Els recents resultats de les eleccions sindicals del sector públic celebrades a Catalunya mostren la cerca per part de milers de treballadors i treballadores d’un sindicalisme combatiu compromès amb la lluita pel dret d’autodeterminació i la República catalana. La participació s’ha incrementat de forma considerable i especial menció mereix la Intersindical-CSC, que obté grans resultats després de ser percebuda com una de les opcions més combatives.

Enorme creixement de la CSC i reforçament d’USTEC

A les eleccions sindicals a l’Institut Català de la Salut va participar un 51,29% del total dels 40.952 treballadors/es de l’atenció primària i hospitals públics, fet que suposa un 6,2% més que en les anteriors eleccions del 2015. La I-CSC guanya 20 delegats, passant de 6 a 26.

En el cas del personal d’administració i tècnic de la Generalitat de Catalunya (que inclou bombers i agents forestals), la participació va ser del 46,70%, amb un total de 12.928 vots emesos, un 2,06% i 848 vots més que el 2015. La I-CSC multiplica per 7 els seus vots, passant de 381 a 2.761 vots, de 4 a 35 representants i de sisena a segona posició empatant en nombre de representants amb IAC-CATAC, que obté també un gran suport.

A l’ensenyament no universitari USTEC-STEs arrasa amb el 43% dels vots i 162 delegats, mentre I-CSC entra amb força i aconsegueix 47 delegats. La participació va ser del 42,80%, cosa que suposa un augment de 8 punts per arribar a un total de 34.685 vots.

A què es deuen aquests resultats?

El factor decisiu que explica aquests resultats és l’ambient social dominant en aquest curs, que ha destacat per les massives mobilitzacions contra la repressió franquista, les retallades del govern de Quim Torra i la violència masclista, i la defensa contundent per part de la gran majoria d’una República catalana que posi fi a les polítiques d’austeritat capitalistes. Així, els sindicats més identificats amb aquestes lluites han aconseguit augmentar significativament el seu suport. Per altra banda, els sindicats representats per dirigents que s’han posat de perfil i que acumulen un descrèdit important després d’anys de no donar la batalla contra les retallades i pels drets dels treballadors i treballadores, han estat penalitzats.

El gran creixement de la I-CSC i d’USTEC expressa la voluntat de milers de construir a Catalunya un model sindical alternatiu al model de moqueta, despatxos i concessions practicat per les direccions de CCOO i UGT, però també llança un missatge molt clar al Govern: no ens aturarem fins aconseguir la reversió de les retallades, ja que sí que hi ha diners! I una altra cosa més: la defensa intransigent d’uns serveis públics de qualitat i unes condicions laborals dignes per als treballadors i treballadores forma part de la lluita per la República catalana que reivindiquem la majoria.

Quin sindicalisme necessitem la classe treballadora?

La I-CSC ha tingut la iniciativa de llançar convocatòries de vaga contra la repressió franquista com les del 8N, 21D i 21F, i recolzat vagues com les del 29N (sector públic) i el 8M, generant una enorme simpatia entre àmplies capes de la població. Ara el gran repte dels dirigents de la I-CSC és posar en marxa de forma immediata un sindicalisme de classe, democràtic i combatiu, fomentant les assemblees de treballadors/es i basant-se en l’enorme força de la classe treballadora.

Aquest curs hem vibrat amb la històrica vaga dels treballadors/es de l’atenció primària, i amb inspiradores mobilitzacions com les de docents i bombers, que demostren l’enorme força de la classe treballadora quan es posa en marxa! Per aconseguir el conjunt de les reivindicacions és fonamental traçar una estratègia sindical combativa, que unifiqui les plantilles i que, en lloc de negociacions amb el Govern on es demanin les molles d’esquenes als treballadors/es, organitzi la gran disposició a la lluita d’aquests per enfortir la mobilització fins fer enrere tots els atacs. Per fer això és necessari impulsar la lluita sindical amb una alternativa política i econòmica al capitalisme i amb la perspectiva de la transformació socialista de la societat. 

Els sindicalistes d’Esquerra Revolucionària, que integrats en diferents forces sindicals impulsem la plataforma Sindicalistes d’Esquerra, celebrem els bons resultats que estan obtenint les candidatures més combatives en aquestes eleccions del sector públic i fem una crida a impulsar colze amb colze el sindicalisme revolucionari i la lluita per una República catalana al servei de la classe treballadora.


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01