Cal derrotar la reacció amb la mobilització massiva i la vaga general!

El dissabte 21 d'octubre passarà a la història de la "democràcia" espanyola per dret propi. En aquest dia, un govern de corruptes i reaccionaris, secundat per un aparell de l'Estat heretat del franquisme, i amb el suport ferm de Ciutadans i de la direcció del PSOE, va perpetrar un cop d'Estat contra la democràcia mitjançant l’anul·lació de l'autonomia de Catalunya. Les mesures adoptades per desenvolupar l'article 155 de la Constitució han respost a tots els que s'han esgargamellat demanant diàleg i pactes a un govern i a un Estat que només coneix el llenguatge de la repressió. L'actitud de Pedro Sánchez, fent pinya amb els partidaris de España Una, Grande y Libre, per aixafar el dret a decidir del poble català, constitueix una de les actuacions més infames de la socialdemocràcia espanyola, comparable a quan el PSOE va col·laborar amb la dictadura de Primo de Rivera.

La burgesia espanyola i la catalana, els mitjans de comunicació del sistema, tots els partits del règim del 78, la judicatura, les forces de seguretat i la monarquia, s'han unit per sotmetre la voluntat de milions de ciutadans, joves i treballadors de Catalunya . I ho fan de la manera que la classe dominant espanyola s'enfronta situacions que amenacen l'estabilitat del seu sistema i el seu poder polític i econòmic: utilitzant la violència i la coacció de l'Estat per assegurar l'ordre establert.

No ens hem de deixar ensarronar. Les mesures adoptades en el Consell de Ministres del passat dissabte, amb el beneplàcit de tots els actors assenyalats, han convertit a Mariano Rajoy a Virrei de Catalunya, li han entregat tot el poder per decidir sobre qualsevol assumpte polític que afecti el poble català, eliminant d'un cop de ploma la Generalitat i la seva capacitat d'autogovern, suprimint institucions de la democràcia burgesa com són el Parlament o les conselleries autonòmiques, i amenaçant amb portar a la presó a tots aquells que no acceptin la seva "legalitat" i el seu estat d'excepció antidemocràtic. Als presos polítics que ja gaudeixen del règim carcerari de la "democràcia espanyola", com els dirigents de ANC i Òmniun, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, es poden sumar molts més en les pròximes setmanes si atenem als requeriments que ja s'estan cuinant a la Fiscalia General de l'Estat i a l'Audiència Nacional. L'amenaça d'il·legalitzar formacions "que desafiïn l'ordre constitucional", ja s'ha abocat també amb profusió, assenyalant fins on estan disposats a arribar els reaccionaris, i els seus còmplices, en aquest cop autoritari.

La història es repeteix: Rajoy no fa més que emular Lerroux, Gil Robles i la CEDA quan van suprimir l'autonomia i van empresonar a Companys després de la proclamació de la república catalana el 6 d'octubre de 1934. La diferència és que en aquell moment Companys va estar acompanyat de molts dirigents del PSOE que van donar acabar a la presó per haver participat en l'aixecament contra el feixisme. Avui, els dirigents del PSOE se situen al costat dels deixebles de Gil Robles, i els aplaudeixen les seves barrabassades.

El 155: un cop d'Estat sense ambigüitats

Durant molts dies hem escoltat als dirigents del PSOE afirmar en públic que només recolzarien un 155 limitat que servís per convocar eleccions a Catalunya. La seva astúcia i experiència en el joc de la simulació i la maniobra no els ha servit de res. En el moment decisiu han capitulat d'una manera vergonyosa, arrossegant darrere del guió escrit per la dreta i intentant donar una cobertura d’esquerres a allò que simplement és un cop brutal de la reacció. Insistim en aquest fet perquè sense el suport de Pedro Sánchez, el mateix que parlava no fa tant de "l'Espanya plurinacional" i del "No és no", Rajoy difícilment s'hagués atrevit a perpetrar un atac d'aquestes dimensions. Però ha comptat amb el suport incondicional, i en molts casos entusiasta, dels dirigents del PSOE, que d'aquesta manera uneixen el seu destí a la reacció espanyolista col·locant davant del poble de Catalunya amb la porra de l'autoritarisme més menyspreable.

