El mes de novembre del passat any 2007 hi va haver un "incident" a la Central Nuclear d'Ascó I (Tarragona). Les barres de combustible radioactiu que s'introdueixen al reactor nuclear es transporten amb un tub de transferència. Aquests tubs, un cop buidat el combustible radioactiu del seu interior, són rentats per descontaminar-los. L'aigua emprada per a aquesta finalitat es tracta com a residu nuclear. El 26 de novembre un dels bidons que contenia aquesta aigua de rentat es va abocar a la piscina del reactor d'Ascó I. El buidatge va produir vapors radioactius que van ser absorbits per un extractor i es van emetre al voltant del recinte de la central. Segons sembla el 95% en un radi de 50 metres de la xemeneia per on van ser expulsats.

Aquest incident no s'ha donat a conèixer ni a l'opinió pública, ni als organismes responsables de la seguretat nuclear, ni als propis treballadors fins a principis d'abril de 2008. Tan sol el coneixien al voltant d'una desena de directius.

Val la pena esmentar des de ja que detallar els detalls de “l'incident" és tasca difícil. No sol perquè la direcció de la central va ocultar les dades al seu dia, si no perquè segueix informant en comptagotes, reconeixent només el que ja no pot ocultar perquè altres entitats han tret a la llum. El lector que vulgui saber que va succeir realment no li quedarà més remei que esperar noves investigacions que faran que les del dia anterior quedin desfasades. Un exemple d'última hora que ens traquil·litzarà: el 22 d'abril es va saber que una empresa que gestiona la ferralla no contaminada de la nuclear ha detectat en un dels seus camions partícules radioactives quan va arribar a l'empresa ubicada a Reus, a 62 km d'Ascó.

Tot sota control. Els treballadors de la central que van saber de “l'incident" per la premsa van ser tranquil·litzats per la direcció que els va dir “Si juntas todas las partículas radioactivas en un bocadillo y te lo comes, no sería peligroso para la salud”. Aquestes tristes explicacions divulgatives no generen la més mínima confiança en una població que ja coneix la rutina de l'ocultació de dades cada vegada que hi ha algun incident en alguna de les indústries d'alt risc de les quals està sembrada tota la zona.

Per la seva part el president de la CEOE, en declaracions a Cadena SER el 23 d'abril, no dubta de fer-nos el següent xantatge: “No hay que excluir tampoco la energía nuclear y no se puede poner encima de la mesa, pues problemas de la energía nuclear relacionados con la seguridad o con los residuos o con cosas parecidas. Si al final llegamos a la conclusión que a lo mejor hay que hacer alguna más, pues hombre, en estos momentos de crisis, de crisis de empleo pues todos sabemos que la energía nuclear necesita mucho hormigón y mucha mano de obra…”. No esmenta tanmateix en quines "noves" condicions es gestionen les nuclears amb el pas del temps. Un informe de CCOO (El País, 24/4/2008) diu que "La reducció de costos ha portat a una substitució cada vegada major de personal propi per sotscontractat". En aquest treball s'informa que el 48% dels treballadors són sotscontractats i que la plantilla sempre rota ja que l'empresa sempre està a la recerca de proveïdors més barats. Els comptes clars: màxim benefici suposa mínima seguretat. Primer els guanys empresarials i després la seguretat de tota la població.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

bannerafiliacion2 01