Habiteu Shirin, un marxista iranià, explica com i per què el règim va organitzar aquest frau tan descarat i per què en aquesta ocasió s'ha trobat amb una reacció massiva. El règim va impulsar la participació en el procés electoral per a legitimar la seva pròpia posició, però en el seu lloc, ha deslligat les forces de la revolució iraniana.

El descarat i bast frau per les altes autoritats del règim iranià ha obert divisions internes en la seva elit, deslligat manifestacions espontànies de masses i la major manifestació des de la revolució de 1978-1979. El règim iranià volia que aquestes "eleccions presidencials" ocupessin els titulars de tot el món per la ”àmplia participació de la població". Això hauria estimulat la seva afeblida base social i enfortit la seva posició per a les negociacions amb l'imperialisme nord-americà. En el seu lloc, les "eleccions" han descobert les fisures d'un sistema condemnat que està madur per a ser enderrocat.

"Mousavi, Mousavi, si calles ets un traïdor!"

Al fomentar passions que difícilment pot contenir, Mir-Hossein Mousavi, que havia estat vist des del dia electoral, va participar el dilluns 15 en la manifestació de Teheran que arribava des de la Plaça de la Revolució (Enghelab) fins a la Plaça de la Llibertat (Azadi). Va ser la major protesta a Iran durant trenta anys! Centenars de milers van participar en una manifestació que es perllongava al llarg de 9 quilòmetres. La multitud corejava consignes a favor de Mousavi com: "Mousavi, Mousavi, recupera el meu vot".

La massiva grandària d'aquesta manifestació a Teheran (i altres espontànies més petites en moltes ciutats) ha fet que Mousavi i els "reformistes", és a dir, el sector del règim en el qual encara té il·lusions la joventut, tinguin dificultats per a controlar el moviment de protesta. Ja es podia escoltar a gent corejar: "Mousavi, Mousavi, si calles ets un traïdor!", fet que demostra que molts ja han anat més enllà dels seus tímids passos. L'aparició de Mousavi en la manifestació juntament amb Mehdi Karroubi, Mohammad Katamí, Mohammad-Resa Katami (alliberat després de ser detingut) i altres destacats "reformistes", és un nou pas per a intentar frenar a les masses. Han demanat a la població que sigui pacífica, estigui en calma i deixar que el procés "legal" segueixi el seu curs.

Però mentre els "reformistes" estaven pacificant a la multitud, en la part nord de la Plaça Azadi, un sector del règim estava ocupat recordant a tots el que les seves bandes a sou són capaces de fer. Des d'una base basij (força motoritzada) es va disparar contra la multitud. Oficialment van morir set persones i moltes van resultar ferides en la manifestació.

Aquestes morts podrien tenir un efecte espiral com cada mort, segons la tradició, han de ser commemorades el tercer, el setè i el dia 40 després del succés. Aquesta va ser una tàctica important empleada fa trenta anys contra la monarquia cada vegada que les forces del sha assassinaven a algú. Cada vegada treia a més persones als carrers.

També hi ha hagut protestes en la Universitat de Teheran i en les de Esfahan, Shiraz, Babol i Hamadan. La residència d'estudiantes de la Universitat de Teheran, en unes escenes que recorden a juliol de 1999, va ser atacada i destrossada per les forces de seguretat. Diuen que els oficials de paisà en la residència de la Universitat de Teheran van utilitzar munició real. Quan les dotzenes d'estudiants ferits van ser duts a l'hospital local va desencadenar una protesta del personal mèdic. Els estudiants d'altres universitats també han estat atacats i es diu que quatre han mort.

La pressió de les masses és imparable: la elit del règim ha hagut d'empassar-se les seves paraules i ordenar el recompte de vots! Està per veure si serà un recompte real, total o no. (Després del frau electoral de 2005 el Consell de Guardians va acceptar revisar 100 paperetes i al final van dir que els vots eren vàlids sense contar cap!). Per a calmar la situació el règim intentarà fer que el resultat final sigui convincent.

La promesa de recompte és una victòria important per a les masses. Però fins i tot un segon recompte segueix demostrant un nivell de frau en un procés que és fraudulent, que és injust i antidemocràtic a diversos nivells. Els manifestants, particularment els joves, tractaran aquesta situació només com una primera lliçó del poder que tenen les masses per a circunvalar a Mousavi, als "reformistes" i a tot el règim.

