l'OUA havia de treballar amb altres organitzacions independentment del color de la pell dels seus militants. La seva posició respecte als dos partits burgesos nord-americans també va evolucionar. Mentre que els Musulmans Blancs simplement rebutjaven tant a demòcrates com a republicans per raons no polítiques, Malcolm va assenyalar que els dos partits representaven els interessos de la classe blanca dominant. Va lluitar contra els líders negres que intentaven lligar el moviment dels drets civils als Demòcrates. També va desemmascarar a l'ala "més progressista" de la burgesia nord-americana, la va denunciar com l'enemic més perniciós i traïdor de les minories oprimides en els EUA. Va destacar com els demòcrates tenien els seus orígens en els esclavistes procedents dels estats del sud dels EUA.

Això no va fer que reduís les seves dures crítiques als Musulmans Negres, que contínuament intentaven posar en perill els seus esforços per construir el que no podia fer dins el marc de la Nació de l'Islam, una veritable organització de lluita contra l'opressió dels negres.

Igualment s'estava convertint en una persona molt perillosa als ulls de la classe dominant nord-americana. Si Malcolm X hagués pogut viure més temps i depurar les seves idees, podria haver començat un moviment decidit contra l'opressió racial a unes línies veritablement anticapitalistes. Això era una cosa que la classe capitalista, que estava ja presenciant la radicalització del moviment d'alliberament negre, temia per sobre de tota la resta. Malcolm X es va convertir en un seriós problema no només per a la classe dominant nord-americana sinó també per als dirigents negres de classe mitjana, entre ells La Nació de l'Islam que sempre li criticaven durament. Les seves idees confuses, encara que decidides, li van implicar molts enemics. Per això li van disparar a l'iniciar-se un míting a Harlem el 21 de febrer de de 1965.

Tot i l'opinió d'alguns grups anomenats marxistes als EUA i a altres països, Malcolm X no era un socialista i mai va pretendre ser-ho. Com demostra la cita anterior, és veritat que estava girant cap a una posició anticapitalista i antiimperialista, i és cert que havia canviat la seva actitud, al principi hostil, cap a les idees socialistes. Però també és veritat que mai va intuir el paper de la classe obrera com l'única classe revolucionària que podria dirigir el moviment cap a la victòria. Malgrat tot això, era un revolucionari, encara que no aconseguís construir una veritable organització revolucionària. Va ser tràgicament assassinat i ningú pot dir realment cap a on podria haver evolucionat finalment.

El que sí sabem és que va dedicar una gran part de la seva activitat política a desemmascarar el paper traïdor dels "Oncles Tom" que sempre buscaven solucions per a la classe mitjana negra i que sempre venien el moviment a canvi d'algunes engrunes. Malcolm va comprendre que els dirigents de la petita burgesia negra actuaven com un fre per al moviment.

Malcolm X va ser un home que mai va dubtar a parlar contra la injustícia i l'opressió del sistema capitalista. Malgrat les seves limitacions, va ser un dels lluitadors més honestos i decidits del segle XX.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01