Rajoy i els seus aliats han insistit que amb el 155 no s'ha suprimit l'autonomia, només s'ha "intervingut" per garantir "l'ordre constitucional". Propaganda de la dolenta, que només serveix per desacreditar encara més a un sistema que vetlla exclusivament pels interessos de l'oligarquia, de l'Estat apuntalat pel franquisme, i d'uns partits que només responen als interessos del règim.

Serem concrets. La decisió d'aplicar el 155 suposa, entre altres mesures, les següents:

  1. El Govern cessa als responsables de la Generalitat, inclòs el President Puigdemont: "L'exercici de les seves funcions correspondrà als òrgans o autoritats que creï a aquest efecte o designi el Govern de la Nació", diu el document que va aprovar el Consell de Ministres . Les atribucions de Puigdemont queden en mans de Rajoy, que amb un 8% dels vots a Catalunya passa a governar-la amb poders il·limitats, i les de les Conselleries en mans dels ministeris del govern central des de Madrid. I encara s'afirma sense vergonya que l'autonomia no ha estat eliminada?
  2. Es limita les funcions del Parlament, al punt que en la pràctica no podrà debatre cap mesura, llei o resolució, que el Virrei Rajoy consideri "contrària a la constitució i l'ordenament jurídic". Per començar, l'ordre del govern del PP que activa el 155 prohibeix al Parlament presentar candidat a President i votar-lo. Però hi ha més: "Els òrgans o autoritats creats o designats pel Govern de la Nació [en substitució dels cessats] poden acordar el nomenament, el cessament o la substitució temporal, amb assumpció de les funcions corresponents, de qualssevol autoritats, càrrecs públics i personal de l'Administració de la Generalitat de Catalunya ".
  3. El govern del PP, amb el suport del PSOE, ha d'establir mesures immediates per fer-se amb el control dels Mossos, que seran dirigits per comandaments de la policia nacional: "Es dictaran instruccions directes i d'obligat compliment als Mossos d'Esquadra (... ) s'acordarà el desplegament de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat a Catalunya "i," en cas que sigui necessari, els membres dels Mossos d'Esquadra seran substituïts per efectius de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat ".

S'intervindrà la Hisenda catalana: El Govern podrà controlar "la totalitat dels fons que correspongui transferir l'Estat a la Comunitat Autònoma", a més de tots els ingressos de Catalunya. I, especialment, el govern del PP es farà amb el control dels mitjans de comunicació públics, concretament amb TV3. L'argument per això últim és "garantir la transmissió d'una informació veraç, objectiva i equilibrada, respectuosa amb el pluralisme polític, social i cultural i també amb l'equilibri territorial, així com el coneixement i respecte dels valors i principis continguts en la Constitució ". 'I això també li dóna suport el PSOE !! Sona a acudit delirant, sinó recordés a la censura franquista més sagnant. O sigui que el partit de la corrupció, la mentida i la manipulació, que ha fet de TVE d'espantaocells de propaganda nacional-espanyolista a tota hora, va restablir la veracitat en els mitjans de comunicació catalans? ¿I és així com es defensa el "Estat de dret" i la democràcia? A qui pretenen enganyar?

  1. En cas de desobediència, si Puigdemont, Junqueras o qualsevol altre membre de l'Administració catalana, inclosos els funcionaris, incompleixen "les disposicions, actes, resolucions, instruccions o ordres de servei dictades pels òrgans designats pel Govern", podrien incórrer en un delicte penal. És a dir, qui no acati les ordres de Madrid s'exposa a un règim de "responsabilitat disciplinària" "sense perjudici de les responsabilitats patrimonials, comptables, penals o d'un altre ordre que poguessin donar lloc". Si Puigdemont proposa al Parlament la declaració unilateral d'Independència com a resposta a aquesta agressió, el govern ja ha donat ordres a la Fiscalia General de l'Estat perquè sigui acusat de rebel·lió, delicte que pot ser castigat amb trenta anys de presó.
  2. Si tot va bé, el govern proposarà la celebració d'eleccions a Catalunya en sis mesos: "Les mesures contingudes en aquest Acord es mantindran vigents i seran d'aplicació fins a la presa de possessió del nou Govern de la Generalitat resultant de la celebració de les corresponents eleccions al Parlament de Catalunya ". Però aquest termini és condicional i veus representatives del PP, com el seu portaveu nacional, Pablo Casado, o el seu president a Catalunya, Xavier García Albiol, ja han manifestat que es pot il·legalitzar els partits que no acatin totes aquestes mesures.

