Dimarts 21 la Coordinadora Estatal de Treballadors del Mar (CETM) anunciava la convocatòria de nou dies de vaga a partir del proper 6 de març contra el decret elaborat pel govern, que -en cas  d’aplicar-se- suposaria en la pràctica la liquidació del sector. Aquest mateix matí diversos dirigents de la lluita es reunien al local dels estibadors del barri barceloní de la Barceloneta amb membres de comitès d'empresa, sindicats i col·lectius socials -entre ells Esquerra Revolucionària, el Sindicat d'Estudiants i GanemosCCOO- per explicar-nos el brutal atac que estan patint i organitzar la solidaritat amb la seva lluita.

"Aquest és el pitjor atac al que ens hem enfrontat en dècades", explica Josep. "No es tracta d'atacar un dret puntual. Si el decret s'aplica significaria la destrucció en 4 anys dels 6500 llocs de treball que avui té el sector i la seva substitució per mà d'obra precària a través d'ETT i altres formes d'explotació laboral ". "Després de dos anys de negociació amb la patronal i amb PP i PSOE", afegeix Sebas, "i quan ja existia acord en tot un seguit de punts, el ministre De la Serna convoca a treballadors i empreses i anuncia que tot el discutit no serveix per a res, el govern té llest un decret que no ha discutit amb nosaltres i aquest és el que es va a imposar ".

Els companys expliquen que tots els estibadors han passat per un sistema d'oposicions i rebut la formació i capacitació que els permet realitzar un treball que es caracteritza per una extrema duresa i perillositat. "Per mitjà de la lluita hem aconseguit que es respectin tot un seguit de normes que garanteixen la qualificació i seguretat dels treballadors. El decret planteja que les empreses ja no tindrien l'obligació de contractar al 100% dels estibadors entre els treballadors que han rebut la formació i tenen l'experiència necessàries per a desenvolupar aquesta tasca. L'endemà de l'aprovació del decret i durant el seu primer any de vigència les empreses podrien contractar a través de ETT un 25% de treballadors per desenvolupar tasques que avui només podem exercir els estibadors. El segon any a un 50%, el tercer al 75% i el quart a la totalitat.

"A part de ETTS com Adecco o Ramstad", comenta Miguel, "una part d'aquests treballadors en condicions de precarietat podrien ser mariners dels propis vaixells, molts d'ells amb bandera de conveniència (de països on ni tan sols hi ha mar) que avui ja són sotmesos a condicions laborals inhumanes: sense cap dret ni salari mínim, sense dret a sindicar-se ni cap control de les mesures de seguretat i higiene en què desenvolupen la seva tasca. En ocasions aquests companys es dirigeixen a nosaltres per demanar-nos guants, menjar, etc. "

"És important assenyalar que nosaltres no ens oposem a que entrin més treballadors", comenta un company "exigim que entrin amb els mateixos drets, qualificació i garanties de seguretat que hem conquerit al llarg dels anys mitjançant la lluita". Sebas ho resumeix amb una comparació: "El model de relacions laborals que tenim actualment és el mateix d'Alemanya, França, Itàlia i altres països de la UE. Amb el decret, s'aplicaria el model que avui tenen països com Lituània, Letònia o Estònia "" La precarització "afegeix" en un treball tan difícil i perillós com el nostre suposaria un increment brutal dels accidents. Aquest any -amb professionals formats i experimentats desenvolupant el treball- hem patit 4 accidents mortals, 300 accidents greus (quan dic greus em refereixo a mutilacions i coses per l'estil) i infinitat d'accidents lleus, Què passaria amb personal menys format, sense drets i amb menys capacitat per organitzar-se i exigir mesures de seguretat? "

Una de les mentides més esteses per la premsa és la de presentar als estibadors com privilegiats: "Els estibadors treballem 364 dies a l'any (tots menys l'1 de maig que fem serveis mínims) Una jornada de treball pot prolongar-12 i fins i tot 16 hores ja que depèn d'infinitat de factors: clima, avaries de grues, desviació o no de vaixells des d'altres ports ... de vegades podem arribar a treballar un dia sencer. El salari base d'un estibador és de 1000 i pocs euros, la resta procedeix de les condicions tan dures i flexibles que té el nostre treball: perillositat, duresa, nocturnitat ... Només cobrem si treballem. En els moments més durs de la crisi mundial que es va iniciar el 2009 es va plantejar fer fora 400 dels 1000 estibadors que treballem al Port de Barcelona. Es va discutir en assemblea i vam decidir repartir el treball existent però que no es fes fora a ningú. "O tots o ningú" i "ni un pas enrere" aquests són des de sempre els nostres lemes ". Aquesta consciència de classe i insistència en el caràcter col·lectiu de la lluita es reflecteix també en el fet que cada treballador aporta una part important del seu salari per al Fons FAP, que serveix per ajudar les vídues i pensionistes. "En els anys 50 o 60 els estibadors no havíem conquerit ni els drets ni els salari d'ara. Aquest Fons permet que jubilats o vídues que sense ell ingressarien 400 o 500 euros puguin arribar als 1000 ", expliquen un company pensionista i Miguel, un dels dirigents.

La reunió s’ha aturat un moment perquè els companys ens mostrin el seu local, que -ens explicant està a disposició dels col·lectius socials ( "especialment dels que lluiten per canviar les coses") del barri i de tot Barcelona. Es tracta d'un edifici de diverses plantes amb cuina, sales de reunions, etc. que els propis treballadors sostenen amb les seves quotes, atenen i han anat millorant, i on, a més les activitats del sindicat, se celebren activitats i reunions de la gent del barri. "Cursos i activitats esportives per a joves, xerrades, suport a la Fundació contra l'Alzheimer, activitats dels pensionistes i dels propis treballadors"

Després reprendre la reunió s'acorda crear un grup per organitzar la solidaritat amb la lluita i combatre totes les calúmnies i atacs contra la vaga, que es preveu dura ja que els drets i conquestes laborals que estan defensant els estibadors són un exemple de què haurien estar defensant els dirigents sindicals per al conjunt de la classe obrera i que la burgesia vol eliminar per seguir exprimint-nos i extreure el màxim benefici.

En diferents entrevistes i assemblees, diferents companys estibadors han denunciat que una de les raons que expliquen les presses del PP per aprovar el decret i fer-ho de forma tan agressiva és un moviment especulatiu entre dues grans multinacionals capitalistes. "Aprofitant la crisi, JP Morgan es va fer a través de l'empresa que controla, Noatum, amb el lideratge del sector a Espanya. Ara pretén fer un gran negoci venent Noatum a Cosco. El dictamen dels assessors de Cosco és que serà un gran negoci amb una condició: liberalitzar totalment el sector a Espanya i en primer lloc acabar amb els drets i model de relacions laborals que avui tenim els treballadors "" Però no ho tindran gens fàcil. Som un col·lectiu molt unit, sabem que podem aconseguir el suport de la resta dels treballadors i de la ciutadania i tenim la voluntat de resistir. També comptem amb el suport de la Federació Internacional d'Estibadors que avui mateix a Algesires està celebrant una assemblea amb 2000 companys, amb presència d'estibadors de tot el món per a discutir accions de solidaritat internacional "


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01