"Increment de la participació"

A primers de maig, abans del començament de la campanya de les desenes "eleccions presidencials", l’ayatolà Seyyed Alí Kamenei, el líder de la revolució islàmica, va dir que el més important en les "eleccions" serà "l’increment de la participació de la població que "desencantaria als enemics de la República Islàmica". Va demanar a tots que "fessin de les eleccions un èxit" i va dir que estava "segur que la població, en vista del seu deure islàmic, tindrà una participació massiva en les eleccions com és habitual". Fins i tot va arribar a dir que: "l'atmosfera ha de ser d'entusiasme, que les persones sàpiguen que han de fer una gran tasca i dur al poder un govern que doni els passos adequats cap a la consecució dels alts ideals".

El règim, totes les seves fraccions, volia utilitzar l'alta participació per a contrarestar l'afirmació correcta dels seus crítics entre sectors de la burgesia nord-americana (i part de l'europea) sobre la falta de democràcia a Iran. Kamenei es feia ressó del temor que tenia la classe dominant davant una participació més baixa que fins i tot la que va haver en les "eleccions" municipals de 2003, llavors en tot el país només va votar el 49 per cent de l'electorat, a Teheran només va votar el 12 per cent! Això no només hauria reflectit a una fracció particular sinó que hauria minat tot el règim abans d'una negociació històrica i del procés d'acomodació a l'imperialisme nord-americà.

El règim va donar per tant passos sense precedents que van convertir aquestes "eleccions" en alguna cosa semblant a unes eleccions reals a EEUU o Europa: debats televisats entre els candidats (inclòs l'actual "president"), certa relaxació en un sistema de vigilància normalment molt estricte i l'ús de mitjans de comunicació controlats per a promoure aquest esdeveniment com una batalla decisiva per la direcció futura del país.

Els equips de campanya dels candidats, particularment el de Mousavi, també van utilitzar Facebook, missatges SMS, correus electrònics, blogs i pàgines web per a crear una sensació que es tractava d'una elecció i canvi crucial. Ells, especialment Mousavi, van implicar a les seves esposes en la campanya, van triar colors per a representar les seves campanyes, van organitzar debats rondaires i caravanes dels seus seguidors. Famosos, sobretot cantants de pop i estrelles de cinema, van donar suport als seus candidats favorits (majoritàriament a Karroubi).

Així la població, particularment els joves que eren massa joves per a recordar les promeses trencades de Katami, van ser influenciats per aquesta atmosfera carnavalesca de les "eleccions". Cada nit es podien escoltar crits i cants fins a les quatre de la matinada. L'ambient general era tal que fins i tot bàndols contraris en general estaven tan contents amb cantar que no els importaven corejar els cánticos dels rivals, a més va haver escassa violència.

El resultat va ser una alta participació, segons les xifres oficials, va superar els 40 milions de vots (més del 85 per cent), que és major que el 80 per cent de 1997, quan Katami va derrotar a Nategh-Nouri!

Selecció no una "elecció"

Cada "elecció" en la República Islàmica d'Iran (RII), no obstant això, és en realitat un procés de selecció. En particular, a través de les "eleccions presidencials" el règim militar teocràtic selecciona a la persona que aplicarà la política interior i exterior del Líder durant els pròxims quatre anys.

Molt abans del començament de la campanya, Kamenei i el sistema que encapçala havien triat al seu home. Primer, dels més de 450 aspirants registrats a candidats, el Consell de Guardians va desqualificar a tots menys a quatre persones. Les 42 candidates van ser totes descartades! Aquest és el primer pas habitual i el 2005 dels més de 1.000 registrat només sis candidats es van poder presentar a les eleccions.

Com pot fer això el Consell de Guardians? El Consell de Guardians, un organisme format per dotze homes, sis clergues i sis advocats islàmics, és seleccionat pel líder (actualment Kamenei). Està per sobre del "parlament" i pot derogar les lleis aprovades en el parlament sobre la base que són anti-islàmiques o que van en contra de la Constitució del IRI. Bàsicament és triat pel mulà cap per a garantir que es duu a la pràctica la constitució reaccionària i medieval, que es compleixen les bases ideològiques i "legals" del sistema velayat-i faghih. Aquest sistema és l'única forma de dictadura burgesa que està darrere de la finestra republicana de la RII.