Totes aquestes mesures, què són sinó un cop d'Estat contra els drets democràtics i les llibertats? Avui s'executen contra el poble de Catalunya, però demà s'utilitzaran contra els treballadors i la joventut d'arreu de l'Estat si els capitalistes veuen amenaçat el seu ordre, és a dir, els seus privilegis i els seus interessos de classe.

L'esquerra que manté una posició equidistant. Una falsificació del marxisme

La fúria del nacionalisme espanyolista, de la burgesia catalana subordinada a ell, l'Estat i de tots els partits i mitjans de comunicació que defensen els interessos dels privilegiats i de l'ordre capitalista, no és cap casualitat. La crisi política oberta a Catalunya per un moviment de masses que ha plantejat amb valentia i determinació les seves aspiracions democràtic-nacionals, que ha exercit el dret a decidir votant majoritàriament a favor de la república l'1 d'octubre, ha llançat un obús a la línia de flotació del règim oligàrquic del 78. les masses catalanes, amb la seva acció directa, han provocat una crisi revolucionària contestada durament per les forces de la contrarevolució.

En aquest sentit, els capitalistes catalans han comprès molt millor que els dirigents reformistes de l'esquerra el significat revolucionari dels esdeveniments que s'estan vivint. Exigint que es faci marxa enrere immediatament a la proclamació de la república, s'expandeixen la por i promouen el trasllat de les seus socials de prop de 1.000 empreses. L'oligarquia, els banquers, els grans industrials de Catalunya, com sempre han fet al llarg de la història, lliguen el seu destí al de la burgesia espanyola -la que s'embolica en la bandera rojigualda- davant d'un moviment que pot soscavar el seu poder econòmic i polític.

En una conjuntura històrica com l'actual, totes les organitzacions es retraten. No es pot escapar amb filigranes retòriques davant els fets tossuts. Per això en tan lamentable el naufragi polític que han patit no pocs dirigents que es posicionen formalment a l'esquerra de la socialdemocràcia, però que acusen les pressions de la campanya reaccionària.

Aquests dirigents, com Alberto Garzón, coordinador d'Esquerra Unida, han destacat pels seus atacs al moviment independentista català, comparant una possible declaració unilateral d'independència amb l'aplicació del 155 per part del PP i de l'Estat. Negant-se a donar suport a les aspiracions democràtic-nacionals de milions de catalans, ha menyspreat un moviment de masses que s'ha enfrontat al PP i a l'Estat amb una determinació que ha inspirat els oprimits de tot el món. Insistint en desqualificar pel paper que juguen en ell els polítics del PDeCAT, renuncien a intervenir en aquesta gran mobilització de masses i es col·loquen en una posició equidistant entre la reacció i milions de ciutadans, joves i treballadors que pateixen la seva repressió. I el pitjor: pretenen justificar la seva postura fent referència als grans pensadors marxistes. La posició de Garzón, i d'altres dirigents que estan utilitzant el seu mateix discurs, no només representa una falsificació grollera del marxisme, els acosta de manera oberta a les postures del xovinisme espanyolista.

Alberto Garzón ha escrit un llibre on es reivindica comunista i marxista. Però no n'hi ha prou amb reivindicar-s´hi, cal defensar el programa i els mètodes del marxisme en el dia a dia, i especialment quan la crisi política i social obre una oportunitat excepcional perquè avanci la consciència de classe i revolucionària de les masses.

Garzón diu que és marxista. Però el principi de la dialèctica marxista és clar: la veritat és sempre concreta. No ha estat Puigdemont ni el PDeCAT els que han posat en solfa el règim del 78, sinó el moviment revolucionari de les masses catalanes. De fet, les diferents formacions polítiques de la burgesia catalana han estat baluards durant dècades de l'estabilitat capitalista, donant suport successivament als governs de Felipe González i Aznar, defensant de manera clara els interessos de l'oligarquia catalana.

És cert que el viratge cap a l'independentisme de Mas, de Puigdemont, del PDeCAT i de la Generalitat va representar, al seu moment, una maniobra política de calat per desviar l'atenció sobre les seves polítiques de retallades, i neutralitzar la gran contestació social que s'havia deslligat contra ells als carrers de tot Catalunya. És absolutament clar també que la posició de la CUP i d'ERC, donant suport parlamentari a l'PDeCAT per aplicar la seva agenda neoliberal a canvi que es mantinguessin dins el bloc independentista, és un complet error.

Però igual d'erroni, o més erroni encara pel que està en joc, és que quan Puigdemont i el PDeCAT estan completament superats per un moviment de masses que ha obert una crisi revolucionària que amenaça el règim del 78, Garzón i molts altres neguin suport a aquest moviment amb acusacions que és reaccionari, i s’ implori a Rajoy i Puigdemont que arreglin el problema seient a negociar. Però negociar el què i amb qui? Un referèndum "pactat i legal" amb l'Estat espanyol i el seu govern, el mateix que branda la porra de la policia i les mesures d'excepció antidemocràtiques contra el poble de Catalunya?

Alberto Garzón ha assenyalat en nombroses ocasions que "només amb el fet que Rajoy i Puigdemont s'asseguessin a dialogar ja se solucionaria part de la tensió" que es viu a Catalunya. Siguem seriosos: què té això a veure amb la posició de Marx i Lenin davant l'opressió nacional i la revolució? Res, no té res a veure, però sí molt amb la posició de Carrillo en 1976-1978 quan la direcció del PCE -llavors el partit de masses de la classe obrera cridava al diàleg i al consens amb la burgesia espanyola i els hereus de la dictadura per avortar una situació revolucionària que se'ls escapava de les mans.

Carrillo i el PCE, al costat de Felipe González i el PSOE, van ser els principals artífexs del règim del 78. El PCE era el principal partit de masses de la classe obrera. Avui, tot i la dignitat i el compromís amb la causa del socialisme de molts dels seus militants, no és l'ombra del que va ser. La seva política en la Transició tindrà a veure amb el seu ensorrament posterior? És que la direcció del PCE no va donar suport de manera entusiasta la bandera rojigualda, la monarquia de Joan Carles, la llei d'amnistia del 77 (la llei de punt i final que va deixar impune els crims del feixisme)? No va ser la direcció del PCE la qual va sacrificar tota la lluita heroica de la seva militància en nom de "consolidar la democràcia", és a dir, permetre a la burgesia reprendre el control de la situació? No va ser la direcció del PCE la qual es va oposar al dret d'autodeterminació de Catalunya, Euskal Herria i Galiza, quedant reduïda a la insignificança política en aquests territoris? Per què Garzón no treu les conclusions òbvies d'aquests fets?

La participació de més de dos milions de persones en la votació del referèndum l'1 d'octubre va representar un triomf sense pal·liatius de la voluntat popular, molt més tenint en compte que es va produir enmig d'un estat d'excepció policial. O és que Alberto Garzón treu importància a aquest fet, o el nega, perquè no tenia l'aval legal de l'Estat i del govern del PP? Poques vegades hem assistit a la història recent a un exercici de democràcia directa tan elevat i generalitzat, llançant un resultat aclaparador a favor de la república catalana.

A la jornada de l'1 va seguir la gran vaga general del 3 d'octubre, i la mobilització a Catalunya va ser tan massiva que només hi ha un precedent històric d'algun esdeveniment semblant: quan les masses del poble i els treballadors de Catalunya es van llançar el 18 i 19 de juliol de 1936 a combatre el cop militar feixista, i van aconseguir desarmar després d'hores de batalla aferrissada a les forces reaccionàries. Què ha de dir Garzón d'això? Què li és igual? Què com "marxista" i "comunista" és indiferent davant d'aquests esdeveniments? Què l'1 d'octubre i el 3 d'octubre només tiren "llenya al foc" i que és necessari el consens i el diàleg?

La crisi revolucionària que viu Catalunya ha estat impulsada per dos factors polítics de primer ordre: l'opressió nacional de la burgesia espanyola i el seu Estat centralista, que es neguen a reconèixer que Catalunya és una nació i rebutgen l'exercici del dret d'autodeterminació per la via repressiva; i la frustració generada per la crisi capitalista, la desocupació de masses, els desnonaments, la precarietat i els baixos salaris, la manca de futur per a la joventut. La lluita contra l'opressió nacional i l'opressió de classe s'han entrellaçat, com en altres èpoques (1909, 1931, 1934, 1936, 1977 ...), generant un potencial revolucionari que ha desafiat les formes de dominació política del règim capitalista espanyol.