En segon lloc, els restants quatre candidats, no importa el "moderats" o "reformites que puguin semblar enfront de Ahmadinejad, són seguidors del sistema velayat-i faghih. Són lleials que han estat servint al règim des de fa molts anys: Mousavi va ser "primer ministre" quan Kamenei era "president"; Karroubi va ser "portaveu del parlament" i Rezaee és un antic comandant dels pasdaran (guàrdies "revolucionaris”). Com a tals, tots han estat molts anys participant en la repressió del moviment obrer independent, les protestes de les dones, estudiantes, minories nacionals, etc.,

Tercer, Kamenei, a pesar de les seves protestes oficials sobre la neutralitat, ja va fer fa molt temps una elecció. Les seves freqüents insinuacions deixaven clar que volia la continuïtat d’Ahmadinejad. Encara que en aquesta ocasió, aconsellant a la població quin tipus de candidat haurien de votar, va anar una mica més enllà en les seves inclinacions de cap i picades d'ullet.

En quart lloc, en totes les" eleccions" mobilitzen les seves pasdaran, basiji, hezbollahi, bandes d'oficials de paisà i altres cossos repressius d'intimidació, per a ajudar a omplir les urnes, usen nombre d'identificació de persones mortes i fan càlculs estranys del repartiment de vots.

Aquestes quatre mesures són "normals" durant les" eleccions" celebrades en la RII

Frau? Sí, però per quin tan bast i descarat?

És important tenir en compte que tots els mètodes de frau i robatori electoral són part integral d'aquesta dictadura burgesa. Aquest règim té tres dècades d'història de manipulació de resultats, començant per la forma que van plantejar la pregunta en el referèndum que va aprovar la creació de la "República Islàmica" al març de 1979 o en les més de trenta "eleccions" presidencials, parlamentàries o municipals. Segons un antic parlamentari "reformista", els vots de la població conten només un 15 per cent en els càlculs per a decidir qui és el guanyador de les "eleccions"!

En aquesta ocasió van intentar anunciar el resultat i van ser aprovats pel líder abans que ningú pogués qüestionar els nombres. A les poques hores de tancar les urnes, el Ministeri d'Interior va dir que més de 24,5 milions (62,6 per cent) de persones havien votat a Ahmadinejad, l'actual president. Només 13,2 milions (33,75 per cent) havien donat suport a Mousavi. Karroubi, que fa quatre anys havia aconseguit 5 milions de vots en la primera volta (enfront dels 5,7 milions de Ahmadinejad), en aquesta ocasió se suposa que havia obtingut menys de 340.000 vots (a pesar que li donaven suport totes les celebritats!)

L'aspecte més estrany és que en lloc de l'anunci habitual província per província, així és més fàcil veure la validesa del vot, en aquesta ocasió es van anunciar els vots en blocs d'aproximadament 5 milions de vots en cada ocasió.

Aquesta absència de detalls feia impossible als altres candidats presentar les seves reclamacions. Després de repetides peticions i davant la creixent pressió de l'ascendent moviment de masses, finalment es van publicar els detalls però només just abans de la data límit (el dilluns 15 de juny a la tarda). Són dades rares: als altres tres candidats sembla que ni tan sols els ha anar bé en les seves ciutats d'origen o entre els seus propis grups ètnics. El vot als "reformista", a pesar de l'elevada participació (a pesar d'haver aconseguit el 66,66 per cent fa quatre anys), ha col·lapsat i els kurds de cop i volta s'han tornat seguidors entusiastes de Ahmadinejad!

Es tracta d'un resultat extraordinari si es té en compte la política econòmica dels últims quatre anys que ha afectat durament a molts sectors de la societat que havien estat part de la base social d'aquest règim. La política econòmica (com el  manteniment del tipus d'interès que és aproximadament la meitat de la taxa d'inflació i l'intent d'introduir l'impost de valor afegit) i la política exterior (que ha dut a més sancions i aïllament) han fet que els bazaaris, un dels pilars del moviment islàmic i del règim, estan en contra de Ahmadinejad! Els pobres urbans hezbollahi, que van ser crucials en moltes fases de la consolidació del règim i en l'aixafada de tots els moviments socials, estan afectats per les mateixes taxes elevades d'atur, inflació galopant, privatització, retallades dels subsidis, falta d'habitatge decent, etc., que els treballadors. I aquí està la clau de per què en aquesta ocasió el frau va ser tan bast i descarat.

16 de juny de 2009.

PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01