Fa més de 100 anys que Lenin va escriure un magnífic text, El dret de les nacions a l'autodeterminació, fixant la posició dels marxistes revolucionaris en aquest terreny. Lenin no era nacionalista, ni Marx, ni Engels. Eren internacionalistes, però entenien que la defensa del dret a l'autodeterminació de les nacions oprimides, com avui és el cas de Catalunya, era una qüestió prioritària en la batalla pel socialisme. Lluitar contra l'opressió nacional és igual d'important que lluitar contra l'opressió de classe. Per descomptat, en el moviment d'alliberament nacional els marxistes mai no ens subordinem a la burgesia de la nació oprimida, en aquest cas a la burgesia catalana, ni a la seva representació política fins al moment, el PDeCAT, sinó que, al mateix temps que advoquem pel dret d'autodeterminació - que significa òbviament el dret a la independència- ho lliguem a la lluita per un programa revolucionari i la transformació socialista de la societat.

La crisi actual a Catalunya, com en altres èpoques de la història, ha obert la possibilitat de conquerir la república catalana per mètodes revolucionaris, basats en l'acció directa del poble, la joventut i els treballadors. Això és el que horroritza la burgesia catalana, que ràpidament ha dictat un ultimàtum a les masses: abandoneu les vostres pretensions revolucionàries o provocarem el caos econòmic i us enfonsarem en la misèria. És el mateix que va fer la burgesia grega i europea contra el poble grec!

Tots aquests fets no fan reflexionar al company Garzón? Quina conclusió es pot treure de l'aliança entre la burgesia catalana i l'espanyola per evitar la proclamació de la república catalana? Quina és l'alternativa de Garzón que es diu a si mateix "comunista", de la direcció d'IU i de molts dirigents de Podem davant aquesta aliança? Què Rajoy i Puigdemont es senten a parlar? Un referèndum pactat i legal? Però repetim: amb qui?

Garzón, i altres que defensen la seva posició, diuen que són marxistes i fins i tot leninistes. Però, ¿on i quan va advocar Lenin per un acord amb la burgesia russa o amb el règim tsarista per conquerir el dret d'autodeterminació d'Ucraïna, Polònia, Finlàndia o els països bàltics? Lenin i els bolxevics van unir a les masses de les nacions oprimides pel tsarisme i als treballadors de la nació opressora, la Gran Rússia, inscrivint en la seva bandera el dret a l'autodeterminació -és a dir, el dret a la independència- al costat de la lluita per l'enderrocament de l'ordre capitalista, pel socialisme.

Què té a veure aquesta política revolucionària, comunista, amb la crida a què el poble de Catalunya es desmobilitzi, abandoni el carrer i torni a casa, deixant als polítics burgesos tranquils per resoldre el conflicte i consensuar una "solució pactada"? Aquesta és la posició d'un esquirol, no la d'un marxista revolucionari.

Garzón i altres dirigents d'IU i Podem advoquen per "un procés constituent", fins i tot per la "República Federal". No aclareixen quina orientació de classe, capitalista o socialista, hauria de tenir aquest procés constituent o aquesta república federal. Però més enllà d'això, com pretenen imposar aquest procés constituent o aquesta república? Mitjançant l'acord amb l'Estat franquista i el PP? Aconseguint un consens amb la burgesia espanyola?

La proclamació de la república el 14 d'abril de 1931 va ser el resultat de l'acció revolucionària de les masses, de la ciutat i del camp, que van fer caure la dictadura de Primo de Rivera, i amb les seves vagues i mobilitzacions massives al llarg de 1930 i 1931 van posar a Alfons XIII rumb a l'exili. La proclamació de la república, que va ser acceptada pels capitalistes i la burgesia com un mal menor, no va poder contenir el moviment dels treballadors, els camperols sense terra i la joventut cap a la revolució socialista.

L'analogia històrica té la seva importància, ja que una república catalana guanyada mitjançant l'acció revolucionària implicaria necessàriament un combat frontal contra el PDeCAT i Puigdemont, contra tota aquesta oligarquia política i econòmica que ha governat Catalunya amb les mateixes receptes neoliberals que el PP, convertint la batalla directa contra l'opressió capitalista en l'eix de l'acció de masses. Obriria la porta a un govern de l'esquerra que hauria d'acabar immediatament amb les retallades i enfrontar-se a la dictadura dels grans poders econòmics, catalans i espanyols, nacionalitzant la banca i les grans empreses.

Els capitalistes catalans, espanyols, francesos i europeus ho saben perfectament, i per això intenten aixafar el moviment amb tots els mitjans de què disposen. O no és així company Garzón?

Derrotar la reacció i el 155 amb la mobilització de masses i la vaga general. Per la República Socialista Catalana

La correlació de forces a Catalunya segueix sent favorable al poble, als treballadors i la joventut que han manifestat la seva determinació contra la repressió policial, contra el 155 i per la República Catalana.

La presó sense fiança contra els dirigents de ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, va representar un salt qualitatiu en l'escalada repressiva. Però ara, amb la decisió de suspendre l'autonomia, la reacció vol posar de genolls al poble de Catalunya. La resposta del moviment ha estat immediata, amb una manifestació de mig milió el dissabte 21 d'octubre a Barcelona. Però les manifestacions no són suficients. Necessitem una estratègia i un programa a l'altura del moment històric i que ens permeti obtenir la victòria.

Tant el sabotatge dels capitalistes catalans, com el 155, o el que ha passat el 10 d'Octubre quan Puigdemont va tirar una galleda d'aigua freda suspenent la proclamació del resultat del referèndum demostren que no es pot deixar ni la lluita contra la repressió, ni la tasca de proclamar i fer realitat la república catalana en mans del PDeCAT. Mas i Puigdemont són polítics experimentats que representen a sectors decisius de la burgesia catalana. Empesos per la impressionant mobilització de les masses van haver d'anar més lluny del que volien i convocar el referèndum. Quan la burgesia catalana ha comprovat que el moviment derrotava la repressió i obria una crisi revolucionària, ha començat un xantatge intolerable i han exigit als dirigents del PDeCAT que reculin, alguna cosa que estan fent mitjançant maniobres de tota mena.

Molts d'aquests polítics de la dreta catalanista defensen ficar els resultats del referèndum de l'1 d'octubre al congelador, i frenar "temporalment" la proclamació de la república apel·lant a la necessitat d'aconseguir "mediadors internacionals", és a dir, burgesos europeus que intercedeixin davant el govern del PP i els permetin obtenir així un cert marge de maniobra. Però l'Europa del capital, aquesta UE que el PDeCAT presenta com una panacea "democràtica", ja ha fet pinya amb Rajoy.

Encara que l'aplicació del 155 pogués empènyer a Puigdemont a enfrontar-se novament al govern central, seria un greu error tornar a deixar la iniciativa a les mans i supeditar-se al PDeCAT i la burgesia catalana. Només l'organització i mobilització des de baix, com vam fer en 1 i el 3 d'octubre, pot derrotar al PP i a l'Estat.

Analitzant el que ha passat en aquestes setmanes, cobra rellevància el que els marxistes revolucionaris havíem assenyalat reiteradament als companys de la CUP: que la burgesia catalana i els seus representants polítics del PDeCAT trairien la causa de Catalunya, la llibertat del poble i la república catalana . Per sobre de la demagògia a la qual han recorregut en aquests anys, Puigdemont i els seus defensen els interessos de l'oligarquia. Per això és fonamental que els companys de la CUP trenquin d'una vegada per totes amb el PDeCAT i la burgesia catalana. Lligar-se al carro dels ex convergents només pot afegir més frustració i preparar noves derrotes.

Parafrasejant a Lenin, la revolució necessita de vegades del fuet de la contrarevolució. Les detencions dels "Jordis", l'aplicació del 155 i tot el carnaval de reacció espanyolista, estan actuant com un esperó fonamental per reprendre la iniciativa des de baix i promoure la mobilització massiva de la població mostrada l'1 i el 3 d'octubre però a un nivell superior. Només així podrem defensar els drets democràtics i que la voluntat popular expressada en el referèndum l'1 d'octubre es faci efectiva. La vaga general estudiantil que el Sindicat d'Estudiants ha convocat per al dimecres 25 i el dijous 26 d'octubre, representa un gran pas en aquest sentit.

La tasca del moment està clara. Cal respondre al 155 paralitzant Catalunya. Des d'Esquerra Revolucionària cridem a la CUP, a Podem, Catalunya en comú, ERC, a ANC i Òmnium, als sindicats de classe, a la comunitat educativa i les seves organitzacions, a convocar de manera immediata una vaga general contundent i continuada fins a derrotar la repressió de l'Estat i conquerir la república catalana. I en aquest procés és absolutament imprescindible dirigir-se a la classe obrera catalana, bolcar-se cap les fàbriques i empreses més importants.

La classe treballadora ha de ser protagonista fonamental en el combat contra la repressió i per la república catalana, i per a això cal lligar aquesta causa a la lluita contra les retallades i l'austeritat, per l'ocupació i els salaris dignes, contra la precarietat i els desnonaments, per la sanitat i l'educació pública de qualitat. Aquest és un aspecte estratègic. L'enorme força de la classe obrera catalana és un factor decisiu per a enfrontar l'ofensiva de l'Estat i del govern, i per conquerir les nostres reivindicacions. Sense la seva participació activa i conscient serà impossible aconseguir-ho. Cal també posar tot l'esforç en ampliar, estendre i coordinar els Comitès de Defensa del Referèndum (CDR), i crear-los en tots els barris, centres d'estudi i de treball, per convertir-los en els organismes democràtics i representatius de tot el poble en lluita.

Davant l'escalada repressiva i l'aplicació de l'article 155, els dirigents de Units Podem i dels sindicats tenen una enorme responsabilitat. Fins quan seguiran plantejant que la solució és seure a parlar amb l'Estat i el govern de Rajoy, quan aquests i els seus aliats han demostrat que no estan disposats a discutir sobre res? Fins quan els dirigents de CCOO i UGT seguiran mantenint una posició passiva o equidistant entre les masses que lluiten perquè la seva voluntat democràtica sigui respectada, i aquest govern de corruptes que nega al poble català les seves aspiracions amb porres, la presó i el 155?

L'única manera d'aclarir la situació, d'acabar amb la confusió i neutralitzar la campanya del nacionalisme espanyolista unint als treballadors i la joventut de la resta de l'Estat amb els seus germans de classe a Catalunya, és a través de la mobilització massiva contra el govern del PP. Aquesta és la tasca de tota l'esquerra, de tots els militants i activistes conscients. Aquesta és també la responsabilitat de la direcció de Units Podem, de Pablo Iglesias, d'Ada Colau, que en aquests moments crítics han de passar als fets i dirigir directament als treballadors i a la joventut, especialment a la base de CCOO i UGT, 1 missatge clar de lluita contra la reacció.

Vivim esdeveniments decisius. La burgesia espanyola, el PP, Cs i la direcció del PSOE estan disposats a eliminar drets democràtics fonamentals i aplicar mesures pròpies de la dictadura franquista per tal d'impedir que el moviment revolucionari de les masses a Catalunya pugui vèncer i contagiar a altres pobles i al conjunt de la classe obrera de l'Estat espanyol. Aquestes mateixes mesures repressives seran utilitzades demà a la resta de l'Estat contra qualsevol que amenaci el seu sistema. Tots els que lluitem per un canvi polític i econòmic real hem d'organitzar per respondre a aquesta brutal ofensiva, hem de defensar els drets del poble català perquè així defensem els de la classe obrera i la joventut de la resta de l'Estat.

La classe dominant espanyola i catalana veu amb terror la proclamació de la República Catalana, i la raó no és només perquè trencaria la idea de España, Una Grande y Libre. Saben que aquesta conquesta del poble seria el preludi a una lluita encara més intensa i transcendental a favor dels oprimits, contra la dominació dels capitalistes, contra l'ordre social establert i per una república socialista a Catalunya i una república socialista federal basada en la unió lliure i voluntària dels pobles i nacions que componen actualment l'Estat espanyol. Una lluita que ja està conquistant la solidaritat activa de les masses oprimides d'Europa i de tot el món.

¡Visca Catalunya lliure, republicana i socialista!

Uneix-te a Esquerra Revolucionària!


PERIÒDIC D'ESQUERRA REVOLUCIONÀRIA

lenin

banner ffe

bannerafiliacion2 01